GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πάμε γερά για πακέτο 4,9 δισ. ευρώ στο έκτακτο Eurogroup

Σε ένα πακέτο ύψους 4,9 δισ. ευρώ προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, με πολιτική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup, τ...

Πάμε γερά για πακέτο 4,9 δισ. ευρώ στο έκτακτο Eurogroup

Σε ένα πακέτο ύψους 4,9 δισ. ευρώ προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, με πολιτική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή ή την επόμενη Δευτέρα.

Το καινούργιο στοιχείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “Βήματος”, είναι ένα ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ομόλογα του EFSF και αποτελεί μέρους του πακέτου των 10,9 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που επιστράφηκε πριν από λίγες ημέρες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον EFSF.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το πακέτο αυτό των 4,9 δισ. ευρώ που διεκδικεί η Ελλάδα περιλαμβάνει:

1. Το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ των SMPs, δηλαδή την επιστροφή τω κερδών που αποκόμισαν στο παρελθόν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

2. Την επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF. Οι δύο πρώτες αυτές εκταμιεύσεις, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην κυβέρνηση τον Απρίλιο χωρίς να χρειάζεται να εκτελέσει δράσεις του προηγούμενου προγράμματος. Πρόκειται για μια έκτακτη “παράκαμψη” ώστε να δοθεί ανάσα με βάση μια λίστα μεταρρυθμίσεων. 

3. Την εναπομείνασα δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το παλιό πρόγραμμα του EFSF. Αυτή όμως η δόση απαιτεί συμφωνία για το “μείγμα” των μεταρρυθμίσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το τέλος Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση