GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλλάζουν όλα στην ασφαλιστική αγορά...

Η ενισχυμένη φερεγγυότητα, η ισχυροποίηση σε κεφάλαια και η βελτιωμένη εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων με έμφαση στην εξυ...



Η ενισχυμένη φερεγγυότητα, η ισχυροποίηση σε κεφάλαια και η βελτιωμένη εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων με έμφαση στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή, θα είναι τα τρία χαρακτηριστικά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου που απορρέει από την οδηγία Solvency II.

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας βελτιώνει την εικόνα του, οι ασφαλιστικές εταιρείες μεγάλες ή μικρές, ελληνικές ή ξένες, αυξάνουν την αξιοπιστία τους στον δρόμο προς τη Solvency II. Οι επαγγελματίες ασφαλιστές μπορούν να αισθάνονται πιο ήσυχοι στο μέλλον για τις επιλογές τους σε σχέση με την ασφαλιστική εργασία που θα συνεργαστούν. Την ίδια σιγουριά μπορεί να αισθάνονται και οι καταναλωτές καθώς τώρα πλέον το θεσμικό πλαίσιο θωρακίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) έχει θέσει σε εφαρμογή ένα συγκεκριμένο σχέδιο στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που έχει λάβει από την EIOPA, ώστε μέχρι το τέλος του 2015 οι ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις των νέων κριτήριων φερεγγυότητας. Παράλληλα στις 19 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται και η διαδικασία των stress tests που θα αναδείξουν τυχόν κεφαλαιακά κενά τα οποία θα κληθούν οι διοικήσεις των εταιρειών να καλύψουν την επόμενη χρονιά μεσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ενέργειες.

Επίσης μέχρι τέλους του έτους οι εταιρείες θα πρέπει να εκπονήσουν και να υποβάλλουν έκθεση με καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2014, έκθεση με τα αποτελέσματα της εκτίμησης των συνολικών αναγκών φερεγγυότητας (εκτίμηση α’).

Η έκθεση αυτή συντάσσεται στο πλαίσιο της υιοθέτησης των κατευθυντήριων γραμμών του προπαρασκευαστικού σταδίου της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/138/ΕΚ και ειδικότερα στο πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την έγκαιρη και πλήρη συμμόρφωση των εταιρειών με τις απαιτήσεις του νέου θεσμικού πλαισίου (Φερεγγυότητα ΙΙ) και συγκεκριμένα τις απαιτήσεις για την εφαρμογή του πλαισίου «Εκτίμησης Ιδίου Κινδύνου και Φερεγγυότητας (ORSA).

Η δεύτερη δοκιμαστική έκθεση θα υποβληθεί με καταληκτική ημερομηνία την 30.06.2015, όπως ανέφερε σε σχετική επιστολή η διευθύντρια της ΔΕΙΑ κα. Ιωάννα Σεληνιωτάκη, ενώ η υποβολή της τελικής έκθεσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στις 30.09.2015, οπότε και θα ολοκληρωθούν οι ενέργειες προσαρμογής των (αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων στο νέο πλαίσιο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΕΙΑ κάθε (αντ)ασφαλιστική επιχείρηση θα πρέπει να προβαίνει σε εκτίμηση ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

Τις συνολικές ανάγκες φερεγγυότητας, λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο προφίλ κινδύνου, τα εγκεκριμένα περιθώρια ανοχής του κινδύνου και την επιχειρηματική στρατηγική της επιχείρησης.
Τη συμμόρφωση, σε συνεχή βάση, με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και με τις απαιτήσεις σχετικά με τις τεχνικές προβλέψεις.
Το μέγεθος στο οποίο το προφίλ κινδύνου της σχετικής επιχείρησης αποκλίνει από τις παραδοχές στις οποίες βασίζεται η κεφαλαιακή απαίτηση φερεγγυότητας.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας συμμόρφωσης με τις κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των κινδύνων με βάση τις αρχές ORSA (Forward Looking Assessment of Own Risks), οι (αντ)ασφαλιστικές επιχειρήσεις καλού-νται να εκπονήσουν έκθεση, για σκοπούς εποπτείας, η οποία θα περιέχει τουλάχιστον:

Παρουσίαση και ανάλυση των ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.
Παρουσίαση και ανάλυση των μεθόδων και των βασικών παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διεξαγωγή της αξιολόγησης και
Σύγκριση μεταξύ των συνολικών αναγκών φερεγγυότητας, των ρυθμιστικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και των ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης.
Για την προετοιμασία της αξιολόγησης των συνολικών αναγκών φερεγγυότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες εσωτερικές μελέτες, οι οποίες θα αποτελούν αντικείμενο βελτιώσεων έως την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας ΦΙΙ (01.01.2016).

Επίσης η ΔΕΙΑ προωθεί και την Υποχρεωτική Εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.) από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.

Η υποχρεωτική σύνταξη των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων των Ασφαλιστικών και (Αντ)ασφαλιστικών επιχειρήσεων με βάση τα Δ.Π.Χ.Α., όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Κανονισμό 1606/2002, πρόκειται να ισχύσει από 1.1.2015. Ενόψει της υποχρέωση αυτής, η έγκαιρη προετοιμασία των εταιρειών κρίνεται επιτακτική, καθώς θα πρέπει να μεριμνήσουν, μεταξύ άλλων, και για:

Την κατάλληλη εκπαίδευση των επικεφαλής και των υπαλλήλων των Οικονομικών Υπηρεσιών, ώστε να εξοικειωθούν πλήρως με τα Δ.Π.Χ.Α.
Τις αλλαγές στα Μηχανογραφικά και Λογιστικά του συστήματα, προκειμένου να υποστηρίξουν το νέο πλαίσιο.
Την επικαιροποίηση των διαδικασιών ή τη θέσπιση νέων, αναφορικά με την τήρηση και την υποβολή των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων.
Την κατηγοριοποίηση των ασφαλιστικών προϊόντων βάσει του 4ου Δ.Π.Χ.Α.
Τη διενέργεια εκτίμησης της επάρκειας των Τεχνικών τους Αποθεμάτων (Liability Adequacy Test), βάσει του 4ου Δ.Π.Χ.Α.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρακολουθήσει την προετοιμασία της αγοράς για την εφαρμογή των Δ.Π.Χ.Α. και θα αξιολογήσει την επίπτωση από την υιοθέτησή τους στην χρηματοοικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η κατάρτιση και υποβολή ενός εμπεριστατωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο θα απεικονίζει με σαφήνεια τα βήματα για την υιοθέτηση των Δ.Π.Χ.Α., με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/09/2014. Η υποβολή του θα πρέπει να συνοδεύεται με το πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου αρμοδίου οργάνου, στο οποίο συζητήθηκε και εγκρίθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση