GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκδήλωση μνήμης για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη

Στη φράση «εθνική συμφιλίωση» η οποία «παραμένει ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα», συνόψισαν τη συνεισφορά του Παύλου Μπακογιάννη οι ...

Στη φράση «εθνική συμφιλίωση» η οποία «παραμένει ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα», συνόψισαν τη συνεισφορά του Παύλου Μπακογιάννη οι ομιλητές στην εκδήλωση συλλογικής μνήμης που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό του.

Στην αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία έδωσαν το «παρών» πολιτικοί απ’ όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι η εθνική συμφιλίωση για την οποία αγωνίστηκε ο Π. Μπακογιάννης παραμένει διαχρονικό ζητούμενο στην ιστορία της Ελλάδας και ειδικά σήμερα που υπάρχει κίνδυνος ο λαϊκισμός να οδηγήσει σε απαξίωση των θεσμών.

Οι πολίτες απαιτούν εθνική συνεννόηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τους. Έφερε ως θετικό παράδειγμα τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των ακραίων καταστάσεων της οικονομικής κρίσης, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε για ταύτιση ιδεολογιών, αλλά για μια συνεννόηση προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος.

Αναφερόμενος στον Π. Μπακογιάννη, τόνισε ότι «δεν ξεχώριζε αριστερό και δεξιό» και έλεγε ότι «η Δημοκρατία δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι». Δεν χωρούν εφησυχασμοί, σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του, κάνοντας έκκληση για ενότητα, με τη φράση «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά».

Με την ίδια έκκληση για μια μίνιμουμ εθνική συνεννόηση έκλεισε την εκδήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι είναι κρίμα να παραμένει ακόμη ζητούμενο.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μ. Σταθόπουλος, δίνοντας το πολιτικό στίγμα του Π. Μπακογιάννη, του οποίου έζησε τη διαδρομή ως δημοσιογράφου στη ελληνική εκπομπή της βαυαρικής ραδιοφωνίας στη διάρκεια της δικτατορίας, τον χαρακτήρισε «αντιδογματικό» και φιλελεύθερο, όχι με την έννοια των αγορών αλλά των δικαιωμάτων.

«Αρχιτέκτονα της προσέγγισης των δύο πολιτικών κόσμων» χαρακτήρισε τον Π. Μπακογιάννη η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Μπότσιου, τονίζοντας ότι πίστευε στην αυστηρή διάκριση των εξουσιών, στην ελευθερία του Τύπου και στον κοινωνικό φιλελευθερισμό.

Ο καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, μιλώντας για το πολιτικό περιβάλλον και τον Τύπο του 1989, αναφέρθηκε στην έκκληση για μετριοπάθεια που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης την ημέρα της δολοφονίας καθώς και σε άρθρο του Λ. Κύρκου, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον νεκρό και ζήτησε να αρθεί η πολιτική ηγεσία στο ύψους των προκλήσεων του 2000.

Με σκληρή δουλειά για να ξεπεράσει τη φτώχεια, αναδείχθηκε σε επιστήμονα και πολιτικό με μετριοπαθείς θέσεις και ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κόμματα, είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Κατσούδας, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος.

Στην εκδήλωση που έγινε παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη, των Κωνσταντίνου και Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων οι Κ. Τασούλας, Π. Καμένος, Φ. Κουβέλης, Π. Πικραμένος, Β. Πολύδωρας, Δ. Σιούφας, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Δ. Καραγκούνης, Φ. Πιπιλή, Π. Τατσόπουλος, Σ. Λυκούδης, Α. Παπαδόπουλος, Γρ. Ψαριανός, Στ. Θεοδωράκης, Β. Αντώναρος, Γ. Κουμουτσάκος, Λ. Κανέλη, Σπ. Χαλβατζής, Π. Ρήγας, Μ. Ρεπούση, Γ. Σταθάκης, Ανδρ. Ψυχάρης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο


  1. ΥΓ. για ρωτήσετε το κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτής ΝΔ για το σχέδιο αυτών τον ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΏΝ που το ξέρει ΠΟΛΎ καλά ..ο κύριος Στυλιανίδη είναι ΝΤΟΠΡΟΣ άνθρωπος και θα τοποθετηθεί και δημόσια ΑΝ ΡΩΤΗΘΕΊ από κανένα σοβαρό δημοσιογράφο ...

    Ο κ. Σταθακης ως σοβαρός άνθρωπος ξέρει τι λέει ΚΟΎΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ η κ ΛΑΓΚΑΡΤ το ίδιο ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕΣ...ΞΈΡΟΥΝ ΤΙ ΈΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΊ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ.. Όμως υπάρχουν και κάτι κύριοι που λένε ΜΟΝΟ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ..Κ.Κ.Ε --ΠΟΤΑΜΙΑ- κ.τ.λ η ΛΎΣΗ θα έλθει ΜΟΝΟ από της ΗΠΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑΤΟ ούτε από τους ΡΩΣΟΥΣ τους (είδατε στην ΚΥΠΡΟ) ούτε από τους ΑΡΑΒΟΣΕΙΧΗΔΕΣ ΤΖΙΧΑΤΖΗΣΤΕΣ ,ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ -ΚΛΟΥΒΙΑ ΑΥΓΑ ....ΟΙ ΗΠΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ είναι η ΛΎΣΗ ...απλώς θέλει να ηρέμηση ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΦΎΓΟΥΝ τα βαρίδια ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΙ και καλή διπλωματία...που θα την έχουμε..μην φοβάστε ΜΠΙΣΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΔΩΝΙΔΕΣ ....

    Αιωνία η μνήμη στον ΜΕΓΑΛΟ αγωνιστή της δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΌΝΗΣΑΝ ((ΕΛΛΗΝΕΣ)) γιατί; γιατί ήθελε ΕΝΌΤΗΤΑ όλων τον Ελλήνων..


    Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση