GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένοχος άλλος ένας Ρουμάνος, άφαντα τα ιερά λείψανα

Ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σ' έναν 27χρονο Ρουμάνο για διακεκριμένες κλοπές ιερών λε...



Ποινή κάθειρξης 10 ετών επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σ' έναν 27χρονο Ρουμάνο για διακεκριμένες κλοπές ιερών λειψάνων αγίων που δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι τα κλοπιμαία μεταφέρθηκαν εκτός συνόρων -πιθανότατα στη Ρουμανία. Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι συμμετείχε σε σπείρα διαρρηκτών με συστηματική δράση στην αρπαγή ιερών αντικειμένων από εκκλησίες και μοναστήρια της Βόρειας Ελλάδας, τη διετία 2011- 2012.

Άλλοι τέσσερις Ρουμάνοι καταδικάστηκαν με 10ετή κάθειρξη για την ίδια υπόθεση "κλοπής αντικειμένων αφιερωμένων στην θρησκευτική λατρεία" και εκτίουν την ποινή τους στην φυλακή, από το καλοκαίρι του 2013.

Η αστυνομία αναζητούσε τον 27χρονο ως συνεργό των διαρρηκτών που "χτύπησαν" τον ιερό ναό του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής, τον Άγιο Παντελεήμονα Πολίχνης.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο στην Αθήνα για τη δολοφονία του 60χρονου νεωκόρου, που έγινε το Νοέμβριο 2011, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, κατά τη διάρκεια διάρρηξης. Τον Νοέμβριο του 2013, καταδικάστηκε με ισόβια δεσμά για την ανθρωποκτονία.

Κατά τη σημερινή απολογίας του, για τις διακεκριμένες κλοπές, ο 27χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα μέλη της σπείρας. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, ενώ αθώωσε έναν συμπατριώτη του που ήταν κατηγορούμενος την ίδια υπόθεση και στην απολογία του, ανάφερε ότι δεν έχει καμία σχέση.

Οι ιερείς που κατέθεσαν ως μάρτυρες μίλησαν για "στοχευμένες διαρρήξεις" που αναστάτωσαν τους πιστούς και την ορθόδοξη εκκλησία. Ο ηγούμενος Απόστολος, της ΙΜ Αγίας Αναστασίας, κατέθεσε ότι "απ' αυτές τις πράξεις, η μονή υπέστη μεγάλο πλήγμα, όπως και το Πατριαρχείο και η Ορθοδοξία".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δράστες, μεταξύ άλλων, αφαίρεσαν ασημένιες λειψανοθήκες με ιερά λείψανα των Αγίων Νικάνορος και Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου από το ναό του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής από την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση