GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκωτσέζικο Δημοψήφισμα...

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 οι Σκωτσέζοι προσέρχονται στις κάλπες σε ένα ιστορικό ...



Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014 οι Σκωτσέζοι προσέρχονται στις κάλπες σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα καλούμενοι να ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την γένεση ενός Ανεξάρτητου Έθνους.

Τα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν της πολιτικής σκακιέρας κυριολεκτικά «έχουν πάρει φωτιά» καθώς και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ φαίνονται πιθανά από γκάλοπ που κυμαίνονται σε επίπεδα στατιστικού λάθους.

Ο πρωτεργάτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κ Salmond και οι συνεργάτες του εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες ενώ από προχτες στη Σκωτία βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας κ Cameron.

Στην διαδικασία έκανε μία ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ παρέμβαση χτες ο Ισπανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ Inigo Mendez de Vigo ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ένα από τα πλέον βασικά επιχειρήματα υπέρ της Ανεξαρτησίας που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Σκωτσέζου πολιτικού κ Salmond…

Σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ το επιχείρημα του κ Salmond ότι η Ανεξάρτητη Σκωτία θα γίνει «ΑΜΕΣΑ και με ανοιχτές αγκάλες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 Κρατών μελών.

Η Ανεξάρτητη Σκωτία, εφόσον υπερισχύσουν τα ΝΑΙ, δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός θα χρειασθεί τουλάχιστον 5 χρόνια για να γίνει πλήρης μέλος της ΕΕ και θα υποχρεωθεί να κάνει το euro εθνικό της νόμισμα (ο κ Salmond εμμένει στο δικαίωμα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας να συνεχίσει να έχει ως εθνικό της νόμισμα την αγγλική στερλίνα…)

Τη θέση του ισπανού πολιτικού ενίσχυσε και ο Ιταλός πολιτικός κ Gianni Pitella, πρόεδρος της Προοδευτικής Ένωσης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνοντας ότι οι 18 μήνες διαπραγματεύσεων που ο Σκωτσέζος πολιτικός κ Salmond ισχυρίζεται ότι θα χρειασθούν συνιστά λάθος εκτίμηση.

Βέβαια το θέμα που ΔΕΝ συζητιέται «ανοιχτά» στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αφορά στην πιθανότητα οι αποσχιστικές τάσεις ανεξαρτησίας να βρουνε μιμητές και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και η Ισπανία έχει ήδη τα αγκάθια της Καταλονίας και των Βάσκων…)

Δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση αλλά για μια σύνθετη πολιτική πραγματικότητα με γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που αφορούν όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην παγκόσμια σκακιέρα από το Βερολίνο μέχρι το Πεκίνο.

1 σχόλιο

  1. Και βέβαια είσαι μαλάκας με πτυχίο ρε ζώον, βάλε κάτω ό,τι μυαλό διαθέτεις και ίσως το καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση