GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν»

«Τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν. Εμείς την πολιτική μας θα την εφαρμόσουμε» τονίζει σε συνέντευξή το...


«Τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν. Εμείς την πολιτική μας θα την εφαρμόσουμε» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ ο Γιάννης Μηλιός, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν φοβάμαι ούτε ένα bank run ούτε άλλο καταστροφολογικό σενάριο γιατί καμιά πλευρά δεν θέλει να καταστρέψει την άλλη. Ένα χρεοστάσιο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, βλάπτει και την ΕΚΤ και την ευρωζώνη και φυσικά τη χώρα μας. Εμείς δεν το επιθυμούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί τρόπος να σταματήσει η λιτότητα και να έρθουμε σε συμφωνία» τονίζει ο κ. Μηλιός.
Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «μετά την εκλογική μας νίκη θα αντικαταστήσουμε τη λιτότητα, το μνημόνιο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας το ζήτημα του χρέους. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι καταστροφικό, θα υπάρξει συμφωνία γιατί συμφωνία σημαίνει ότι και τα δύο μέρη συμφωνούν, δηλ. δεν θα συμφωνήσει η Ελλάδα σε κάτι προδεδομένο, θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, το χρέος μας αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο επειδή είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε ως παγίδα λιτότητας και ως παγίδα ύφεσης Από αυτή την παγίδα δεν μπορούμε μα βγούμε, παρά μόνο με αλλαγή πολιτικής. Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξουν δύσκολες στιγμές στην Ευρώπη, ούτε το ένα μέρος ούτε το άλλο. Με αυτή την έννοια, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία και ξανά ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει πόλεμος, δεν σημαίνει ότι το ένα μέρος θέλει να καταστρέψει το άλλο» σημειώνει ο κ. Μηλιός.
Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μάλιστα ότι «η διαπραγμάτευση για το χρέος λίγο – πολύ έστω και άτυπα έχει αρχίσει με την έννοια όχι μόνο των επαφών, αλλά και της κατάθεσης διαφορετικών απόψεων. Επομένως, θα αρχίσει αμέσως. Όλοι αναγνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις που το χρέος λειτουργεί ως παγίδα ύφεσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η αναδιάρθρωσή του.
Ερωτηθείς για το αίτημα που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ΕΚΤ για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ELA, για παροχή έκτακτης ρευστότητας και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ο κ.Μηλιός τόνισε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι σταθερές, έχουν περάσει τα τεστ αντοχής προσφάτως, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας για να το διευθετήσουμε, από εκεί και πέρα αυτός ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης, το ELA, δεν είναι κάτι σπάνιο, ούτε επικίνδυνο ούτε καταστροφικό. Θυμίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι τέσσερις τράπεζες ήταν σε αυτόν το μηχανισμό. Είναι κάτι συγκυριακό. Οι καταθέτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες».
H συνέντευξη του Γιάννη Μηλιού , επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:
Κύριε Μηλιέ, είστε ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να ρωτήσω ότι παρά το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ βγήκε προχθές και είπε ότι θα συνομιλήσει με οποιαδήποτε κυβέρνηση προέλθει από τις εκλογές στην Ελλάδα, τις τελευταίες ώρες βλέπουμε μια ομοβροντία πιέσεων από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία που όλες οι πιέσεις αυτές συντείνουν στο γεγονός ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόσει ή δεν αποδεχθεί ένα νέο μνημόνιο ή ένα νέο πακέτο βοήθειας, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Ποια είναι η άποψή σας;
Απ. Η αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα θα είναι η απαρχή της πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η λιτότητα έχει αποτύχει στους διακηρυγμένους στόχους της, έφερε ανεργία, υπερχρέωση και μια κατάσταση πολύ χαμηλών αριθμών μεγέθυνσης χωρίς προοπτική για να ξεφύγει σε μια ανοδική πορεία η Ευρώπη και με αποπληθωρισμό σε πάρα πολλές χώρες. Επομένως, οι λαοί συνειδητοποιούν σιγά σιγά ότι η λιτότητα ήταν πρόγραμμα που ευνοούσε τους λίγους, συγκέντρωνε πλούτο, εξουσία και εισόδημα σε λίγα χέρια και απαιτούν αλλαγή πολιτικής. Γι” αυτό όλος ο κόσμος αναμένει την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ που θα έρθει από την Ελλάδα. Με αυτή την έννοια, είναι λογικό οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ που εκφράζονται μέσα από αυτό τον Τύπο που μόλις αναφέρατε, από αυτή τη μερίδα του Τύπου να δημιουργούν καταστροφολογικά σενάρια. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι καταστροφικό, θα υπάρξει συμφωνία γιατί συμφωνία σημαίνει ότι και τα δύο μέρη συμφωνούν, δηλ. δεν θα συμφωνήσει η Ελλάδα σε κάτι προδεδομένο, θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, το χρέος μας αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο επειδή είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε ως παγίδα λιτότητας και ως παγίδα ύφεσης. Δηλ. είχε συμφωνήσει σε υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία ήταν όχι μόνο για να πληρώνουν τα επιτόκια, αλλά και για να πληρώνουν μέρος του χρέους καθαυτού, του κεφαλαίου, και να το μειώσουν με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες ύφεσης, μας λένε για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας τον αποπληθωρισμό, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό και επομένως το ονομαστικό ΑΕΠ παραμένει στάσιμο ή εξακολουθεί να μειώνεται. Από αυτή την παγίδα δεν μπορούμε μα βγούμε, παρά μόνο με αλλαγή πολιτικής. Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξουν δύσκολες στιγμές στην Ευρώπη, ούτε το ένα μέρος ούτε το άλλο. Με αυτή την έννοια, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία και ξανά ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει πόλεμος, δεν σημαίνει ότι το ένα μέρος θέλει να καταστρέψει το άλλο. Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά καθόμαστε σε ένα τραπέζι να τις επιλύσουμε με μια συμφωνία και του ενός μέρους και του άλλου. Επομένως, τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν και την πολιτική μας θα την εφαρμόσουμε. Μετά την εκλογική μας νίκη θα αντικαταστήσουμε τη λιτότητα, το μνημόνιο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας το ζήτημα του χρέους.
Ερ. Την προσεχή Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσω της επαναγοράς ομολόγων ύψους ίσως και 1 τρισ. ευρώ. Το «Σπίγκελ» γράφει όμως σήμερα ότι θα εξαιρεθεί από αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα.
Απ. Το «Σπίγκελ» πολύ συχνά εντάσσεται στην κατηγορία των ΜΜΕ που είπαμε, δηλ. διακινεί διάφορα καταστροφολογικά σενάρια. Σας θυμίζω ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου επανέφερε εκείνη την ανόητη ιστορία περί Grexit την οποία αναγκάστηκε ακόμη και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση να τη διαψεύσει. Εγώ διατηρώ τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, νομίζω ότι είναι πολύ εγκυρότερη πηγή από το «Σπίγκελ», που λέει ότι η ΕΚΤ θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες και θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Ερ. Στο ίδιο μήκος κύματος με το «Σπίγκελ» υπάρχει το «Μπλούμπεργκ» και το «Ρόιτερς». Το «Μπλούμπεργκ» λέει σήμερα ότι αν δεν καταλήξει σε συμφωνία η Ελλάδα για νέα βοήθεια μέχρι τον Ιούνιο κινδυνεύει με νέο κραχ, ενώ το «Ρόιτερς» εκτιμά ότι η Κομισιόν μελετά τρίτο πακέτο βοήθειας μέσω εξάμηνης παράτασης, δηλ. τρίτο μνημόνιο. Τι απαντάτε;
Απ. Κατηγορηματικά απαντώ ότι η λιτότητα δεν θα συνεχιστεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκφράσει τη βούληση του ελληνικού λαού, ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι ισχυρότερη από οποιοδήποτε άλλο θεσμό, διότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος Δημοκρατίας και εφόσον θα έχουμε το λαό δίπλα μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε. Λέω, λοιπόν, ότι όλα αυτά τα πακέτα βοήθειας συνοδεύονταν με όρους τις λεγόμενες conditionalities, οι οποίοι είναι απαράδεκτοι για μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την καθοδική σπείρα της ύφεσης και της λιτότητας. Η λιτότητα θα σταματήσει εδώ και θα μπούμε σε μια πορεία ανάταξης, ανάκαμψης της κοινωνίας και επομένως της οικονομίας. Είμαι βαθύτατα πεισμένος ότι μόλις συμβεί αυτό, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα δούμε τη ραγδαία αποκλιμάκωση των σπρεντ, την ικανότητα της Ελλάδας να μπορεί να στηριχθεί ακόμη και από τις αγορές. Διότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε προς το συμφέρον της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μακροχρόνιοι επενδυτές, που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, με βάση την προοπτική της ανάπτυξης και της σταθερότητας, είναι πάντα καλοδεχούμενοι.
Ερ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αν πιστέψουμε τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», είναι γύρω στα 2 δισ. Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε αίτημα στην ΕΚΤ για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ELA, για παροχή έκτακτης ρευστότητας και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Υπάρχει πρόβλημα;
Απ. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι σταθερές, έχουν περάσει τα τεστ αντοχής προσφάτως, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας για να το διευθετήσουμε, από εκεί και πέρα αυτός ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης, το ELA, δεν είναι κάτι σπάνιο, ούτε επικίνδυνο ούτε καταστροφικό. Θυμίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι τέσσερις τράπεζες ήταν σε αυτόν το μηχανισμό. Είναι κάτι συγκυριακό. Οι καταθέτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες.
Ερ. Δεν φοβάστε ένα bank run;
Απ. Δεν φοβάμαι ούτε ένα bank run ούτε άλλο καταστροφολογικό σενάριο γιατί καμιά πλευρά δεν θέλει να καταστρέψει την άλλη. Ένα χρεοστάσιο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, βλάπτει και την ΕΚΤ και την ευρωζώνη και φυσικά τη χώρα μας. Εμείς δεν το επιθυμούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί τρόπος να σταματήσει η λιτότητα και να έρθουμε σε συμφωνία.
Ερ. Κύριε Μηλιέ, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει αμέσως στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της χώρας μας;
Απ. Ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί, ορισμένες όψεις του πρέπει να αναθεωρηθούν. Οι όψεις που αφορούν την προστασία των αδύνατων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από κει και πέρα ξέρετε ότι θα προχωρήσουμε με βάση το δικό μας σχέδιο για τον επόμενο προϋπολογισμό.
Ερ. Την πρώτη εβδομάδα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι από ό,τι φαίνεται οι πρώτες μέρες του Φλεβάρη, τα πρώτα μέτρα ποια θα είναι;
Απ. Τα πρώτα μέτρα είναι αυτά που έχουμε εξαγγείλει για τη στήριξη της κοινωνίας και τη Δημοκρατία. Θα ξεκινήσουμε από την αναδιάρθρωση του κράτους, να φέρουμε σταθερότητα και διαφάνεια στο δημόσιο τομέα, θα ξεκινήσουμε το πακέτο ανθρωπιστικής κρίσης και σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας. Στα πρώτα μέτρα θα ανήκουν η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά και συγχρόνως η δυνατότητα των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας να έχουνε ελπίδα ξανά.
Ερ. Είσαστε από τους ειδικούς στο θέμα του χρέους. Είπατε και πριν ότι δεν είναι βιώσιμο και τώρα μάλλον το αναγνωρίζουν όλοι οι οικονομολόγοι, αλλά και οι πολιτικοί σε όλον τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση για το χρέος πότε θα αρχίσει, ποιους όρους θα βάλετε στο τραπέζι;
Απ. Η διαπραγμάτευση για το χρέος λίγο – πολύ έστω και άτυπα έχει αρχίσει με την έννοια όχι μόνο των επαφών, αλλά και της κατάθεσης διαφορετικών απόψεων. Επομένως, θα αρχίσει αμέσως. Όλοι αναγνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις που το χρέος λειτουργεί ως παγίδα ύφεσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η αναδιάρθρωσή του. Επομένως, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε όλες τις προτάσεις. Να συζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως υπάρχουν και οι οποίες καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό; Να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα και με τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να έχει εκείνο το δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ασκήσει τις αναπτυξιακές και κοινωνικές της πολιτικές. Να μη στραγγαλίζει το χρέος τη δημοσιονομική πολιτική και να υποχρεώνει συνεχώς σε λιτότητα και ύφεση. Αυτό το μοντέλο στα μάτια της πλειοψηφίας του κόσμου έχει χρεοκοπήσει, το ίδιο πιστεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο στη Νότια Ευρώπη αλλά σχεδόν παντού. Το είδα στο Βέλγιο, στη Γερμανία, από πάρα πολλά συνδικάτα, επομένως είναι καιρός να αλλάξουμε την Ελλάδα για να αρχίσει να αλλάζει και η Ευρώπη.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση