GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από το 2015 οι αποφάσεις για νέα μέτρα από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου εάν και κατά πόσον χρειάζεται να προχωρήσει στη λήψη περαι...


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου εάν και κατά πόσον χρειάζεται να προχωρήσει στη λήψη περαιτέρω μέτρων για να αναζωογονήσει την οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης Μάριο Ντράγκι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ήταν ομόφωνο στη θέση ότι ο θεσμός πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει περαιτέρω μέτρα, όπως η ενεργοποίηση ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, τυπώνοντας νέο χρήμα εάν αυτό είναι απαραίτητο, είπε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση ότι τα επιτόκια της Τράπεζας παρέμειναν αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκονται.
Η ΕΚΤ έχει ορίσει ως στόχο να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της —προβαίνοντας σε αγορές αξιογράφων από τράπεζες και άλλους με αντάλλαγμα μετρητά, τα οποία ελπίζει ότι θα διοχετευθούν στην οικονομία— κατά €800 δισεκ. ή ακόμη €1 τρισεκ., δηλαδή στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές του 2012.
Με τα επιτόκιά της ουσιαστικά στο μηδέν, αυτός έχει καταστεί ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της ΕΚΤ.
«Στις αρχές της επόμενης χρονιάς το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτιμήσει εκ νέου τα αποτελέσματα της πολιτικής νομισματικής τόνωσης της οικονομίας, την επέκταση του ισολογισμού και την προοπτική της εξέλιξης των τιμών», ανέφερε ο Ντράγκι.
«Εάν καταστεί αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε πιο ενεργά τους κινδύνους, ή μια πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού… αυτό θα σημάνει πως θα μεταβάλουμε στις αρχές του νέου έτους το μέγεθος, τον ρυθμό και τη σύνθεση των μέτρων μας», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Οι τεχνικού χαρακτήρα προετοιμασίες για αυτές τις κινήσεις επιταχύνονται, τόνισε ο ίδιος.
Εκ παραλλήλου η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων, των φθηνών χορηγήσεων ρευστότητας στις τράπεζες και την αγορά τιτλοποιημένων δανείων σε ό,τι αφορά τις προσπάθειές της να ξαναρχίσει ο δανεισμός από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία των κρατών μελών της ευρωζώνης, ανέφερε.
Οι νέες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ αναθεώρησαν επί τα χείρω την αναπτυξιακή προοπτική της ευρωζώνης εν συνόλω (1,0% το 2015, από 1,6% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο). Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται εξάλλου να ξεπεράσει το 0,7% το 2015, θα περιοριστεί πολύ πιο κάτω από το 1,1%ν που προβλεπόταν από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, και σημαντικά πιο κάτω από το ποσοστό-στόχο του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ (λίγο πιο κάτω από —αλλά κοντά στο— 2%).
«Οι κίνδυνοι που εγείρονται για την προοπτική της οικονομίας της ευρωζώνης είναι πτωτικοί», ανέφερε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους μιλώντας από τα νέα κεντρικά γραφεία της τα οποία της κόστισαν €1,3 δισεκ., σε έναν επιβλητικό ουρανοξύστη στη Φραγκφούρτη.
Ο Ντράγκι επισήμανε ότι θα δοθεί ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στην τιμή του πετρελαίου, που κατέγραψε πτώση που πλησιάζει το 40% μέσα στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Δεν θα ανεχθούμε παρατεταμένες αποκλίσεις από τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Στάνλεϊ Φίσερ, στέλεχος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, είχε καλέσει την ΕΚΤ να προχωρήσει άμεσα στο τύπωμα χρήματος, που έκρινε ότι θα βοηθήσει την ΕΕ, όπως είπε ότι συνέβη και με την αμερικανική οικονομία. «Αν η ΕΚΤ κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, αυτό θα έχει θετικές συνέπειες».
Όμως ο Ντράγκι συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις της Γερμανίας. Την περασμένη εβδομάδα η Σαμπίνε Λοϊτενσλέγκερ, η Γερμανίδα που έχει διοριστεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, δήλωσε ότι δεν είναι καιρός για αγορές κρατικών ομολόγων.
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,3% τον περασμένο μήνα. Αν εκδηλωθεί γενικευμένος αποπληθωρισμός, κάτι που ήδη συμβαίνει σε ορισμένες οικονομίες, αυτό εκφράζονται φόβοι πως θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν μετά την πτώση τους σε ιστορικά χαμηλά χθες, εν μέσω των προσδοκιών μερίδας επενδυτών πως ο Ντράγκι και η ΕΚΤ θα ανακοίνωναν ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση