GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ανάστατο νησί της Τήνου ελπίζει στην ειρήνευση του!

Του Γιώργου Θεοχάρη Το πανελλήνιο ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου είναι γνωστό ως ένα ίδρυμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν ...



Του Γιώργου Θεοχάρη

Το πανελλήνιο ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας της Τήνου είναι γνωστό ως ένα ίδρυμα
το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει αφορμές για κακοδιαχείριση. Οι εικόνες όμως που είδαμε να διαδραματίζονται τελευταία στο νησί από τους κατοίκους στον μητροπολίτη Σύρου είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ! Δεν νοείται ότι δικαιολογείται τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον επίσκοπο του νησιού.

Είναι γνωστή η ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Τήνου και πως συστάθηκε το ίδρυμα αυτό από ιδιώτες της Σύρου. Μέχρι σήμερα επί πολλά έτη δεν παρέστη ανάγκη αλλαγής του συστήματος διοίκησης του Ιδρύματος.

Πως ξαφνικά προέκυψε τέτοιο ζήτημα χωρίς να γίνει γνωστό στους αρμόδιους παράγοντες του νησιού ώστε να ζητηθεί η γνώμη τους και να προκύψει ένας συμβιβασμός μεταξύ εκκλησιαστικής και δημοτικής αρχής.
Ποιοί είναι οι λόγοι εκείνοι που οδήγησαν το υπουργείο παιδείας να λάβει τη συναίνεση της τοπικής εκκλησίας χωρίς να ερωτηθεί το άμεσα ενδιαφερόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος με αποτέλεσμα τον ξεσηκωμό χιλιάδων του νησιού ;

Εάν ο τοπικός μητροπολίτης ήθελε να μην διαρραγούν οι σχέσεις του με την δημοτική αρχή γιατί δεν έθετε υπόψη της από την αρχή αυτή την πρόθεση του,να γίνει αλλαγή του διοικητικού καθεστώστος;
Και να έρθουμε τώρα στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας που πυροδότησε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των τοπικών αρχών της Τήνου με τον οικείο Επίσκοπο.
Η αναφορά στην ανακοίνωση της (Ιεράς Συνόδου) περί αναμείξεως και συμμετοχής στις διαμαρτυρίες των καθολικών -στο θρήσκευμα κατοίκων- του νησιού ήταν τουλάχιστον άκομψη και ανεπιτυχής.
Την Παναγία της Τήνου δεν ήταν ευλαβούνται μόνο Ορθόδοξοι αλλά όλοι οι κάτοικοι του νησιού .

Με αυτή την αναφορά η Ιερά Σύνοδος θα έχει ως αποτέλεσμα να ραγίσουν οι σχέσεις Ορθοδόξων -Καθολικών και κατ΄ επέκταση των Καθολικών κατοίκων με τον μητροπολίτη ο οποίος από την πρώτη στίγμη που ανέλαβε την μητρόπολη Σύρου , οφείλουμε να το ομολόγησουμε, κατέβαλε πολλές προσπάθειες προσέγγισης των δύο πλευρών και το πέτυχε επαρκώς.

Εξάλλου, ατυχής ήταν η αναφορά της Ιεράς Συνόδου ότι: Οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις.
Και τούτο γιατί, οι Ιερές Εικόνες δεν φυλάσσονται μόνο σε Ιερούς Ναούς αλλά και στο σπίτι κάθε πιστού που στην Ορθόδοξη παράδοση δεν απαγορεύεται.

Μήπως ο μητροπολίτης Σύρου θα έπρεπε ως ποιμένας με διακρατικές κινήσεις του να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες με τους τοπικούς παράγοντες και τους υπευθύνους του ιδρύματος ούτως ώστε να επέλθει η ειρήνευση στους κατοίκους του νησιού για να μην έχουμε στο μέλλον διαμαρτυρίες που θα οδηγήσουν σε ακρότητες;

2 σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση