GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία στην Υεμένη για κυβέρνηση τεχνοκρατών

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και οι σουνίτες πολιτικοί τους αντίπαλοι συμφώνησαν χθες Σάββατο στη δημιουργία μιας κυβέρ...



Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και οι σουνίτες πολιτικοί τους αντίπαλοι συμφώνησαν χθες Σάββατο στη δημιουργία μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα από τη σοβαρή πολιτική κρίση.

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη χθες το βράδυ από τα κύρια πολιτικά κόμματα, 13 το σύνολο, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενόμαρ στη διάρκεια μιας τελετής σε ξενοδοχείο της Σανάα.

Εκπρόσωποι της Ανσαρουλάχ και οι αντίπαλοί τους, μεταξύ αυτών και εκπρόσωποι του σουνιτικού κόμματος αλ Ίσλαχ, υπέγραψαν τη συμφωνία με την οποία ζητούν «από τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι και τον πρωθυπουργό Χάλεντ Μπάχαχ να σχηματίσουν μια ικανή εθνική κυβέρνηση (…) η οποία θα δεσμευθεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ουδετερότητα στη διαχείριση των ζητημάτων της χώρας».

«Πρόκειται για έναν συμβιβασμό ο οποίος επήλθε προκειμένου να ξεπεραστεί το θέμα της κατανομής των υπουργικών χαρτοφυλακίων μεταξύ των διάφορων πολιτικών σχηματισμών», γεγονός που έχει προκαλέσει την πολιτική κρίση στην Υεμένη, δήλωσε ο Αμπντελαζίζ Τζουμπάρι γενικός γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος Δικαιοσύνης και Ανοικοδόμησης.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πότε θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, όμως κάποιοι από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην χθεσινή συμφωνία επεσήμαναν ότι αυτό θα χρειαστεί μερικές ημέρες ή μία εβδομάδα.

Η πολιτική κρίση εντάθηκε με την κατάληψη στις 21 Σεπτεμβρίου της Σανάα από τους σιίτες αντάρτες της Ανσαρουλάχ, οι οποίοι, παρά τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφηκε την ίδια ημέρα, συνέχισαν την προέλασή τους προς τη δυτική και την κεντρική Υεμένη.

Με εξαίρεση τον διορισμό στις 13 Οκτωβρίου του πρωθυπουργού Μπάχαχ, η συμφωνία ειρήνευσης έχει παραμείνει νεκρό γράμμα. Μεταξύ άλλων προβλέπει την απόσυρση των σιιτών ανταρτών από τη Σανάα και τις άλλες επαρχίες που έχουν καταλάβει. Όμως αυτοί ισχυρίζονται ότι καλύπτουν το κενό εξουσίας που έχουν αφήσει οι δυνάμεις ασφαλείας και βοηθούν στην καταπολέμηση του δικτύου της αλ Κάιντα.

Η Ανσαρουλάχ, η οποία επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας στη Σανάα και τη χρόνια αστάθεια στη χώρα μετά την εξέγερση του 2011 που εκδίωξε από την εξουσία τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, αύξησαν την πίεση στον Χάντι διοργανώνοντας την Παρασκευή μια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα.

Στη διάρκεια αυτής ο επικεφαλής των σιιτών ανταρτών προειδοποίησε τον πρόεδρος της Υεμένης ότι πρέπει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση σε διάστημα δέκα ημερών και αν δεν το καταφέρει, θα δημιουργηθεί «ένα συμβούλιο εθνικής σωτηρίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση