GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκθεση Λακκοτρύπη: «Ανορθόδοξη διαχείριση» κονδυλίων ΚΟΤ

Οσμή διασπάθισης δημοσίου χρήματος αναδύεται μέσα από τη διαχείριση κονδυλίων του ΚΟΤ, όπως προκύπτει μέσα από την απόρρητη «έκ...



Οσμή διασπάθισης δημοσίου χρήματος αναδύεται μέσα από τη διαχείριση κονδυλίων του ΚΟΤ, όπως προκύπτει μέσα από την απόρρητη «έκθεση γεγονότων», την οποία απέστειλε ο
υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Για την «ανορθόδοξη» διαχείριση δημοσίου χρήματος επιρρίπτονται ευθύνες στο νυν Δ.Σ. του ΚΟΤ, στο τέως Δ.Σ. του ΚΟΤ και στον πρόεδρό του, καθώς και σε στελέχη του Οργανισμού, περιλαμβανομένου και του γενικού διευθυντή, που φέρονται να ενεργούσαν εκτός κανόνων, ενώ είχαν γνώση ότι οι διαδικασίες που ακολουθούσαν δεν ήταν οι ενδεδειγμένες.

Μάλιστα, οι χειρισμοί σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τέτοιοι, ώστε ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου υποχρεώθηκε να καλύψει, εκ των υστέρων, αποφάσεις του Δ.Σ. του Οργανισμού, όχι επειδή συμφωνούσε με τις αποφάσεις αυτές, αλλά για να μην εκθέσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μη ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της.

Από την «έκθεση γεγονότων» Λακκοτρύπη, με την οποία σχολιάζονται οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας (του οποίου τα ευρήματα επιβεβαιώνονται), προκύπτει πως ένα από τα σοβαρά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο, είτε λόγω έλλειψης προγραμματισμού είτε για άλλους λόγους, ο ΚΟΤ σπεύδει να δαπανήσει τα αδιάθετα κονδύλια, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία των προσφορών, με αποτέλεσμα τα χρήματα να διατίθενται με τη μέθοδο της διαπραγμάτευσης με διάφορες εταιρείες, κάτι το οποίο αφήνει κενά και ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα ορισμένων.

Στην έκθεση γεγονότων του υπουργού καταγράφονται και τα εξής:

● Η ανάθεση συμβάσεων γίνεται με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και όχι με τη διαδικασία ζήτησης προσφορών. Η αιτιολογία που δίνεται από το Δ.Σ. για την έγκριση της διαπραγμάτευσης είναι το «επείγον του θέματος», χωρίς να αναφέρεται η αιτία και οι λόγοι που καθιστούν το θέμα επείγον, ή γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες. (Γίνεται αναφορά σε ανάθεση δύο διαφημιστικών εκστρατειών €492.544 και €250.000 στις 2.10.2013, κατόπιν εισήγησης του διευθυντή προβολής, Τμήμα Μάρκετινγκ).

● Αναθέσεις διαφημιστικών εκστρατειών γίνονταν και μέσω μεσαζόντων, σε αντίθεση με παλαιότερες αποφάσεις του Δ.Σ. που προνοούσαν απευθείας συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες θα συνεργαζόταν ο ΚΟΤ. Οι μεσάζοντες εισέπρατταν προμήθεια.

● Η έγκριση του υπουργού Εμπορίου για αναθέσεις €900.000 σε διεθνή δίκτυα ζητήθηκε εκ των υστέρων και όταν οι εκστρατείες άρχισαν να υλοποιούνται. (Ο υπουργός Εμπορίου υποδεικνύει σχετικά ότι η έγκρισή του δόθηκε αφού προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Ελεγκτή και σημειώνει πως, στη σχετική επιστολή του, επισημαίνει ότι «η έγκριση παρέχεται επειδή το κράτος πρέπει να συμπεριφέρεται ως αξιόπιστος αγοραστής στις συναλλαγές του και ουδόλως απαλλάσσεται ο Οργανισμός από το εάν ακολουθήθηκαν ή όχι οι ορθές διαδικασίες»).

● Η Επιτροπή Προσφορών δεν ενέκρινε την παράκαμψη της προκήρυξης ανοικτού διαγωνισμού. Την εν λόγω προϋπόθεση γνώριζε το Δ.Σ. και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ΚΟΤ, αφού ενέκριναν το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Προσφορών.

● Για διαφημιστική εκστρατεία ύψους πέραν του €1,6 εκατ., το προηγούμενο Δ.Σ. αποφάσισε όπως αρχίσει η υλοποίησή της χωρίς την έγκριση του υπουργού λόγω του «επείγοντος του θέματος». Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ., το οποίο αποφάσισε την προώθηση των διαφημίσεων παραγνωρίζοντας την επιστολή της (τότε) Γενικής Ελέγκτριας. Η λήψη σχετικής απόφασης, παρά τη διαφωνία της Γενικής Ελέγκτριας, ενδέχεται να εξυπακούει ευθύνες για τους αρμόδιους αξιωματούχους και για τα πρώην μέλη του Δ.Σ. που αποτελούσαν την Επιτροπή Προσφορών.

● Επειδή το αποτέλεσμα διαφημιστικής εκστρατείας μέσω διεθνούς δικτύου δεν μπορούσε να μετρηθεί και να επιβεβαιωθεί, η Επιτροπή Παρακολούθησης εισηγήθηκε να καταβληθούν μόνο €21.120 αντί €80.000 που ήταν η συμφωνία. Διαφώνησε ο Μιχάλης Μεταξάς, υποστηρίζοντας ότι ο ΚΟΤ θα οδηγείτο σε νομικές περιπέτειες.

● Την περίοδο 2005-2013 κατεβλήθη σε τρεις υπαλλήλους του ΚΟΤ επίδομα εξωτερικού €1,3 εκατ., παρά τις γνωματεύσεις του νομικού συμβούλου του Οργανισμού για τερματισμό των επιδομάτων.

● Για παραγωγή υλικού προβολής ποδηλασίας, αξίας €299.650, δεν ακολουθήθηκαν οι πρόνοιες του περί Προσφορών Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου, ενώ η δημιουργία και παραγωγή υλικού για ποδηλάτες δεν εμπίπτουν στις μεμονωμένες διαφημιστικές ενέργειες και, κατά συνέπεια, η αρμόδια διμελής επιτροπή (γενικός διευθυντής και Μιχάλης Μεταξάς) δεν ήταν αρμόδια για έγκριση των σχετικών δαπανών, όπως υπέδειξε η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Ανάλογη ήταν και η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του Οργανισμού.

Αποκατέστησαν κτήριο που κάηκε, χωρίς να έχουν ευθύνη

Στο κέντρο «Ντόλφιν» στο Τρόοδος προκλήθηκε πυρκαγιά προφανώς λόγω της συσσώρευσης λίπους στο φουγάρο και ο τότε πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, υπέγραψε συμφωνία με τον διαχειριστή με βάση την οποία ο Οργανισμός θα πλήρωνε €167.019 για την αποκατάσταση του κτηρίου, χωρίς να ευθύνεται, με παράλληλη διαγραφή των οφειλών του διαχειριστή, όχι μόνο του συγκεκριμένου κτηρίου αλλά και άλλων εγκαταστάσεων του ΚΟΤ.

Στην έρευνα αναφέρεται ότι ενδεχομένως να υπήρξε αμέλεια από τον τότε πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. (εκτός αυτών που διαφώνησαν) ενώ η αμέλεια δυνατόν να εκτείνεται και στον νυν γενικό διευθυντή του Οργανισμού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση