GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολιτικά Ζητήματα Απαιτούν Πολιτικές Λύσεις

Πολιτικά ζητήματα απαιτούν πολιτικές λύσεις ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γ. Κολυβάς, στην παρέμβασή του κατά τη ...



Πολιτικά ζητήματα απαιτούν πολιτικές λύσεις ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γ. Κολυβάς, στην παρέμβασή του κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των Προεδρείων Copa και Cogeca, που συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της κρίσης με την Ρωσία παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Ciolos, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ο κ. Κολυβάς τόνισε ότι η Ελλάδα υπέστη μεγάλη ζημιά από το εμπάργκο της Ρωσίας, γιατί στον τομέα των οπωροκηπευτικών είχε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την αγορά της Ρωσίας και ζήτησε γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους Έλληνες αγρότες, καθώς και ορθολογικότερη κατανομή των κονδυλίων προώθησης ανάλογα με τα μερίδια εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία.

Τόνισε ότι οι διαθέσιμοι πόροι στα πλαίσια της ΚΑΠ είναι ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν τη κρίση και ζήτησε μεταφορά πόρων από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι παραλογισμός οι Ευρωπαίοι αγρότες να υφίστανται τις συνέπειες μιας πολιτικής κρίσης την οποία δεν προκάλεσαν και για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Στην απάντηση του ο Eπίτροπος κ. Ciolos αποδέχτηκε την ανεπάρκεια των πόρων της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε όμως ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν χρήματα από άλλη γραμμή του προϋπολογισμού, ενώ για τα μέτρα προώθησης και την αναζήτηση νέων αγορών ανέφερε ότι θα αποδεσμεύσει περισσότερα χρήματα που μαζί με τη συγχρηματοδότηση των Κρατών-Μελών μπορεί να ανέλθουν στα 120 εκ. ευρώ.

Τέλος άφησε ανοιχτό (αν ζητηθεί από τα Κράτη-Μέλη) να επιτρέψει την επανεξέταση του καταλόγου των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκειμένου να συμπεριληφθούν προϊόντα π.χ. ακτινίδια, ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν ζητηθεί από τα Κράτη-Μέλη που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο που είχε ανακοινωθεί στην Επιτροπή μέχρι την 1η Αυγούστου 2014.

Οι συνέπειες της κρίσης με τη Ρωσία και οι δυνατότητες αναζήτησης λύσεων συζητούνται σήμερα στις Βρυξέλλες στην έκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση