GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτή είναι η Σερβία... [photos]

Ποιο είναι το αγωνιστικό προφίλ της Σερβίας; Ποια είναι τα δυνατά της όπλα; Ποια σχήματα αρέσουν στον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο Στέφα...



Ποιο είναι το αγωνιστικό προφίλ της Σερβίας; Ποια είναι τα δυνατά της όπλα; Ποια σχήματα αρέσουν στον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο Στέφανος Τριαντάφυλλος σκιαγραφεί το προφίλ της αντιπάλου της Εθνικής μας...
Η Σερβία, όπως και οι περισσότερες ομάδες του τουρνουά, βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και εν μέσω αυτής της διαδικασίας βρίσκεται στο δρόμο της Εθνικής Ελλάδος στους "16", έχοντας δείξει κατά τη διάρκεια των ομίλων τόσο τα καλά, όσο και τα αδύναμα στοιχεία της.

Άλλοι ρόλοι (για Τεόντοσιτς-Κρστιτς), άλλη ομάδα
Με μια πρώτη ματιά οι "πλάβι" δείχνουν μια πολύ διαφορετική ομάδα από αυτή του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Αποτελούν περισσότερο "ομάδα του προπονητή" σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, στην πρώτη αυτή απόπειρα του Τζόρτζεβιτς στον πάγκο. Ο "Ντούντα", όπως αρέσει να κάνει στις ομάδες του, χτίζει τη φιλοσοφία του γύρω από μια ομάδα που θα έχει παίκτες-ρόλων, σκληρή άμυνα και δύο πρωταγωνιστές. Ξεχάστε, όμως, τώρα το δίπολο Τεόντοσιτς-Κρστιτς, που ουσιαστικά τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυτό που έπαιρνε τις μπάλες και τις αποφάσεις εντός του παρκέ.

Ο Τεόντοσιτς παίζει με "χαλινάρι" και ο Κρστιτς ελάχιστα. Τουλάχιστον αυτό είδαμε στα πέντε ματς των ομίλων, όπου ο Σέρβος γκαρντ της ΤΣΣΚΑ έπαιζε για παράδειγμα λιγότερο από τον Μπογκντάνοβιτς. Είναι χαρακτηριστικές και οι φάσεις, στις οποίες ο Τεόντοσιτς ακόμη κι αν είχε τη μπάλα στα χέρια του στα τελευταία δευτερόλεπτα των δεκαλέπτων, προτιμούσε να πασάρει στον νυν άσο της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (και Rising Star της Euroleague) παρά να κάνει ένα (νέο) απονενοημένο διάβημα.

Όσο για τον Κρστιτς; Παίζει περίπου 10 λεπτά (σε δύο εύκολα ματς δεν έπαιξε καθόλου). Ο ίδιος έλεγε ότι "ετοιμάζεται" για τα νοκ-άουτ, αλλά αποκλείεται να δούμε τον ψηλό της Εφές να παίζει 30 λεπτά ξαφνικά. Άλλωστε δεν δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση. Παρόλα αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση στο low-post και ενδεχομένως οι Σέρβοι να τον χρησιμοποιήσουν για να φορτώσουν με φάουλ τον Γιάννη Μπουρούση. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον Κάτιτς, που επίσης έχει μεγάλη επιθετική ικανότητα στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. =

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν

Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, όσο και αν φαίνεται παράξενο, είναι ο θηριώδης Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, που περισσότερο τελειώνει φάσεις από ασίστ ή επιθετικό ριμπάουντ και λιγότερο δημιουργεί για τον εαυτό του. Ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μπακς σκοράρει 14.2 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ ακολουθούν με 12.6 πόντους ο Νεμάνια Μπιέλιτσα και με 10.4 ο Μίλος Τεόντοσιτς. Τέταρτος στη λίστα ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 9.4.


Πρώτος σε χρόνο συμμετοχής είναι Μπογκντάνοβιτς (27.6) και ακολουθεί ο πασπαρτού που ονομάζεται Μπιέλιτσα (26.8), ο οποίος είναι και ο πρώτος ριμπάουντερ (6.8). Στις ασίστ ξεχωρίζει ο Τεόντοσιτς (4.2), ενώ σε ότι αφορά τα σουτ ο πιο εύστοχος παίκτης στα τρίποντα είναι και πάλι ο γκαρντ της ΤΣΣΚΑ (44%), με εξαίρεση τους Κάλινιτς και Μάρκοβιτς και Μπίρτσεβιτς που έχουν όμως πολύ λίγες προσπάθειες και 50%.

Τα σχήματα

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς αρέσκεται να παίζει με δίδυμο γκαρντ στην περιφέρεια. Δηλαδή δύο εκ των Τεόντοσιτς-Μπογκντάνοβιτς και Μάρκοβιτς, με τον τελευταίο να ξεκινάει σταθερά στην βασική πεντάδα. Από εκεί και πέρα προτιμά να παίζει με δύο ψηλούς πάνω από τα 2.10, με τις επιλογές του στο "4" να είναι είτε ο Μπίρτσεβιτς (ξεκινάει συνήθως) και ο Μπιέλιτσα που έρχεται από τον πάγκο. Ο πολυδιάστατος φόργουορντ της Φενέρ αγωνίζεται αποκλειστικά στο "4" σε αυτή την ομάδα.

Κόντρα στην Ισπανία είδαμε και σχήμα με Κρστιτς-Ραντούλιτσα, αλλά αυτό έγινε λογικά περισσότερο λόγω των συνθηκών της αναμέτρησης, δηλαδή την παρουσία των αδερφών Γκασόλ στην απέναντι πλευρά του γηπέδου.

Από εκεί και πέρα ο Τζόρτζεβιτς δίνει αρκετό χρόνο συμμετοχής στους Μπίρτσεβιτς, Κάλινιτς και Γιόβιτς, οι οποίοι "προβιβάστηκαν" στην εθνική ανδρών, μετά την θετική παρουσία τους στις Μεσογειακές και Πανεπιστημιακές ομάδες (διαδικασία που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα).

Τα σημεία αναφοράς

Η Σερβία είναι μια ομάδα που προτιμά το σετ παιχνίδι και δεν τρέχει ιδιαίτερα. Σκοράρει μόλις 4.0 πόντους από αιφνιδιασμούς, λιγότερους δηλαδή από κάθε άλλη ομάδα που προκρίθηκε στους "16", με τη δική μας Εθνική να σκοράρει τους τριπλάσιους στο transition. Παρόλα αυτά έχει την τάση να τιμωρεί τον αντίπαλο όταν κάνει λάθος (15.0 πόντοι). Αντίθετα διακρίνεται για τον επιθετικό της πλουραλισμό, καθότι παίρνει 35.8 πόντους από τον πάγκο, ενώ σκοράρει 36.8 πόντους μέσα από τη ρακέτα.

Γενικότερα οι Σέρβοι στηρίζονται αρκετά στο σουτ, έστω κι αν τα νούμερα δεν το επιβεβαιώνουν. Η σχετική ικανότητα του Τεόντοσιτς και του Μπογκντάνοβιτς είναι σίγουρα ένα στοιχείο που αξίζει αναφοράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι οι μοναδικοί παίκτες που απειλούν από μακριά, καθώς υπάρχουν ακόμη ο Σινάνοβιτς κι ο Μπιέλιτσα.

Από εκεί και πέρα οι Σέρβοι είναι πολύ δυνατοί στο επιθετικό ριμπάουντ και γενικότερα διαθέτουν μια γεμάτη γραμμή ψηλών (Κρστιτς, Ραντούλιτσα, Στίματς, Κάτιτς), έχουν δηλαδή τα κορμιά για να ρίξουν στις μάχες της ρακέτας, προκαλώντας φθορά στον αντίπαλο.

Θα είναι ένα παιχνίδι με αρκετό "ξύλο", καθώς και οι Σέρβοι αρέσκονται στο physical παιχνίδι. Βλέποντας και τις "θερμές" αντιδράσεις της δικής μας Εθνικής απέναντι στην Αργεντινή, ενδεχομένως να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον δείκτη της έντασης τους. Είναι εξάλλου μαχητικοί και αυτό αποδείχτηκε και από την αντίδραση τους απέναντι στους Ισπανούς (και τις διαμαρτυρίες τους) με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να στέλνει ένα μήνυμα, χτυπώντας δυνατά τα χέρια των παικτών του κατά τη διάρκεια της αποβολής του από τον πάγκο με δεύτερη τεχνική ποινή.

Το δημιουργικό ρόλο πέρα από τον Τεόντοσιτς έχει και ο Μάρκοβιτς, αλλά και ο Νεμάνια Μπιέλιτσα που δίχως άλλο είναι ο παίκτης-κλειδί της Σερβίας. Ο Τζόρτζεβιτς θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Μπιέλιτσα έχει mis-match με τα περισσότερα 4άρια, καθώς παρά το ύψος του (2.09) είναι πολύ γρήγορος και ουσιαστικά παίζει περιφερειακά: 1on1, σουτ ακόμη και pick-n-roll.

Συνολικά, αναμένεται ένα παιχνίδι που θα έχει πολλές δυνατές μονομαχίες και λογικά θα κριθεί στη δύναμη και επομένως στο παιχνίδι των κατοχών, ποιος δηλαδή θα πάρει περισσότερες μπάλες μέσω των ριμπάουντ, της αποφυγής λαθών και των διεκδικήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση