GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις...

Eftychis Vardoulakis Κάποια σύντομα σχόλια-συμπεράσματα με βάση τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διημέρου. - Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ π...

Eftychis Vardoulakis
Κάποια σύντομα σχόλια-συμπεράσματα με βάση τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διημέρου.
- Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει. Η διαφορά μειώνεται, αλλά όχι ραγδαία. Αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό τις επόμενες δυόμισι βδομάδες η ανατροπή της πρωτιάς φαίνεται δύσκολη. Αλλά όπως έχουμε πει βιώνουμε περίοδο μη-γραμμικών εξελίξεων.
- Η ΝΔ συσπειρώνεται και έχει εισροές ψήφων εκατέρωθεν. Εισπράττει και από ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-ΔΗΜΑΡ-μικρά κεντρώα κόμματα, αλλά και από ΧΑ.
- Ο ενδιάμεσος χώρος συμπιέζεται και λογικά θα συμπιεστεί ακόμα, περισσότερο, ειδικά αν η ψαλίδα κλείσει κι άλλο. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαρροές προς 3 κατευθύνσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΓΑΠ). Το Ποτάμι, δεν εισπράττει πλέον τίποτα από τους μεγάλους, ουσιαστικά διαγκωνίζεται για το διαμοιρασμό των ήδη τοποθετημένων στο "κέντρο" ψηφοφόρων με τα άλλα δύο κόμματα. Ο ΓΑΠ φαίνεται να κόβει τη δυνητική ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν φαίνεται να έχει επιστροφές από αυτόν. Οι παλαιοπαπανδρεϊκοί ψηφοφόροι που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει και πιθανής εκλογικής νίκης, μένουν εκεί και δεν επιστρέφουν στον νεοπαπανδρεϊκό σχηματισμό.
- Η ΧΑ αποδυναμώνεται. Όσο δεν συζητιέται φυλλορροεί. Ένα κομμάτι ψηφοφόρων της αφού εκτονώθηκε σε δευτερεύουσες κάλπες (Δήμο, Περιφέρεια, Ευρωεκλογές) επιστρέφει στις παλιές του κομματικές επιλογές. Έχει πάντως και μια απόκρυψη ψήφου, οπότε εκτιμώ ότι τελικώς θα είναι λίγο ψηλότερα από ό,τι δείχνουν οι μετρήσεις. Οι ΑΝΕΛ είχαν ήδη συρρικνωθεί από τις ευρωεκλογές (κυρίως προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ) και τώρα φαίνεται να χάνουν 1-1,5 κρίσιμη μονάδα και πάνε καρφί προς την εξέδρα, μέσα σε ένα ρεσιτάλ στρατηγικού παραλογισμού.

Το ποσοστό αναποφάσιστων είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα αν και σπανίως συμπεριφέρεται ως μπλοκ. Οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν αυτές τις μέρες δεν παρουσίασαν ειδική ανάλυση στο σώμα των αναποφάσιστων ώστε να ξέρουμε προέλευση και κυρίως απόψεις ώστε να εκτιμήσουμε πιθανότερη εκλογική συμπεριφορά. Ελπίζω αυτές που θα βγουν την Κυριακή να έχουν ειδικές αναλύσεις.

Κρίσιμα πολιτικά μεγέθη και ζητούμενα που θα κρίνουν την αναμέτρηση:
- Ο βαθμός ανησυχίας για συμμετοχή στην ευρωζώνη. (Η άνοδος ευνοεί τη ΝΔ, ο εφησυχασμός τον ΣΥΡΙΖΑ)
- Η καταλληλότητα διακυβέρνησης. Ποιο κόμμα θεωρείται καλύτερο ως κυβερνητικός κορμός.
- Η κυβερνησιμότητα. Ποιος με ποιους; Πώς και με τι όρους; Αυτά είναι στοιχεία που θα ανακατέψουν την τράπουλα μέχρι τελευταία στιγμή και θα οδηγήσουν μια μικρή πλην πιθανά κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων σε "τακτική" ψήφο.
- Τα "μηνύματα" απ' έξω και το κλίμα που θα διαμορφώσουν τις τελευταίες κρίσιμες μέρες.

Αυτά χοντρικά από τις έρευνες.
Και κλείνω με μια δική μου εκτίμηση: Το μεγαλύτερο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η βεβαιότητα ενός τμήματος (κυρίως μη-αριστερών) ψηφοφόρων του, ότι το κόμμα δεν εννοεί αυτά που λέει. Η αντίληψη ότι "έλα μωρέ, σιγά μην κάνουν μονομερείς ενέργειες και τσαμπουκάδες, κάτι θα υπογράψουν και αυτοί και δεν θα υπάρξει θέμα". Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο ή/και αντιφατικό, αλλά η τάση αυτή - δηλαδή το ΝΑ ΜΗΝ πιστεύουν τις επίσημες θέσεις του κόμματος, εξελίσσεται σε όπλο για το ίδιο το κόμμα! Και αυτό επειδή επιτρέπει την ενίσχυση της τιμωρητικής ("οργίλης") ψήφου, αφού στο μυαλό μιας μερίδας ψηφοφόρων αυτή η ψήφος δεν θα έχει κόστος.
Αν η καμπάνια της ΝΔ δεν αμφισβητήσει αυτό το στοιχείο (το πώς θα το βρουν οι ίδιοι) η εικόνα πολύ δύσκολα θα αντιστραφεί. Μόνο που αυτό απαιτεί απόλυτη στρατηγική προσήλωση και όχι πιστολιές στον αέρα. Αν το επιτύχει, αν πείσει δηλαδή ότι δεν υπάρχει ανέξοδη ψήφος, όλα είναι ανοιχτά.

Αυτά προς ώρας και αναμένω και τις έρευνες του σαββατοκύριακου για πιο πλήρη και εκτενή ανάλυση, η οποία θα περιλαμβάνει και περισσότερα ποιοτικά και στρατηγικά στοιχεία.

1 σχόλιο


  1. "ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΑΜΑΡΑ"

    "ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΝΔ"

    Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ δίνουν όλες οι ξένες δημοσκοπήσεις

    "156 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός βουλής το κόμμα Βενιζέλου"

    Μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου προβλέπει η Oxford Economics.

    Κατά την Oxford Economics, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε τροχιά διασφάλισης αυτοδυναμίας με 156 έδρες. Όπως προσθέτει στην ανάλυσή της η Oxford Economics, ένα ποσοστό της τάξης του 36% θεωρείται εύλογο και εφικτό για μια κυβέρνηση που μάχεται τη λιτότητα.

    Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα δεν απέχουν πάρα πολύ από το εν λόγω ποσοστό.

    Συγκεκριμένα στις ξένες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 35%, η ΝΔ 25%, η Χρυσή Αυγή 9%, το ΚΚΕ 5%, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 5%, το Ποτάμι 4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3% και το ΠΑΣΟΚ μένει εκτός βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση