GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνέντευξη Κουβέλη

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη στο ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους, Μ. Παπαπαναγιώτου και Α. Ραβανό. Είμαστε ...



Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη στο ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους, Μ. Παπαπαναγιώτου και Α. Ραβανό.

Είμαστε σε μια πολύ εύθραυστη και επικίνδυνη ισορροπία και με αυτή τη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας και με τις κυβερνητικές παλινωδίες. Που βλέπετε να οδηγεί όλο αυτό κ. Κουβέλη;

Κοιτάξτε, εκείνο το οποίο βλέπω είναι ότι όποια συμφωνία επέλθει και ανεξάρτητα από τις διελκυστίνδες που έχουν αναπτυχθεί με την τρόικα, θα υπάρξουν νέα μέτρα και στον κρίσιμο τομέα του κοινωνικού ασφαλιστικού και, αναμφισβήτητα, σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με τον τουρισμό μας . Νομίζω ότι η γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια γραμμή αποφασιστική και σκληρή. Διότι, δεν αντέχει πια η κοινωνία άλλα μέτρα, πολλώ δε μάλλω, όταν αυτά τα μέτρα τα οποία θέλει να επιβάλει η τρόικα δεν θα προσθέσουν τίποτε στη δημοσιονομική κατάσταση.

Η εκτίμησή σας είναι ότι υπάρχουν περιθώρια να πει όχι η κυβέρνηση ή θέλει να πει ναι σε κάποια μέτρα τα οποία έχουν προφανές κοινωνικό κόστος;

Η κυβέρνηση πρέπει να πει, αναμφισβήτητα, όχι και να διαπραγματευτεί μέχρι την τελευταία στιγμή, παραθέτοντας επιχειρήματα αλλά και εκείνα τα στοιχεία τα οποία πρέπει να πείσουν τους τροικανούς, ότι αυτά που ζητάνε, δεν έχουν καμία σχέση όσα πρέπει και χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Δεν το κάνει κατά τη γνώμη σας;

Οφείλει να το κάνει με ένταση. Και ούτε είμαι από εκείνους που θα υποστηρίξω ότι ήδη έχει επιλέξει η κυβέρνηση να αποδεχθεί μέτρα τα οποία είναι αντικοινωνικά ή επιβαρυντικά. Το ζήτημα είναι ότι εάν αυτή είναι η θέληση της, να μην δεχθεί αυτά τα μέτρα, να επιμείνει. Και να επιμείνει και με πολιτικούς όρους .


Έστω και αν δεν υπάρξει συμφωνία και μείνει όλο το πράγμα στον αέρα;

Νομίζω ότι και εαν δεν υπάρξει συμφωνία, σήμερα, μετά από μια αποτελεσματική και συστηματική διαπραγμάτευση είναι δυνατόν να προκύψει κάποια άλλη στιγμή. Και όχι πολύ αργά.

Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις, τι ελιγμούς μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα; Αν φτάσει η διαπραγμάτευση στα άκρα και δεν υπάρξει πεδίο συνεννόησης συμβιβασμού…

Ήδη λίγο πριν απήντησα, ακριβώς σε αυτό το ερώτημα.

Να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Θα μπορούσε να «εκβιάσει» ο Πρωθυπουργός και να πει με ένα διάγγελμά του oτι: μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο, ας οδηγηθούμε σε εκλογές και ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι πρέπει να γίνει;

Εάν ήμουν στη θέση του θα το έκανα .

Γι αυτό σας ρωτάω, γιατί έχει σημασία το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση σε επίπεδο..

Εάν ήμουν στη θέση του θα το έκανα .


Και αυτό σημαίνει κ. Κουβέλη ότι θα το κάνατε, επειδή πιστεύατε ότι αυτό το οποίο θα προέκυπτε από τις εκλογές θα ισχυροποιούσε τη θέση του επόμενου διαπραγματευτή απέναντι στην τρόικα ή απλώς θα αντιμετώπιζε κάποιος άλλος το ίδιο πρόβλημα ;

Όχι, αυτό είναι ένας μικροκομματικός και μικροπολιτικός υπολογισμός. Θα το έκανα πάντοτε στη βάση των συμφερόντων της χώρας και της κοινωνίας. Και θα το έκανα ανεξάρτητα από τις όποιες, ενδεχομένως αυτονόητες, συνέπειες θα είχε αυτό για το επόμενο στάδιο στο οποίο αναφερθήκατε, που είναι οι εκλογές και όποτε αυτές γίνουν. Αλλά ο κύριος στόχος μιας τέτοιας θέσης όπως ακριβώς τη διατύπωσα θα αφορούσε το συμφέρον της χώρας, της κοινωνίας και των πολιτών.

κ. Πρόεδρε, η στάση της Τρόικας αποτελεί για εσάς και ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς την αξιωματική αντιπολίτευση... "Προσέξτε ότι θα είμαστε σκληροί αν έρθετε και εσείς στα πράγματα την επόμενη μέρα και πρέπει να προσγειωθείτε στη "σκληρή" πραγματικότητα και να ρίξετε πολύ νερό στο κρασί σας»;

Εκ των πραγμάτων αποτελεί μήνυμα. Μήνυμα και προς τον όποιο άλλο κληθεί να ασκήσει τη κυβερνητική εξουσία. Αλλά έχω τη βεβαιότητα και όχι μόνο την εκτίμηση ότι αυτή την ώρα οι δανειστές αναφέρονται συνολικά στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι χωριστά στη κυβέρνηση και όπως αυτή σήμερα συγκροτείται ή στο ενδεχόμενο να έρθει κάποιο άλλο κόμμα - ο ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω- στη κυβέρνηση.

Όλα αυτά κατά τη γνώμη σας πως επηρεάζουν την επικείμενη προεδρική εκλογή;

Την επηρεάζουν σημαντικά διότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπει συναινέσεις και προϋποθέτει συναινέσεις. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος ο συνταγματικός νομοθέτης θέτει προσαυξημένες πλειοψηφίες των 200 ή των 180 ψήφων προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά πέρα από τη πρόβλεψη του Συντάγματος, θέλω να πω ότι το κλίμα το οποίο θα διαμορφωθεί δεν θα επιτρέψει να προκύψει αυτή η συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν θα επιτρέπει να προκύψει σε επίπεδο κομμάτων ή δεν θα επιτρέψει να σχηματιστεί προεδρική πλειοψηφία, γιατί ξέρετε είναι λίγο διαφορετικά πράγματα.

Εγώ μιλάω για τους ήδη υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς. Τώρα εάν κάποιοι βουλευτές επιλέξουν τη διαφοροποιημένη - σε σχέση με τα κόμματα τους- ψήφο είναι άλλης τάξεως ζήτημα, το οποίο δεν μπορώ να προβλέψω και δεν προσχωρώ σε καμία αριθμομέτρηση ή πρόβλεψη.

Είπατε προηγουμένως τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση του κ. Σαμαρά. Θα κάνετε μας είπατε ένα διάγγελμα, στο οποίο θα λέγατε και θα προκαλούσατε εκλογές. Αν ήσασταν στη θέση του κ. Τσίπρα, στις δεδομένες συνθήκες τι θα κάνατε;

Αν ήμουν στη θέση του κ. Τσίπρα θα έκανα αυτό το οποίο έχω υποστηρίξει. Χρειάζεται μία εθνική συνεννόηση, ειδικότερα για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους με ότι αυτό αντανακλά και στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με τη Τρόικα στην περίοδο που διανύουμε. Γι'αυτό και υποστηρίζω με έμφαση ότι πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις και ανεξάρτητα από τις αντιδικίες, τις διαφορές, τις αντιθέσεις που έχουν, σε αυτό το μείζον ζήτημα του χρέους και με ότι αυτό συνεπάγεται και στα επιμέρους ζητήματα και της διαπραγμάτευσης, να συνεννοηθούν αναζητώντας τον ελάχιστο κοινό τόπο. 'Όπως και στα εθνικά ζητήματα.

Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή, όπου έχουμε και το θέμα των εθνικών ζητημάτων, έχουμε και την επίσκεψη Νταβούτογλου τις επόμενες μέρες στην Αθήνα. Γιατί αδυνατούν τα δύο κόμματα, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να συνεννοηθούν; Έχετε απάντηση σ'αυτό;

Απάντηση έχω, όσο και ερμηνεία. Είναι το αποτέλεσμα μιας επιλογής για τη δημιουργία μιας τεχνητής πόλωσης, η οποία απομακρύνει και από τη προσπάθεια ανεύρεσης του ελάχιστου κοινού τόπου και για να περιοριστούν και αυτά τα ζητήματα που θέσατε, τόσο της αναδιάρθρωσης του χρέους, όσο και στα εθνικά ζητήματα με το δεδομένο ότι ανεξάρτητα από την αποκλιμάκωση που πρέπει να υπάρξει με τη Τουρκία, έχω την εκτίμηση ότι η ένταση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μεγεθυνθεί.

Θα μεγεθυνθεί σκοπίμως και τεχνηέντως εννοείτε;

Η Τουρκίας αναδεικνύει ότι έχει ζωτικής σημασίας συμφέροντα στην περιοχή και αξιοποιεί τον επαμφοτερίζοντα λόγο των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης, αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ΑΟΖ και γενικότερα των υδρογονοανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα μπορούσε αυτό το γεωπολιτικό χαρτί που έχει η χώρα στα χέρια της να το χρησιμοποιήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα;

Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι έχει βασιμότητα και πιστεύω ότι έχει αυτό που σας είπα, ότι είναι δηλαδή επαμφοτερίζων ο πολιτικός λόγος της ΕΕ γύρω από τα ζητήματα αυτά, θα έλεγα ότι δεν θα είναι τόσο αξιοποιήσιμο- για να δανειστώ την έκφρασή σας - το"χαρτί".

Μιλώντας πριν από λίγο στο ΒΗΜΑ FM, ο κ. Λυκούδης, ο πρώην σύντροφός σας στο ίδιο κόμμα και χρόνια φίλος σας, ουσιαστικά κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ ότι δεν ήθελε ποτέ να κάτσει να συζητήσει με τους άλλους για τη κεντροαριστερά. Όχι ότι δεν το επεδίωξε ή δεν συμμετείχε αποτελεσματικά στις σχετικές διεργασίες, αλλά ότι δεν το θέλατε ποτέ ουσιαστικά.

Δεν ξέρω τι ακριβώς είπε ο Σπύρος Λυκούδης, αλλά με τους όρους που υποθέτω ότι θέτει ή έθεσε τη συζήτηση με τη Κεντροαριστερά, είναι βέβαιο. Δηλαδή μία κεντροαριστερά ερήμην των κοινωνικών και πολιτικών στοιχείων που την προσδιορίζουν τόσο στη σημερινή πραγματικότητα όσο και στην ύστερη και μεταμνημονιακή Ελλάδα, βεβαίως. Ερήμην αυτών των όρων και των στοιχείων, δεν θελήσαμε ποτέ να συζητήσουμε.

Τώρα άφησε να εννοηθεί ότι επειδή δεν ευοδώνονται οι διεργασίες για την κεντροαριστερά, δεν αποκλείεται καθόλου οι Μεταρρυθμιστές να κατέβουν αυτοτελώς στις εκλογές. και αναρωτιέται κανείς, σε ένα χώρο που είναι σε υποχώρηση, ο χώρος της παλιάς ανανεωτικής αριστεράς, σηκώνει δύο κόμματα να κατέβουν όταν οι καταγραφές και οι δημοσκοπικές είναι αυτές οι οποίες είναι;

Να ρωτήσετε τον κ. Λυκούδη.



Έχετε αποφασίσει οριστικά τι θα κάνετε και εφόσον τον Φεβρουάριο - Μάρτιο έχουμε εκλογές;

Το πρόσφατο συνέδριο μας αποφάσισε, σχεδόν ομόφωνα, ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη. Το δεύτερο που αποφασίσαμε είναι ότι ο τόπος έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής διακυβέρνησης. Η εκλογική μας τακτική θα αποφασιστεί στον κατάλληλο χρόνο με σταθερή την επιλογή μας για την οργανωτική και πολιτική μας αυτονομία.

Μισό λεπτό, γιατί αυτό θέλει λίγο διευκρίνηση...

Θα το διευκρινίσω αν με αφήσετε να ολοκληρώσω και επειδή μου δίνετε την ευκαιρία με το ερώτημά σας, ας το επαναλάβω. Δεν πρόκειται η ΔΗΜΑΡ να γίνει παράρτημα κανενός. Οι λόγοι άλλωστε που κατέστησαν αναγκαία την ίδρυσή της, όχι μόνο δεν εξέλειψαν, αλλά παραμένουν απολύτως επίκαιροι και σήμερα.

Σε περίπτωση που βουλευτές σας ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τι θα πράξετε;

Οι βουλευτές, η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνέχεται από τις κοινές πολιτικές επιλογές μας, όπως έχουν αποφασιστεί. Εκτιμώ ότι το ίδιο θα πράξουν και κατά τη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ερώτημα είναι αν δεν το πράξουν, θα χωρίσουν οι δρόμοι;

Τώρα τι καλείτε να σας απαντήσω αν δε το πράξουν; Εγώ σας είπα ότι θα το πράξουν και πρέπει να το πράξουν.

Το "δεν πρόκειται να γίνουμε παράρτημα κανενός" σημαίνει κ. Πρόεδρε ότι δεν θα συνεργαστεί η Δημοκρατική Αριστερά προεκλογικά;

Δεν παραχωρούμε ούτε την πολιτική ούτε την οργανωτική μας αυτοτέλεια και σας είπα ότι την εκλογική μας τακτική, με βάση αυτά τα δύο αξονικά μεγέθη της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας, θα την προσδιορίσουμε.

Υπάρχουν προϋποθέσεις κ. Πρόεδρε να βρεθείτε πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και να υπάρξει κοινή παρουσία στις εκλογές;

Ήδη, προείπα ότι εμείς θέλουμε την πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Επιδιώκουμε προφανώς να υπάρξει μια συνεννόηση και με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας και με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στη βάση ενός προγράμματος που πράγματι θα είναι αντίστοιχο της ανάγκης για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Αλλά αυτό είναι ζητούμενο.

Είναι ζητούμενο και προϋποθέτει να βρεθείτε ο καθένας αυτοτελώς στη Βουλή;

Βεβαίως.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση