GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) που λαμβάνουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό τον ...

Η ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) που λαμβάνουν οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αυξάνει κατά ένα μικρό ποσοστό τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και κατ' επέκταση τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η σύνδεση έγινε από τη διεθνή ομάδα Cochrane, η οποία εξέτασε παλαιότερες ιατρικές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 40.000 γυναίκες. Ενώ η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία κατά των καρδιακών παθήσεων, αυτό πρέπει να σταθμίζεται με άλλες πιθανές επιβλαβείς συνέπειες, όπως εξήγησαν οι ερευνητές.

Ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της ορμονικής υποκατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αρκετά αρνητική δημοσιότητα για την HRT. Η χρήση της έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, καθώς επίσης και με την δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Αλλά ενώ υπάρχουν κίνδυνοι, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να είναι μια καλή και ασφαλής θεραπεία που βοηθά πολλές γυναίκες να έχουν τον έλεγχο των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις.

Η ανασκόπηση Cochrane διαπίστωσε ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί: να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης  και  ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά τα ευρήματα δεν ήταν σαφή- και η επίδραση φάνηκε να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που είχε λάβει την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, εάν 1.000 γυναίκες κάτω των 60 ετών είχαν ξεκινήσει την θεραπεία και την έκαναν για επτά χρόνια, θα υπήρχαν πέντε επιπλέον περιπτώσεις θρόμβωσης στο αίμα και άλλα τέσσερα εγκεφαλικά επεισόδια, σε σύγκριση με 1.000 γυναίκες δεν είχαν λάβει την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση