GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς μπορεί να συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η ακυβερνησία μέχρι τον Μάρτιο...

Οι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν εις βάρος της χώρας αν δεν βρεθεί έστω την ύστατη στιγμή μια λύση η οποία να μεταθέτει για...

Οι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν εις βάρος της χώρας αν δεν βρεθεί έστω την ύστατη στιγμή μια λύση η οποία να μεταθέτει για ένα χρονικό διάστημα τις εκλογές αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού ακόμη και του υποψήφιου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σταύρου Δήμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας».
Αν και μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον εξαντλείται στο αν θα συγκεντρωθούν οι όχι οι 180 κατά την τρίτη ψηφοφορία, το μεγάλο (και πραγματικό) πολιτικό θρίλερ όπως φαίνεται θα ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καθώς μάλιστα η νέα Βουλή θα πρέπει ταυτόχρονα να αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, είναι ορατός ο κίνδυνος αδιεξόδου.
Για πρώτη φορά άλλωστε τις τελευταίες δεκαετίες συμπλέκονται, στην ίδια χρονική περίοδο μερικών εβδομάδων, τόσα κρίσιμα γεγονότα σε αντίθεση με το παρελθόν που οι εξελίξεις είχαν πιο καθαρό χαρακτήρα. Αν αύριο δεν σχηματιστεί, όπως είναι και το πιθανότερο, προεδρική πλειοψηφία, τότε θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου ή την 1 Φεβρουαρίου. Όμως η νέα Βουλή, «αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα»(σε περίπου 10 – 15 ημέρες), θα πρέπει να προχωρήσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας ασχέτως του σχηματισμού ή μη κυβέρνησης. Κατά το Σύνταγμα, ενδέχεται να απαιτηθούν για το σκοπό αυτό πάλι τρεις ψηφοφορίες που υπολογίζεται ότι θα καλύψουν διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Κατά την πρώτη θα χρειαστούν 180 ψήφοι, κατά την δεύτερη 151 και αν αποβεί άκαρπη στην τρίτη θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία. Αυτό είναι επομένως πιθανό να συμβεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια, αν το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, θα αρχίσουν οι διερευνητικές εντολές διάρκειας τριών ημερών για τον αρχηγό καθενός από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Ενδέχεται να χρειαστεί να ακολουθήσει και σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν βρεθεί λύση και δεν διαλυθεί πάλι η Βουλή για νέες εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σε διάστημα 7-15 ημερών. Κάπως έτσι δεν αποκλείεται να φθάσει ο Μάρτιος και η πολιτική εκκρεμότητα να μην έχει λήξει, εκτός και αν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι τέτοιο που θα επιτρέψει γρήγορη αποσαφήνιση του νέου τοπίου.
Πάντως η δίμηνη παράταση του Μνημονίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και στο ερώτημα τι θα συμβεί αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει νέα συμφωνία με την τρόικα, σαφής απάντηση δεν δίνεται. Τις σχετικές ανησυχίες συμμερίζεται στις συζητήσεις αυτών των ημερών και ο κ. Δήμας ο οποίος φέρεται να πιστεύει ότι η επίσπευση του χρόνου των εκλογών εντός του 2015, ύστερα από τη δημόσια δέσμευση του κ. Σαμαρά, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εύρεση χρυσής τομής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Κατά τους συνομιλητές του κ. Δήμα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα επέτρεπε να προχωρήσουν οι (παγωμένες) συζητήσεις με την τρόικα ακόμη και με την παρουσία ενός «τοποτηρητή» από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και στο βαθμό που θα κατέληγαν σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα, με αποφυγή επώδυνων εμπλοκών για τη χώρα ή και παραιτέρω παράταση του ισχύοντος Μνημονίου, να συμφωνηθεί μια ρητή ημερομηνία για προσφυγή σε εθνικές κάλπες.
Πηγή: «κυριακάτικη δημοκρατία».


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση