GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Le Figaro: Μια νέα πολιτική κρίση απειλεί την Ελλάδα -Το χρηματιστήριο βυθίζεται

Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, η προεδρική εκλογή θα λάβει χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ σε ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής νέου ...



Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, η προεδρική εκλογή θα λάβει χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ σε ενδεχόμενη αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου, το κοινοβούλιο θα διαλυθεί. Σε αυτή την προοπτική το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίζεται συνεχώς από το πρωί της Τρίτης, αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Η γαλλική εφημερίδα που παραθέτει στο άρθρο της τις πρωινές επιδόσεις του Γενικού Δείκτη Τιμών, όταν εκείνος κυμαινόταν στο -8%, τονίζει ότι «οι επενδυτές εγκατέλειψαν την ελληνική αγορά το πρωί της Τρίτης, υπό τον φόβο να δουν την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία να διαλύεται, την ίδια στιγμή που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας και των πιστωτών της έχουν παγώσει, απομακρύνοντας για την ώρα το ενδεχόμενο εξόδου από την κηδεμονία της ευρωζώνης, που είναι σε ισχύ από το 2010».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθετε η εφημερίδα νωρίς το μεσημέρι, εκείνες που επηρεάστηκαν περισσότερο από το «μίνι κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι τράπεζες.

Η κρίση που έφερε την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασε την κυβέρνηση να επισπεύσει την προεδρική εκλογή

«Η κρίση που ευθύνεται για την επιτυχία του κόμματος της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου επισπεύδει κατά κάποιες ημέρες την προεδρική εκλογή που ούτως ή άλλως ήταν προβληματική» αναφέρει η «Le Figaro» και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «εξαναγκάστηκε» στο να ορίσει ημερομηνία τις 17 Δεκεμβρίου για την πρώτη εκλογική διαδικασία, ώστε να μην παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα για τρεις ακόμη μήνες μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και ήταν εξαρχής προγραμματισμένη.

«Σε αυτό το στάδιο» επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, «καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών σχηματισμών για τη μετά-μνημόνιο εποχή» που καθυτερεί για μερικούς μήνες ακόμη.

Το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, πράγμα που σημαίνει, όπως εξηγεί στους αναγνώστες του ο αναλυτής Guillaume Bayre, ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του στον υποψήφιο Πρόεδρο που προτείνεται από την κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ομως, η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει μόνο 153 βουλευτές και άρα δεν φτάνει τους 180, το 1/3 δηλαδή που απαιτείται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό, ο Γάλλος δημοσιογράφος βάζει στο παιχνίδι της εκλογής τους ανεξάρτητους βουλευτές και τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ωστόσο όπως εκτιμά, δεν αρκούν για την απαραίτητη πλειοψηφία, καθώς «το Κομμουνιστικό Κόμμα, το νεοναζιστικό κόμμα (σ.σ. Χρυσή Αυγή) και οι ευρωσκεπτικιστές δεν θα χάσουν την ευκαιρία να καταψηφίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο του συνασπισμού, την ώρα που η λαϊκή δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να καμφθεί με κανέναν τρόπο».

Πάντως, σύμφωνα με τη «Le Figaro», «ο κίνδυνος είναι σήμερα πολύ μικρότερος από ό,τι το 2010-2011 για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες έχουν σχεδόν ολοκληρωτικά μειώσει την έκθεση και δραστηριότητά τους στη χώρα. Ωστόσο το διακύβευμα της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης παραμονεύει να ξαναπέσει άμεσα στο τραπέζι».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση