Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Οι πέντε «σοφοί» του Βερολίνου «καρφώνουν» την πολιτική της Μέρκελ

Share it:

Στην έκθεσή των 400 σελίδων με τον τίτλο «Περισσότερη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της αγοράς», που δόθηκε πριν λίγο στα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ, η ανεξάρτητη ομάδα των κορυφαίων οικονομολόγων, η οποία παρέχει συμβουλές στη γερμανική κυβέρνηση, εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξη από ό,τι η κυβέρνηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το 2015, ενώ καταλογίζει λάθη στην οικονομική πολιτική της, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Πολυπαραγοντική «κάμψη»
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας του χρόνου ο δείκτης ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ, ενώ παραμένει κάτω από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις του 1,2%. Για το τρέχον έτος οι οικονομολόγοι κατεβάζουν τις προβλέψεις τους από το 1.9% στο 1,2%. Μολονότι η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά στο τέλος της εμφανίζει «κάμψη», η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως στις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας και στις καθυστερήσεις ανάκαμψης της ευρωζώνης, αλλά και εσωγενείς. Οι λεγόμενοι «πέντε σοφοί» θεωρούν υπερβολικές τις επικρίσεις που εκτοξεύονται κυρίως από το εξωτερικό για καθυστερήσεις στις επενδύσεις. Ναι μεν, υπάρχουν ενδείξεις για αδυναμίες στις δημόσιες επενδύσεις, όπως επισημαίνουν στην έκθεση αξιολόγησης, όμως αυτές δεν θα πρέπει να «θεραπευτούν» μέσω νέου δανεισμού, αλλά μέσω αναδιάταξης πιστώσεων του προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις οι οικονομολόγοι δεν διακρίνουν σημεία «παθολογικών αδυναμιών».
Κατώτατο ωρομίσθιο και σύνταξη στα 63
Κατά τα άλλα η έκθεση θα μπορούσε να είναι και ένα «κατηγορητήριο» για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό. Οι οικονομολόγοι στηλιτεύουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για συντάξεις στα 63 και στις μητέρες, που απέκτησαν παιδιά πριν το 1992, αλλά και την καθιέρωση κατώτατου ωρομισθίου, μέτρα που θα ισχύσουν από του χρόνου. Κυρίως ως προς τελευταίο μέτρο οι οικονομολόγοι το αποκαλούν «πείραμα με άγνωστη έκβαση», που θα επιβαρύνει άμεσα τις επιχειρήσεις με ενδεχόμενο το πάγωμα νέων επενδύσεων και κατά συνέπεια μείωση των ευκαιριών για εργασία σε άνεργους με μειωμένα προσόντα και νέους πρωτοαπασχολούμενους. Σε ό,τι αφορά το πακέτο συνταξιοδότησης οι πέντε σοφοί το χαρακτηρίζουν το πιο ακριβό σχέδιο στην ιστορία των συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας χωρίς πειστικά οικονομικά επιχειρήματα, που σε συνδυασμό με την γηράσκουσα γερμανική κοινωνία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Τόνωση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων
Σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική ειδικότερα, οι «πέντε σοφοί» φρονούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης. Η εξαγγελία μηδενικού δανεισμού από του χρόνου, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, εξασφαλίζει μεν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν παράλληλα να μη γίνει υπερεκμετάλλευση των περιθωρίων που προσφέρονται για δημόσιες δαπάνες προβάλλοντας αντιρρήσεις στην πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επενδύσεις ύψους 10 δις ευρώ από το 2016 μέχρι το 2018. Σύμφωνα με την άποψή τους ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει τα οικονομικά βάρη που αναμένονται μακροπρόθεσμα. Παρόλα αυτά ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να επιτρέπει περισσότερες επενδύσεις για βελτίωση υποδομών αλλά όχι μέσω δανεισμού.
Πηγή: www.newsbeast.gr
Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

1 comments:

 1. ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ η διαφάνεια

  Οι εργαζόμενοι στον Ιδιωτικό Τομέα, σαφώς και δεν υπήρξαν ομοτράπεζοι στο μεγάλο φαγοπότι στην πλειοψηφία τους, αλλά την κύρια και ουσιαστική ευθύνη για την παρούσα ξεφτίλα που βιώνουμε,θα την έχει πάντα αυτός που αναλαμβάνει να ηγηθεί και να εφαρμόσει απόλυτα το Νόμο.

  Αν βρισκόταν ένας, έστω ένας τους μόνο που θα θέσπιζε αυστηρούς νόμους και θα απαιτούσε την απόλυτη και αμερόληπτη εφαρμογή τους, που θα επέβαλε στον ασυνείδητο φακελάκια γιατρό την τιμωρία της αφαίρεσης της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ΔΙΑ ΒΙΟΥ, στον λαδιάρη και κοπανατζή Δημόσιο υπαλληλάκο την άμεση απόλυση, στον λαδώνοντα πολίτη τη φυλάκιση, στον καταχραστή δημόσιου χρήματος πολιτικάντη την πλήρη δήμευση της περιουσίας και τον άμεσο πολυετή του εγκλεισμό κ.λπ, κ.λπ, τότε το …κτίσμα θα ήταν στέρεο και υγιές και σήμερα δε θα είχαμε φτάσει εδώ που βρισκόμαστε.

  Αλλά επειδή σε κανέναν από τους ως σήμερα ασκούντες την εξουσία ΔΕΝ ΣΥΝΕΦΕΡΕ να υπάρξει κράτος διαφάνειας, δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, φρόντισαν να συντηρούν και να υποθάλπουν την "ηθική χαλαρότητα" που επιτρέπει στην ατιμία, στη διαφθορά και στη διαπλοκή, να θριαμβεύουν.

  Άλυτη Εξίσωση
  =====================================

  Υ.Γ κλειστέ το μαγαζί ΠΟΥ ΛΈΤΕ σήμερα ΕΛΛΆΔΑ διότι ούτε ηθικό ,ούτε υπερηφάνεια, ούτε αξιοπρεπια διαθέτη ο ΛΑΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ...και αφήστε της μπούρδες ΤΑΧΑ με πολέμους με τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ είναι γνωστό σε όλους ΌΤΙ οι πολιτικοί της Τουρκίας ΚΑΙ της Ελλάδος όταν χάνουν την ΜΆΣΑ οι μυστικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν να (ΚΆΝΟΥΝ ΠΌΛΕΜΟ) παλαιότερα σιγονταρόταν και από ΦΑΣΤΙΣΤΕΣ της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ... Η δημοκρατια σας και η ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΚΛΕΦΤΕΣ (ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΚΑΙ ΣΙΑ)ΤΟ ΜΌΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΚΆΝΕΙ ΑΚΌΜΑ ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΦΩΝΆΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΆΠΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΆΨΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ χωρίς καν να ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΎΜΕ ..ΝΑ ΡΊΞΟΥΜΕ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΉΦΟ ΠΟΥ ΛΈΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ...

  Μπούτζουκας Τηλέμαχος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση