GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΑ δίμηνη παράταση και "ΚΟΥΡΕΜΑ"!

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας - Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ Είναι αλήθεια ότι σενάρια νέας δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγρά...



Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
- Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Είναι αλήθεια ότι σενάρια νέας δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική κυβέρνηση. Γερμανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι επειδή τα χρονικά περιθώρια μεταξύ των εκλογών, του σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και της λήξης της παράτασης είναι πολύ στενά δεν αποκλείεται να επιλεγεί η λύση της παράτασης για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μάλιστα εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί και νέα έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.Την ίδια στιγμή Γερμανοί οικονομολόγοι αναφέρουν πως ίσως είναι αναγκαίο ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο ωστόσο υπογραμμίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων. Αναλυτές τονίζουν ότι ένα νέο "κούρεμα" θα περνούσε εξαιρετικά δύσκολα από το γερμανικό κοινοβούλιο καθώς ούτε οι βουλευτές, ούτε οι Γερμανοί πολίτες είναι διατεθειμένοι τουλάχιστον μέχρι τώρα να δεχθούν κάτι τέτοιο.

ΝY Times: Μάχη με το χρόνο η Ελλάδα μετά τις εκλογές

Με τίτλο "Η Ελλάδα θα δώσει μάχη με το χρόνο, μετά τις εκλογές" οι New York Times επανέρχονται στο σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Υποστηρίζουν ότι πιθανότατα η χώρα δεν θα υποχρεωθεί σε έξοδο από το ευρώ και ότι, ωστόσο, υπάρχει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει. "Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και χάσει χρόνο πριν κάνει την απαραίτητη στροφή για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, οι καταθέτες μπορεί να πανικοβληθούν", διευκρινίζει.


Το Grexit θέμα αντιπαράθεσης και στον ξένο Τύπο

Το σενάριο του Grexit έχει μπει για τα καλά τόσο στην προεκλογική ατζέντα όσο και στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και τους αναλυτές να ερίζουν για το εάν υπάρχει κίνδυνος ή όχι. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη από ατύχημα στην περίπτωση που δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία με την τρόικα. Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να καθησυχάσει και την γερμανική κοινή γνώμη αναφέροντας πως από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να φοβηθεί κανείς τίποτα. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Στον Ενικό" τόνισε πως θα ήταν παρανοϊκό να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο το Βερολίνο έχει ήδη στείλει μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είπε πως η στάση του Βερολίνου δεν πρόκειται να αλλάξει όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα.

Πάντως, το Bloomberg επαναφέρει τα σενάρια περί απειλών Ντράγκι να διακόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα. Πρόκειται για τακτική που ακολούθησε η ΕΚΤ στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και στην Κύπρο, προκειμένου να πειστούν οι πολιτικοί να λάβουν μέτρα. "Εν μέσω δεσμεύσεων κατά της λιτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, η ΕΚΤ διαμηνύει την πρόθεσή της να αποσύρει χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ακόμη και αν η χώρα εισέλθει σε μία κρίση που τελικά θα την οδηγήσει σε έξοδο από από το εύρώ", αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Ωστόσο, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, με συνέντευξή του στη Handelsblatt τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των λήξεων των δανείων. Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να απορρίπτει αυτές τις απαιτήσεις αναφέρει σε κεντρικό της άρθρο η Washington Post, και προσθέτει ότι αναμένονται περισσότεροι γύροι αναδιάρθρωσης και οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερα και μεγαλύτερα κουρέματα".

Πάντως το εκλογικό κλίμα στην Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο της ΕΕ ενώ κορυφώνετε η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με τον δεύτερο σιγά σιγά να "αναδιπλώνετε" στα θέματα της ΕΕ....

1 σχόλιο

  1. Η διαφορά μεταξύ Σύριζα ανέβηκε ξανά πάνω από 5% και συνεχώς θα διευρύνεται. Η ψήφος στη ΝΔ είναι χαμένη ψήφος, χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Ήδη επιστρέφουν στη Χ.Α και στους ΑΝΕΛ όσοι ψηφοφόροι είχαν μια «τάση» για ΝΔ, με βάση τη καταστροφολογία. Τώρα που το ρεύμα υπέρ Σύριζα δεν ανακόπτεται, επιστρέψουν μαζικά πίσω σε ΑΝΕΛ και Χ.Α που θα αυξήσουν κι άλλο τα ποσοστά τους.Η ΝΔ,αντί να βοηθήσει στην αλλαγή της Ε.Ε από ανδρείκελο της Γερμανίας, υποτάχθηκε στο Δ' Ράιχ της Μέρκελ και έχασε το κοινωνικό της πρόσωπο.Αυτή η ΝΔ πρέπει να πάρει κάτω από 10% για να καταλάβει πόσο πλήγωσε, μάτωσε, ξεκλήρισε τους ψηφοφόρους της. Κάθε ψήφος στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι βόλι κατάστηθο στα παιδιά μας, στη νέα γενιά.

    Τις τελευταίες μέρες διαμορφώνεται ένα μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων προς τους ΑΝΕΛ και τους συμμάχους τους ( Χριστιανοδημοκράτες Νικολόπουλου, Πυρίκαυστος Ελλάδα Ζουράρη, Λευκό κλπ ). Άνθρωποι της Εκκλησίας ( Επίσκοποι, ιερείς, θεολόγοι κλπ ), Τρίτεκνοι, Πολύτεκνοι, άνθρωποι από τα Σώματα Ασφαλείας ( όσοι δεν ψηφίζουν Χ.Α ), ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, αγρότες και γενικά άνθρωποι των μεσαίων στρωμάτων, που ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012 ΝΔ, στρέφονται τώρα προς τους ΑΝΕΛ ( αφού η ΝΔ δεν έχει καμία πιθανότητα να βγει πρώτο κόμμα ) για να μπορέσουν να έχουν ισχυρή φωνή μέσα σε μια πιθανή συγκυβέρνηση με τον Σύριζα.

    Η φωνή των ΑΝΕΛ είναι χρήσιμη, για να ισορροπήσει η νέα κυβέρνηση σε θέματα οικονομικά, εθνικά, θρησκευτικά, θέματα ασφαλείας, εκπαιδευτικά. Γίνεται αντιληπτό ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι χαμένη ψήφος, αφού δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο μετεκλογικά, άρα οι μετριοπαθείς κεντροδεξιοί και κεντρώοι ψηφοφόροι, που έχουν παραδοσιακές και πατριωτικές αντιλήψεις. θα ψηφίσουν μαζικά τους ΑΝΕΛ. Η ΝΔ χάνει ένα 15% των ψηφοφόρων προς τον Σύριζα και μεγάλα ποσοστά προς ΑΝΕΛ και Χ.Α. Οι προσπάθειες «τρομοκράτησης» απέτυχαν. Οι αγορές προεξοφλούν ισχυρή κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου είτε ενός Σύριζα αυτοδύναμου, είτε με συγκυβέρνηση. Η αγορά θέλει, πλέον, σταθερότητα και θα στραφεί είτε προς τον Σύριζα είτε προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ήδη όλοι προσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα. Το Χρηματιστήριο αρχίζει και ανεβαίνει σταδιακά, η Ευρώπη δείχνει να ακούει τους Έλληνες για λόγους πολιτικούς, οι καταθέσεις θεωρούνται ( και είναι διασφαλισμένες ), δηλαδή η προσπάθεια της ακραίας πτέρυγας της ΝΔ να φοβίσει έδιωξε και διώχνει ψηφοφόρους.

    Η συσπείρωση της ΝΔ θα αρχίσει να μειώνεται. Ο κόσμος ακόμα και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι της ΝΔ, η Εκκλησία, οι πατριώτες, όλοι θα βάλουν πλάτη στη νέα συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, γιατί πρώτιστα είναι το καλό της Ελλάδας. Κανένας δεν αντέχει τα διχαστικά διλήμματα της παραπαίουσας Σαμαρικής ΝΔ ( με τους πρώην του ΛΑΟΣ ). Τα ΜΜΕ τους εγκαταλείπουν και πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, απομονώνοντας τους ανθρώπους της ΝΔ που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και όχι για την Ελλάδα. Είναι ντροπή οι διαφημίσεις για τις καταθέσεις και έπρεπε να επέμβει η Δικαιοσύνη, αλλά και οι λογικοί Νεοδημοκράτες για να σταματήσει το αίσχος. Προτιμούν οι άνθρωποι του Σαμαρά να βυθίσουν την χώρα και την οικονομία, γιατί χάνουν την καρέκλα και τη μάσα. Ντροπή και αίσχος για το κατάντημα της σάπιας σαμαρικής ΝΔ.

    Σε 11 μέρες, με τη ψήφος μας πρέπει να τελειώσουμε τη σαπίλα των φόρων, των χαρατσιών, των ΣαμαροβενιζελωνΓΑΠ, των ανθρώπων που διαλύουν την οικονομία, για να υπονομεύσουν τη νέα κυβέρνηση. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η καταστροφολογία των επιτελών της σημερινής ΝΔ αποτελεί ντροπή για την Ιστορία της παράταξης. Οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες πρέπει να τους τιμωρήσουν στη κάλπη και να τους στείλουν σπίτια τους και στο περιθώριο της Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση