GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Coca Cola διαφθείρει, ο Γ. Μπουτάρης «αγνοεί»

Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης. Ο δήμαρχος: Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνομιλία του με απεργούς εργαζόμενους ...



Κείμενο: Όμηρος Ταχμαζίδης.

Ο δήμαρχος: Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνομιλία του με απεργούς εργαζόμενους της Coca Cola , που αγωνίζονται με αίτημα την επαναλειτουργία του
εργοστασίου στη Θέρμη, δήλωσε άγνοια για το γεγονός: οι απεργοί είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο 3ο Σχολείο της Τριανδρίας, την ημέρα του «αγιασμού», για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πρακτική της Coca Cola που παραπλανά το καταναλωτικό κοινό με δήθεν κοινωφελείς πράξεις «εταιρικής ευθύνης» με μοναδικό σκοπό να συγκαλύψει το γεγονός ότι έκλεισε χωρίς λόγο και αιτία το εργοστάσιο της στην Θεσσαλονίκη.

Η άγνοια: Αυτό που δεν προκύπτει από τη συνομιλία των εργαζόμενων με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, είναι ότι η πρακτική αυτή της Coca Cola, στην οποία συμμετείχε ο δήμος και ο δήμαρχος αυτοπροσώπως είναι πέρα για πέρα παράνομη: και τίθεται το ερώτημα δημοσίως - οι μεν εργαζόμενοι πιθανόν να μην γνώριζαν ότι ο «διαγωνισμός» της Coca Cola είναι παράνομος, οι υπηρεσίες του δήμου και η αρμόδια αντιδημαρχία δεν γνώριζαν ότι πρόκειται για παράνομη πράξη όταν έδιναν άδεια στα σχολεία να συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά σε μια παράνομη διαδικασία;

Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετείχε στους «αγιασμούς» των δύο σχολείων από κοινού με την εκπρόσωπο της εταιρίας: από την άλλη πλευρά τα στελέχη της Coca Cola για μια ακόμη φορά έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα, τους νόμους του κράτους και το αρμόδιο υπουργείο – παλιά μου τέχνη κόσκινο!

Η αυθάδεια: Ο διαγωνισμός που διοργάνωσε η Coca Cola και στον οποίο συμμετείχαν τα συγκεκριμένα σχολεία με την έγκριση της δημοτικής αρχής ήταν παράνομος κα αποσκοπούσε μόνο στην προβολή και διαφήμιση της αδίστακτης πολυεθνικής εταιρίας, που εκμεταλλεύεται ακόμη και την ευαισθησία των γονιών για τα παιδιά τους για να προβάλλει και να διαφημίσει παράνομα τα προϊόντα της στα σχολεία προετοιμάζοντας έτσι «πειθήνιους-καταναλωτές».

Η «ερώτηση»: Στις 2 Αυγούστου 2014 κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση, ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον παράνομο διαγωνισμό της Coca Cola με τον πομπώδη παραπλανητικό τίτλο «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου» στους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων και Ευόσμου.

Στο κείμενο της «ερώτησης» αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Η εν λόγω εταιρεία [σ.σ. η Coca Cola] θα αναλάβει τη δαπάνη για τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο σχολείο που αναδείχτηκε πρώτο σε ψήφους (!), μετά από ψηφοφορία μέσω διαδικτυακής σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και καλπών που στήθηκαν στους δήμους.

Οι διοικήσεις των παραπάνω δήμων –επικαλούμενες την έλλειψη χρηματοδότησης – με τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του ιδιωτικού σχολείου.

Έτσι εξυπηρετούνται η άμεση διαφήμιση και προώθηση εταιριών-επιχειρηματικών συμφερόντων και η δημιουργία «καλής εικόνας», αφού ήταν η ίδια εταιρεία που πριν λίγους μήνες σχεδίαζε το κλείσιμο της στη Νέα Ραιδεστό, κάτι που τελικά απετράπη χάρη στον αγώνα των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προαναφερθέν περιστατικό έρχεται απλά να προστεθεί στη μακρά λίστα παρόμοιων περιπτώσεων «χορηγιών» σε δημόσια σχολεία ανά την επικράτεια.

Οι μνημονιακές πολιτικές που – παρά τη συνταγματική επιταγή παροχής δημόσιας και δωρεάν παιδείας – δίνουν το επονείδιστο 2,75% του ΑΕΠ στην Παιδεία, οδηγούν στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους από «ιδιωτικές πρωτοβουλίες», «φιλανθρωπίες», «χορηγίες», παραδίδουν το σχολείο στις δυνάμεις της «αγοράς» και του «κέρδους» και φέρνουν σε απόγνωση μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς»

Το ερώτημα που θέτουν οι βουλευτές προς την κυβέρνηση και αφορά και την παράνομη εισβολή της Coca Cola στα σχολεία είναι το εξής: «Τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει την εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, την παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους και της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας»

Η απάντηση: Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τον «διαγωνισμό» της Coca Cola στα σχολεία της Θεσσαλονίκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρανόησης, ότι δηλαδή η πολυεθνική και όσοι συνεργάστηκαν μαζί της, δημοτικές αρχές, εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων, κινήθηκαν εκτός νόμου και εντολών του υπουργείου: «…ως προς τον αναφερόμενο στην ερώτηση διαγωνισμό πολυεθνικής εταιρίας σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων και Ευόσμου, με την προοπτική χορηγίας σε δημόσια σχολεία της περιοχής, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ενήργησε άμεσα, ώστε να μην υπάρξει συμμετοχή οποιασδήποτε σχολικής μονάδας στον παραπάνω διαγωνισμό και έδωσε οδηγίες στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, για τη σχετική ενημέρωση των δήμων και των σχολικών μονάδων, ώστε να πάψει άμεσα κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα».

Η διαφθορά: Δε νομίζω να χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις: η Coca Cola θεωρώντας ότι μπορεί να δρα διαρκώς στη σκιά, προχώρησε στην «χορηγία» της εμπλέκοντας δημοτικές αρχές, υπηρεσίες του υπουργείου (στην Τριανδρία, κατά τον «αγιασμό» ευχαριστούσαν τον υπεύθυνο της περιφερειακής διεύθυνσης για την άδεια που χορήγησε να συμμετάσχει το σχολείο στο «διαγωνισμό»), εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων.

Σε απλά ελληνικά αυτή η πρακτική εκφράζεται απόλυτα με το ρήμα: διαφθείρω. Τα στελέχη της Coca Cola λειτούργησαν ως διαφθορείς και όσοι τους ακολούθησαν ως διεφθαρμένοι: γιατί όλοι στη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους που η πολυεθνική έχει επιδοθεί στη δημόσια ευαισθησία για τα σχολεία και τα παιδιά και αυτός δεν είναι άλλος από τον αγώνα των απεργών του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και τα χτυπήματα που δέχεται η πολυεθνική από το «μποϊκοτάζ».

Οι καταγγελίες: Η πρακτική των διαφθορέων της κοινωνικής συνείδησης προσέκρουσε στις αντιδράσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης: και πέρυσι και φέτος σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων «έστειλαν» τα στελέχη της πολυεθνικής στον «αγύριστο» αρνούμενοι να συμμετάσχουν στο «διαγωνισμό» - χωρίς καν να γνωρίζουν ότι αυτός ήταν παράνομος!

Μετά την «αποκάλυψη» της παρανομίας, κάποιοι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων εκδηλώνουν ανοικτά πλέον, τις αρνητικές τους διαθέσεις προς την Coca Cola και τις πρακτικές της. Με έκδηλη προσωπική ικανοποίηση σημειώνω δημοσίως την «καταγγελία κατά της Coca Cola» της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ελευθερίου-Κορδελιού-Ευόσμου, της περιοχής που μεγάλωσα και πήγα σχολείο, όπου, μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα εξής: «…η εταιρία «3 Ε» εδώ και δύο χρόνια, με αλλεπάλληλα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, προσπαθεί να εισχωρήσει ως χορηγός, στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Δήμου μας. Είναι γνωστός, σε όλη την Ελλάδα, ο αγώνας με την ντουντούκα, των εργαζομένων της Coca Cola και ο προφανής λόγος των χορηγιών του πολυεθνικού γίγαντα. Όμως δεν είναι γνωστό, πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το 2012, έχει απαγορεύσει την επέλαση της Coca Cola στα σχολεία. […] Βέβαια η εταιρεία «3 Ε» και το 2014 συνέχισε τις χορηγίες, παρά τις απαγορεύσεις του υπουργείου Παιδείας».

Ιδού η Ρόδος…: Η «καταγγελία» του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων Ελευθερίου-Ν. Κορδελιού-Ευόσμου καταλήγει στην εξής φράση: «Αν η πολυεθνική θέλει πραγματικά το καλό των παιδιών μας, την καλούμε να ανοίξει και πάλι τα εργοστάσιά της στην Ελλάδα, για να μειωθεί η ανεργία καθώς και να ζητήσει να φορολογούνται τα κέρδη της στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση