GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καναδάς: Απεβίωσε ο ιερέας Γεώργιος Σαϊτανής, εμβληματική μορφή των Ελλήνων του Μόντρεαλ

Οι Έλληνες του Μόντρεαλ θρηνούν την απώλεια του σεβάσμιου ιερέα Γεωργίου Σαϊτανή ο οποίος απεβίωσε την Τρίτη (2/9) το πρωί. Ο μακαρι...


Οι Έλληνες του Μόντρεαλ θρηνούν την απώλεια του σεβάσμιου ιερέα Γεωργίου Σαϊτανή ο οποίος απεβίωσε την Τρίτη (2/9) το πρωί. Ο μακαριστός ιερέας αποτέλεσε ορόσημο για τον ελληνισμό της πόλης, καθώς ήταν εκείνος ο οποίος μετέτρεψε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου σε ορθόδοξη εκκλησία το 1968 και αργότερα, το 1975, πρωταγωνίστησε στην αγορά του ναού του Ευαγγελισμού, όπου υπηρέτησε ως πρωτοπρεσβύτερος μέχρι τη σύνταξή του. Σημειωτέον ότι οι δύο ναοί, που βρίσκονται στην καρδιά του «ελληνοκρατούμενου» Παρκ Εξτένσιον, ανήκουν στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Δροσιά Μεσσηνίας το 1925 και είχε δέκα αδέλφια. Τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Μεσσήνης και από μικρός αγαπούσε την εκκλησία και την ψαλτική. Μετά τον πόλεμο, το 1946, μετακινήθηκε στην Αθήνα και εργάστηκε ως υπάλληλος του ΙΚΑ, όπου γνωρίστηκε με την αείμνηστη πρεσβυτέρα Σταυρούλα, με την οποία παντρεύτηκαν το 1965 και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ηρώ και τον Παναγιώτη.
Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας τον προσκάλεσε προσωπικώς το 1961 να μεταβεί εκεί, όπου και χειροτονήθηκε διάκονος και τοποθετήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο του Καΐρου. Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε πρεσβύτερος κι έμεινε εκεί μέχρι το 1964. Στη συνέχεια αναχώρησε για τις ΗΠΑ για να σπουδάσει στο Lexington Theological Seminary του Κεντάκι. Το 1966 τον προσκάλεσε στον Καναδά ο επίσκοπος Τορόντο Τιμόθεος, όπου υπηρέτησε αρχικά στην Αγία Τριάδα επί δύο χρόνια ως βοηθός του π. Θεόφιλου.
Ο μακαριστός ιερέας έβαλε τη σφραγίδα του στο Παρκ Εξτένσιον μεταμορφώνοντας δύο ναούς σε δημοφιλείς ελληνορθόδοξες εκκλησίες οι οποίες υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Τορόντο. Η παρουσία του στα δρώμενα του ελληνισμού της πόλης, η συμμετοχή του στα εύκολα και τα δύσκολα, τον είχαν αναδείξει σε προσφιλή πνευματικό ηγέτη της εκεί ομογένειας.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί από τον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού την Παρασκευή.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση