GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντοκουμέντο: Δείτε πώς ξεκίνησε η «θάλασσα» βροχής

Στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο ντοκουμέντο, από τον κατακλυσμό της περασμένης Παρασκευής που έσπειρε τον τρόμο και την απόγνωση...


Στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο ντοκουμέντο, από τον κατακλυσμό της περασμένης Παρασκευής που έσπειρε τον τρόμο και την απόγνωση στους κατοίκους της Αττικής.

Στο οπτικό υλικό διάρκειας ενός λεπτού και πέντε δευτερολέπτων απεικονίζεται το πρώτο σημείο από όπου ξεκίνησαν οι καταστροφές στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας. Πρόκειται για το ρέμα της Εσχατιάς, στα σύνορα του Μενιδίου με τα Λιόσια. Οι κοίτες του ρέματος μέσα σε διάστημα μισής ώρας ξεχείλισαν, ενώ οι δρόμοι που βρίσκονται δίπλα από αυτό μετατράπηκαν σε απειλητικούς χειμάρρους. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους, ενώ γρήγορα εισήλθαν σε καταστήματα και σπίτια. Οι κάτοικοι ανήμποροι να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους, περίμεναν τη στιγμή που θα πέσει η στάθμη των υδάτων προκειμένου να μετρήσουν τις απώλειες τους. Στις εικόνες βιβλικής καταστροφής που δύσκολα μπορεί να τις πιστέψει ο ανθρώπινο νους εάν δεν τις αντικρίσει με τα ίδια του τα μάτια, το ρέμα της Εσχατίας δεν μπορεί να κρατήσει εντός των τειχών του τους μεγάλους όγκου νερού. Η δύναμη με την οποία κατευθύνονται τα ύδατα προς τους πιο κεντρικούς δήμους της Αθήνας… σπάνε στο πέρασμα τους ακόμα και γέφυρες που που ένωναν τις δίπλα πλευρές του ρέματος. Η στάθμη του νερού πλησίον του ρέματος ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής παίρνει φωτιά από τις κλήσεις εκατοντάδων κατοίκων της περιοχή που ζητούν βοήθεια.


555 πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα
Σε 555 έχουν ανέλθει οι περιπτώσεις σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σύμφωνα με την πυροσβεστική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος σε τηλεφωνική παρέμβασή του το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ο κ. Ντινόπουλος είπε πως οι 555 περιπτώσεις ζημιών, όπως έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή την ώρα, προκλήθηκαν σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα. Πρόσθεσε ότι έως το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρξει πλήρη εικόνα των καταστροφών.
Επιπλεόν, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι σήμερα θα κατατεθεί το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν άμεσα τα κονδύλια στους δήμους για την αποκατάσταση των πληγέντων.
Λίγες ώρες μετά τη βιβλική καταστροφή που έπληξε την Αττική και ειδικότερα τα δυτικά προάστια του νομού, οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τους χειμάρρους που μπήκαν στα σπίτια τους και σάρωσαν τα πάντα, μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να λύσουν τα βασικά προβλήματα για τη διαβίωσή τους.
Σπίτια, αυτοκίνητα, επιχειρήσεις ολόκληρες μέσα σε λίγα λεπτά καταστράφηκαν ολοσχερώς σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφή. Τα 136 χιλιοστά βροχής (14 εκατοστά) που έπεσαν μέσα σε 90 λεπτά, όταν όλη ημέρα πέφτουν 5 εκατοστά βροχής, μετέτρεψαν σε «μικρή Βενετία» το Ίλιον, το Περιστέρι, τη Νίκαια και άλλες περιοχές, προκαλώντας εξαιρετικά μεγάλες καταστροφές.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος ευελπιστεί το υπουργείο να έχει πλήρη εικόνα της καταγραφής των ζημιών το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ώστε «εντός της εβδομάδας να δωθούν κονδύλια για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές». Επιπλέον, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος το πρωί της Κυριακής, «τα χρήματα θα δοθούν στους δήμους και εκείνοι θα τα αξιοποιήσουν κατά το δοκούν, για τις φυσικές καταστροφές σε δημόσιους χώρους αλλά και στους δημότες».
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση