GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πολιτική σημασία των εκλογών του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ)‏

Από τη Δευτέρα 8 μέχρι και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου διεξάγονται εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), ο οποίος είναι έν...

Από τη Δευτέρα 8 μέχρι και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου διεξάγονται εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), ο οποίος είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της χώρας. Αυτό από μόνο του δίνει και πολιτικό νόημα, πέρα από το συνδικαλιστικό. Διαθέτει χιλιάδες μέλη σε όλη την επικράτεια. Αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ποσοτικό ή αριθμητικό. Ο ΣΥΕΤΕ είναι σύλλογος ιστορικός: ιδρύθηκε το 1917 και έκτοτε πρωτοστάτησε σε αγώνες για μισθούς, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, υγεία, ισότητα ανδρών - γυναικών καθώς και στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (http://www.syete.gr/el-gr/%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1.aspx). Ο ΣΥΕΤΕ εκφράζει τους εργαζομένους σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα και επηρεάζει καταλυτικά τη δράση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και μέσω αυτής τη φυσιογνωμία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Από τα παραπάνω κάποιος καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές του ΣΥΕΤΕ δεν αφορούν μόνο τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία, ειδικά στο επίπεδο που με την αλλαγή των συσχετισμών που επιθυμούμε θα επηρεάσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ως Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) των εργαζομένων στην ΕΤΕ επιθυμούμε ο ΣΥΕΤΕ να ξαναβρεί το ιστορικό του νήμα και να μπει στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης. Αλλάζοντας ριζικά τη συντεχνιακή νοοτροπία που του εμφύσησαν οι τελευταίες του ηγεσίες, να συντονίσει το βηματισμό και τις διεκδικήσεις του με τμήματα της εργατικής τάξης που πλήττονται βάναυσα από τις μνημονιακά υπαγορευόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η συγκυβέρνηση. Να σταθεί αλληλέγγυος στους απολυμένους, τους απεργούς, τους ανέργους, τους μετανάστες, τη νεολαία. Να διδάξει και να διδαχθεί από κινήματα, όπως αυτά των απολυμένων της ΕΡΤ, των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, από την αυτοδιαχειριζόμενη Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟΜΕ), των απεργών της CocaCola.

Στο δευτεροβάθμιο επίπεδο οργάνωσης της ΟΤΟΕ, να διεκδικήσει τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία, εργαλεία ανάπτυξης και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Ειδικά σήμερα που οι λεγόμενες συστημικές ελληνικές τράπεζες διασώθηκαν με λεφτά του ελληνικού λαού μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στη ΓΣΕΕ, να συνταχθεί με τις δυνάμεις που βρίσκονται απέναντι από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να αφήσει πίσω αυτούς που, εξαιτίας των πολιτικών τους εξαρτήσεων, δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τη μνημονιακή λαίλαπα και την καταβαράθρωση του συνόλου των εργατικών κεκτημένων. Που είδαν να γκρεμίζονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους οι μισθοί, οι κοινωνικές δομές, η μετενέργεια, η διαιτησία. Που είδαν τη θεσμοθέτηση της εργασιακής ζούγκλας και δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να χτίσουν ένα μαχητικό εργατικό κίνημα που θα στεκόταν ανυπέρβλητο εμπόδιο σε όλα αυτά.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Με σκοπό να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ το συνδικαλιστικό κατεστημένο στο ΣΥΕΤΕ, να ΣΥΝΘΕΣΟΥΜΕ και να συνδυάσουμε τους προβληματισμούς των συναδέλφων με τις ριζοσπαστικές μας προτάσεις και να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ενα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, διεκδικητικό, αγωνιστικό και ανατρεπτικό με σκοπό τη ΡΙΖΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ στο ΣΥΕΤΕ (http://dasete.gr/joomla/index.php?option=com_content&amp%3Bview=article&amp%3Bid=810%3A2014-11-28-15-49-00&amp%3Bcatid=75%3A-2014&amp%3BItemid=104#.VHmN9ZIeMDo.facebook)!

Γιώργος Παραλής,
υποψήφιος με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ)
Κατάστημα Ερμού Θεσσαλονίκης - 212

giorgosparalis@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση