GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Tι συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, με τη σκέψη στην επόμενη μέρα...

Ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, όλα τα κόμματα προσδιορίζουν τους τελικούς τους στόχους και ετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα»...

Ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, όλα τα κόμματα προσδιορίζουν τους τελικούς τους στόχους και ετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα». Οι πληροφορίες και τα στοιχεία από τις μετρήσεις, μέχρι και την Παρασκευή, δεν επιτρέπουν πολλές αμφιβολίες για τη γενική εικόνα των εκλογών αν και μέχρι την τελευταία στιγμή επιστρατεύονται εκατέρωθεν όπλα (με διαφορετικό τρόπο από κάθε πλευρά) όπως η απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει παταγώδης διάψευση των δημοσκοπικών ευρημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι κόβει πρώτος το νήμα. Ζητούμενο παραμένει το εύρος της διαφοράς που θα επηρεάσει περισσότερο τις μετεκλογικές διεργασίες. Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το άθροισμα της δύναμης των εκτός Βουλής σχημάτων. Αν αυτά ξεπεράσουν το 10%, η αυτοδυναμία απαιτεί τουλάχιστον 36,2%. Αν περιοριστούν στο 5-6%, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί άνω του 38%. Ως εκ τούτου έχει σημασία και αν η νέα Βουλή θα είναι επτακομματική ή οκτακομματική.

Η Νέα Δημοκρατία θα δίνει μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες τη μάχη της συσπείρωσης. Εκ των πραγμάτων στόχος της είναι πλέον να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέποντας τα δημοσκοπικά προγνωστικά που έδειχαν περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας. Θεωρώντας ως βασικό διακύβευμα την πορεία της χώρας και τους κινδύνους που την απειλούν από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί κατά κύριο λόγο να πείσει τους αναποφάσιστους της τελευταίας στιγμής, να αναχαιτίσει διαρροές «χαλαρών» ψήφων προς χώρους όπως το Ποτάμι και να αυξήσει τις εισροές ψηφοφόρων -από άλλους χώρους όπως το ΠΑΣΟΚ- που επηρεάζονται από τη σκληρή διλημματική τακτική. Από το τελικό εύρος της διαφοράς, σε συνάρτηση με το αν επιτευχθεί ή όχι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα εξαρτηθούν και οι εξελίξεις την επόμενης ημέρας. Εφόσον πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει μόνος του ή με άλλους συμμάχους κυβέρνηση, η ΝΔ θα επιλέξει τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για τις κινήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν από το βράδυ της Κυριακής ανάλογα με το γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων. Στην περίπτωση που δεδομένων των συνθηκών κριθεί πολιτικά «ευνοϊκό» το αποτέλεσμα, θεωρείται πιθανόν να δρομολογηθούν οι απαραίτητες καταστατικές διαδικασίες της ΝΔ με τον κ. Αντ. Σαμαρά να δηλώνει τη βούλησή του να επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος. Μια κρίσιμη παράμετρο για το εσωκομματικό κλίμα της επόμενης ημέρας αποτελεί και η σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ που, εφόσον είναι δεύτερο κόμμα, υπολογίζεται ότι θα αριθμεί περί τα 80 μέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται μια ανάσα από την εξουσία. Ακόμη κι αν δεν έχει αυτοδυναμία, θεωρείται πλέον απίθανο να χάσει την πρώτη θέση. Τα στελέχη του επικαλούμενα και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι η διαφορά θα είναι μεγάλη και η αυτοδυναμία θα κριθεί από το ποια κόμματα δεν θα μπουν στη Βουλή. Αν το βράδυ της Κυριακής ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει 151 έδρες, την επόμενη εβδομάδα πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα βρεθεί στη συνέχεια ενώπιος ενωπίω με τους δανειστές για να κάνει «πραγματική διαπραγμάτευση» όπως υποσχέθηκε προεκλογικά. Αν υπολείπονται λίγες έδρες για την αυτοδυναμία, επικρατέστερο θεωρείται το σενάριο για κυβέρνηση ανοχής μολονότι δεν λείπουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επιδιωχθούν δεύτερες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ένα βασικό στοιχείο αφορά τη «δοσολογία» του μετεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνδυαστούν (αν αυτό καταστεί εφικτό) οι θέσεις των πολλών εσωκομματικών τάσεων του, από τους φιλοευρωπαϊστές μέχρι τους ευρωσκεπτικιστές. Προς το παρόν ο κ. Αλ. Τσίπρας έχει το πάνω χέρι, αλλά πολλά θα κριθούν από το βαθμό της «προσαρμογής» στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το Μνημόνιο, τους συμβιβασμούς που θα επακολουθήσουν και τις συμμαχίες που θα επιλέξει. Επίσης σημασία έχει αν θα επιτευχθεί ο στόχος του Αριστερού Ρεύματος υπό τον Π. Λαφαζάνη για την εκλογή τουλάχιστον 25 βουλευτών που θα πρόσκεινται στις απόψεις του.

Η Χρυσή Αυγή, με τον αρχηγό και σχεδόν τους μισούς βουλευτές της να παραμένουν προφυλακισμένοι, διεκδικεί την τρίτη θέση. Μολονότι πολλές δημοσκοπήσεις δεν το θεωρούν βέβαιο, η πλευρά του Ν. Μιχαλολιάκου -συνυπολογίζοντας και την «κρυμμένη ψήφο»- είναι απολύτως σίγουρη χωρίς να αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο τα ποσοστό να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 9,4% των ευρωεκλογών.
Η τρίτη θέση, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, σημαίνει ότι θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα ο Ν. Μιχαλολιάκος να λάβει -ακόμη και από τον Κορυδαλλό- την τρίτη διερευνητική εντολή. Σε αυτήν την περίπτωση κατά τις πληροφορίες θα παρουσιάσει πρόταση για το σχηματισμό «εθνικής κυβέρνησης» από μη κομματικές προσωπικότητες. Το βασικότερο πάντως είναι ότι, όπως εκτιμούν στη Χρυσή Αυγή, θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον η δίκη για την «εγκληματική οργάνωση». Επίσης με ένα υψηλό ποσοστό ο ρόλος της Χρυσής Αυγής στις μετεκλογικές διεργασίες αυτού του χώρου θα είναι ενισχυμένος αλλά ταυτόχρονα θα σημάνει και την ανάγκη μετάβασης σε μια νέα φάση παρουσίας, στελεχιακής διάρθρωσης και οργάνωσης.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται επί ξυρού ακμής σε αυτές τις εκλογές. Αν και η πορεία του ήταν προβληματική όλο το προηγούμενο διάστημα, το ισχυρότερο χτύπημα που δέχτηκε προήλθε από τον Γ. Παπανδρέου και τη διάσπαση με τη δημιουργία νέου κόμματος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή αλλά με ποσοστά που απέχουν από το στόχο της τρίτης θέσης. Γι' αυτό και η ηγεσία του, στην προσπάθεια να τον πετύχει, επικαλείται τον «κίνδυνο» να βρεθεί τρίτη η Χρυσή Αυγή. Ένα συμπληρωματικό στοιχείο που θα προσμετρηθεί πολιτικά είναι και το αν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή το ΚΙΔΗΣΟ. Η τυχόν αποτυχία του θα αμβλύνει τις εντυπώσεις και εν πολλοίς θα αποτελέσει δικαιολογία για τις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ. Έχει ενδιαφέρον και η στροφή των τελευταίων ημερών με τη δήλωση Βενιζέλου για δυνατότητα συνεργασίας και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του θα επηρεαστούν πάντως, καθοριστικά, από το πολιτικό τοπίο της Δευτέρας (δηλαδή ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί) και από τη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναμένεται συνέδριο εντός των επόμενων μηνών με όλα τα θέματα, ακόμη και της ηγεσίας, ανοικτά.

Για το ΚΚΕ ο πήχης βρίσκεται ήδη αρκετά χαμηλά από τις εκλογές του 2012 οπότε έλαβε μόλις 4,5% και ήρθε τελευταίο από τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Έχοντας αλλάξει στο μεταξύ γενικό γραμματέα -με τον Δημ. Κουτσούμπα στη θέση της Αλέκας Παπαρήγα- επιδιώκει τώρα να ενισχύσει τη δύναμή του με τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων οι οποίοι δεν συμφωνούν με τη «δεξιά» στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις το ποσοστό αυτό ίσως ξεπεράσει και το 2%, οπότε το ΚΚΕ θα μπορούσε υπό κάποιες συνθήκες να διεκδικήσει και την τρίτη θέση. Για να ενισχύσει μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο και να περιορίσει τα διλήμματα ο κ. Κουτσούμπας προεξοφλεί πλέον την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέραν της επικοινωνιακής τακτικής πάντως στον Περισσό οι ευχές για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με 151 έδρες είναι πραγματικές. Αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην βρεθεί από την Δευτέρα το ΚΚΕ υπό πίεση ώστε να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και πολύ περισσότερο για να αποφευχθούν οι δεύτερες εκλογές που θα είναι εξοντωτικές για τα μικρά κόμματα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπό τον Πάνο Καμμένο έχουν λόγους να χαμογελούν ενόψει της Κυριακής. Ύστερα από μια περίοδο αβεβαιότητας και αρκετών αποχωρήσεων, οι μετρήσεις δείχνουν ότι μπαίνουν στη Βουλή και μάλιστα με ανοδική τάση. Εκτιμάται έτσι ότι το ποσοστό μπορεί να κινηθεί αρκετά πάνω από το οριακό 3%. Σε αυτό συνέβαλε βασικά η εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά πρώτο κόμμα και οι ΑΝΕΛ μπορούν να παίξουν το ρόλο του ισχυρού αναχώματος, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Θα έχει ενδιαφέρον να φανεί πάντως πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες της επόμενης ημέρας, κυρίως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αυτοδυναμία. Το πιο πιθανό είναι οι ΑΝΕΛ να δώσουν ψήφο ανοχής. Η συμμετοχή των ΑΝΕΛ στη νέα Βουλή θα τους επιτρέψει παράλληλα να παίξουν ισχυρό ρόλο και στις μετεκλογικές ανακατατάξεις της κεντροδεξιάς.

Το Ποτάμι, έχοντας πάρει 6,60% στις ευρωεκλογές, επιδιώκει να είναι αυτό το τρίτο κόμμα στην αναμέτρηση της Κυριακής. Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος. Το αρκετά προσωποπαγές -και με αρκετά θολές θέσεις- κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτικότητα ψηφοφόρων που δηλώνουν με άνεση ότι θα το ψηφίσουν αλλά αν ένα τμήμα τους επαναπατριστεί, ιδιαίτερα στη ΝΔ, την τελευταία στιγμή, ίσως δεχτεί πίεση. Έχοντας πάρει πάντως σαφή θέση υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και θέλοντας να κινηθεί στο χώρο του κέντρου, το Ποτάμι εμφανίζεται έτοιμο να διαπραγματευθεί κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως και με τη ΝΔ αν ήταν πρώτο κόμμα) για τον πρόσθετο λόγο της αποφυγής δεύτερων εκλογών.

Το Κόμμα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) που δημιούργησε ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά βαδίζει προς τις κάλπες με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να το δείχνουν (λιγότερο ή περισσότερο) οριακά εκτός Βουλής. Στις εβδομάδες που μεσολάβησαν τα ποσοστά του υποχώρησαν και θα αποτελέσει έκπληξη το 3%. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πάντως ότι θα συνεχίσει ούτως ή αλλιώς την προσπάθεια αν και σε περίπτωση αποτυχίας πολλά στελέχη αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες «επανένωσης» του χώρου του ΠΑΣΟΚ.

Η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη σε αυτές τις εκλογές βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της εξαφάνισης. Ύστερα από τις συνεχείς παλινωδίες των τελευταίων δύο χρόνων που κορυφώθηκαν με την αποχώρηση από την κυβέρνηση, τις επαφές για την προεδρία της Δημοκρατίας, το φλερτ και το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε σε μια συνεργασία της ύστατης στιγμής με ένα τμήμα των Οικολόγων και με στόχο όχι βέβαια την είσοδο στη Βουλή αλλά ένα «αξιοπρεπές» ποσοστό. Αυτό τοποθετείται στο 1,5% που εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ κρατικής χρηματοδότησης και επιτρέπει τη συνέχιση της πολιτικής παρουσίας της με την ελπίδα των ανακατατάξεων στο χώρο της κεντροαριστεράς. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιταχυνθεί η διάλυσή της με τα στελέχη που της έχουν απομείνει να σκορπίζουν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Από τα άλλα κόμματα, ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη επιδιώκει κατά βάση να αποσπάσει ένα ποσοστό (ει δυνατόν και άνω του 1,5%) που θα του επιτρέψει εκτός των άλλων να έχει παρουσία στις διεργασίες της επόμενης ημέρας στην κεντροδεξιά. Η συμμετοχή των υπολοίπων σχηματισμών στις εκλογές (σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν) δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερες αξιώσεις. 
Ανδρέας Καψαμπέλης

1 σχόλιο

  1. ΖΗΤΩ Η 25η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ!
    (Στη μνημη του θειου μου)

    Ένα γραμμα από Έλληνα πιλοτο πολεμικού αεροσκάφους!
    «Εκει ψηλα, στους αιθερες, μεσα στο γαλαζιο, περιμενοντας τον εχθρο "σκέφτομαι".
    Δεν είμαι ημίθεος, ήρωας δεν ειμαι! Έχω τους φόβους μου!
    Πολλοι εκει "κατω" βρισκουν επικινδυνο -ισως και αχρηστο" αυτο που κανω!
    Γιατι βλέπεις εγώ δεν κατεβάζω διακόπτες, δεν οδηγώ λεωφορείο με 60 ψυχές, δεν βγάζω φωτοτυπίες στα βουλευτικά έδρανα ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Γενάρη στη ζεστασιά της Βουλής! Αλλα κάθομαι, σκέπτομαι, μελετάω και περιμένω τον εχθρο. Μπορεί και εγώ να μην έχω να πληρώσω τα κοινόχρηστα η το χαρατσι στο πατρικο, αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει. Ούτε και πρέπει!

    Πρέπει, ομως, να αδειάσω το μυαλό μου, να μη σκεφτώ ότι με περιμένουν και εμένα στο σπίτι μου, όπως τόσους και τόσους άλλους, που δεν γύρισαν ποτέ πίσω από μια ακόμη καθημερινή αποστολή. Μπορει μερικοι να πουν ότι τα 'θελε και τα 'παθε! Ομως, εγω, δεν πετάω γι' αυτούς, πετάω για τον Πατέρα μου, που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας, για το παιδί στη Φλώρινα που περπατάει στο χιόνι να πάει στο σχολειό του, για τον Παπά μας, που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς!
    Πετάω για τον ψαρά που βγήκε 4 το πρωί με την ψαρόβαρκα να φέρει το μεροκάματο στη φαμελιά του, τον δασκαλάκο που πληρώνει από την τσέπη του τις φωτοτυπίες στα ορεινα της Πινδου. Γι' αυτούς πετάω. Για να μπορούν να κάνουν αυτό που χρόνια κάνουν και να κρατάνε την Πατρίδα ζωντανή! Ούτε αυτοί, ούτε εγώ θα ζητήσω υπερωρίες, γιορτές και Κυριακές, γιατί εγώ πετάω για την Πατρίδα μου! Πετάω για τους δικούς μου ανθρώπους, αυτούς που γλεντάνε με την ψυχή τους, ζούνε για μια στιγμή και όταν πεθαίνουν ξεπροβοδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους με τραγούδια και εύχονται καλήν αντάμωση! Ίσως κάποιο πρωί όταν κοιτάξεις ψηλά, θα με δεις γιατί...
    Γιατι οι αετοι, πετανε παντα μοναχοι...»
    Ένας από τους πολλούς, που είναι τόσο λίγοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση