GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας στο CNBC: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη»

Την ανάγκη να αλλάξει η οικονομική πολιτική πρόταξε σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του φόρουμ του Ambrossetti...



Την ανάγκη να αλλάξει η οικονομική πολιτική πρόταξε σε συνέντευξη του στο δίκτυο CNBC, στο περιθώριο του φόρουμ του Ambrossetti Club στη λίμνη Κόμο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους: "Δεν αποτελούμε απειλή για την Ευρώπη αλλά την πρόκληση για να αλλάξει η πολιτική". Παράλληλα ζήτησε εκ νέου το "κούρεμα" μεγάλου μέρους του χρέους μέσω μίας Ευρωπαϊκής Συνόδου στο πρότυπο αυτής του 1953 για τα χρέη της Γερμανίας.

Ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για το εάν το πρόγραμμα προσαρμογής πετυχαίνει, με αφορμή και τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός απ' τη ΔΕΘ, ήταν αρνητικός.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καταστροφής. Έχουμε χάσει ήδη το 25% του ΑΕΠ μας και η ανεργία έχει φθάσει στο 29%, πράγμα ανεπίτρεπτο για ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα ο αποπληθωρισμός, που έχει πυροδοτηθεί απ' το πρόγραμμα προσαρμογής, σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή. Κάτι πλέον που νοιώθουν και οι Ευρωπαίοι.

"Και το πρόγραμμα της τρόικα θέλει ετησίως να παράγοντα πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι των δανείων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το εάν η χώρα πρέπει να έχει πρόωρες εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης ο ίδιος απάντησε ότι "αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να υπάρξει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μας τους όρους ".
Μάλιστα ο ίδιος προέβλεψε ότι η χώρα θα έχει πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έσπευσε δε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους. "Η αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη αλλά πρόκληση για την αλλαγή πολιτικής πανευρωπαϊκά ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την κρίση. Πρόκειται για κοινά, ευρωπαϊκά προβλήματα που απαιτούν και ευρωπαϊκές λύσεις".

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει "την αναδιάρθρωση του χρέους". Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πρόταση του για τη διενέργεια μίας ευρωπαϊκής Συνόδου για το δημόσιο χρέος όλων των ευρωπαϊκών χωρών, στο πρότυπο της Συνόδου του Λονδίνου το 1953 για τα χρέη της Γερμανίας.

Βέβαια ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι επιδίωξη του δεν είναι μόνο η λύση του προβλήματος του χρέους μιας και "θα απαιτηθούν συνδυαστικές δράσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ευρωπαϊκό ντιλ για επενδύσεις και ανάπτυξη".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση