GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αδυνατεί να πληρώσει 230.000 συνταξιούχους το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίου

Ως το τέλος Μαρτίου θα βρεθεί σε αδυναμία να πληρώσει μερίσματα σε 230.000 συνταξιούχους το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημ...

Αδυνατεί να πληρώσει 230.000 συνταξιούχους το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίου

Ως το τέλος Μαρτίου θα βρεθεί σε αδυναμία να πληρώσει μερίσματα σε 230.000 συνταξιούχους το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, όπως προειδοποιεί με επιστολή - βόμβα που έστειλε στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα μερίσματα αφορούν το μήνα Απρίλιο.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου, βρίσκονται στο κόκκινο. Με βάση το έλλειμμα, τα διαθέσιμα επαρκούν μόνον μέχρι τέλος Μαρτίου και αν δεν εγκριθεί επιχορήγηση, δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν τα μερίσματα από τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η επιστολή γράφει πως "θα πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από τον αμέσως επόμενο μήνα, η συνεχής έκτακτη επιχορήγηση στο Ταμείο, προκειμένου να μη βρεθεί σε αδυναμία καταβολής μερισμάτων".

Επιπλέον αναφέρεται πως ακόμη και αν ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του Ταμείου (μετοχές, ομόλογα, Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος), το ποσό δεν επαρκεί καθώς εξασφαλίζει 52 εκατομμύρια ευρώ ενώ μέχρι τα τέλη του έτους χρειάζονται 158 εκατομμύρια για να δοθούν κανονικά τα μερίσματα σε όλους τους δικαιούχους.

Η ασφυξία στα διαθέσιμα του ΜΤΠΥ προκλήθηκε από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή των αποφάσεων που βάσει νόμου θα έπρεπε να πάρει όχι μόνο το ΜΤΠΥ, αλλά και τα επικουρικά ταμεία, όπως και τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν συντάξεις. Με τη ρήτρα αυτή θα έπρεπε να περικοπούν τα καταβαλλόμενα μερίσματα κατά 45%.

Ο προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει έλλειμμα 227 εκατ. ευρώ, με την παραδοχή ότι θα καταβληθούν μόνον 10.200 νέα μερίσματα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.228 νέες αιτήσεις. Το Ταμείο κάλυψε από ίδια διαθέσιμα τα ελλείμματα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ύψους 64,3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση