GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αιχμές για τον Διώτη άφησε ο Παπακωνσταντίνου

Της Άννας Κανδύλη   Αιχμές για την εμπλοκή του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, για το σύνολο της εν λόγω υπηρεσίας, αλλά και για πιθ...

Αιχμές για τον Διώτη άφησε ο Παπακωνσταντίνου

Της Άννας Κανδύλη

 

Αιχμές για την εμπλοκή του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, για το σύνολο της εν λόγω υπηρεσίας, αλλά και για πιθανή υποκίνηση "επιχειρηματικών κύκλων", που κατά την υπουργία του τους "χάλασε τη σούπα", είναι οι πιθανές εκδοχές που δίνει ο Γιώργος Παπακωνσταντινου, στις ερωτήσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για το ποιος μπορεί να αλλοίωσε τη λίστα.

Πρόεδρος (Νικος Πάσσος): Κομβικό είναι το αρχικό cd. Πόσα αρχεία ανοίξατε;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Ένα ή δυο αρχεία άνοιξα. Δεν είναι λογικό να ψάχνω Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και Κοζάνη. Δεν έχω κάνει στοχευμένη αναζήτηση. Το στικάκι το έκανα περίπου τον Νοέμβρη, θυμάμαι πως ήταν χιλιάδες αρχεία. Έχω  πει με μεγάλη σαφήνεια πως όσα αρχεία παρέλαβα, τόσα παρέδωσα στον κ. Διώτη. Το αρχικό cd δεν θυμάμαι σε ποιά γραμματέα το έδωσα, γιατί απλώς δεν είχα ιδιαίτερη γραμματέα. Σε μια από τις 7.

Πρόεδρος: Καμιά δεν ξέρει τίποτα. Συρτάρια που κλειδώνατε δεν είχατε;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Όχι

Πρόεδρος: Σπίτι σας γιατί όχι;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Δεν είχα δουλειά να το πάρω σπίτι.... Η επιφύλαξή μου για το ποιός θα κάνει τον έλεγχο αφορούσε το γεγονός ότι δεν υπήρχε μια οργανωμένη υπηρεσία χωρίς διαρροές που θα το έκανε. Έψαχνα λοιπόν τρόπο. Θεωρούσα προφανές ότι θα έπρεπε να το κάνει, να συνεχίσει, ακόμα κι αν του έλεγα( που δε του το είπα βέβαια) να μην ελέγξει. Π.χ ο κ. Στασινόπουλος, μετέπειτα επικεφαλής ΣΔΟΕ, είπε ότι δεν χρειαζόταν καν εντολή για να ψάξει.

....Οι συνεχείς αντιφάσεις στις καταθέσεις του κ. Διώτη, οι συνεχείς ανασκευές προκύπτουν όταν έρχεται η πραγματογνωμοσύνη που λέει δεν έδωσες στο Βενιζέλο αυτό που πήρες από τον Παπακωνσταντίνου. Διότι αντιλαμβάνεται ότι τα ευρήματα δυσκολεύουν τα πράγματα και είναι δυσεξήγητα.

Πρόεδρος: Ο κ. Βενιζέλος δε σας ρώτησε τίποτα στην παραλαβή - παράδοση;

Παπακωνσταντίνου: Ούτε για την τρόικα και το PSI δε με ρώτησε.

Πρόεδρος: Στο Διώτη γιατί το δώσατε;

Παπακωνσταντίνου: Το λέει, προς τιμήν του ο Διώτης: "Για έλεγχο μου το έδωσε για τι άλλο; Για ενθύμιο;".

Πρόεδρος: Τι έγινε με τη διαγραφή πιστεύετε;

Παπακωνσταντίνου: Ρωτώ μπορούσε να γίνει διαγραφή από άλλον; Ναι, το λένε οι πραγματογνωμοσύνες, ανοίγματα της περιόδου Διώτη και μετά κλπ. Δε ισχυρίζομαι ότι έκανε αλλοίωση ο κ. Διώτης. Υπάρχει όμως χρήση που δεν σταματά στο κ. Διώτη.

Πρόεδρος: Έκθετο δηλαδή το υλικό;

Παπακωνσταντίνου: Ναι , εύλογο συμπέρασμα από πραγματογνωμοσύνες.

Πρόεδρος: Ο Βενιζέλος το κράτησε πολύ καιρό. Ποιός θα είχε λόγο να το κάνει αυτό;

Παπακωνσταντίνου: Έχω ενοχλήσει με αποφάσεις μου πολλούς και πολλά. Χάλασα μια σούπα στο ΣΔΟΕ, γιατί γίνονταν και γίνονται παράνομα πράγματα, δε μπορώ να διανοηθώ πως έγινε μόνο μέσα από την υπηρεσία, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έγινε χωρίς σπρώξιμο, παρότρυνση ή οτιδήποτε άλλο από έξω. Π.χ υπήρχε εκείνη την περίοδο ένας εκδότης που ήταν στα κάγκελα μαζί μου κάθε Κυριακή γιατί είχα κινήσει μια υπόθεση φοροδιαφυγής του. Δεν μπορώ να κατηγορήσω ευθέως κανέναν, ούτε θα ήταν υπεύθυνο. Αλλά όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν τέτοια άτομα σε αυτή την υπηρεσία, ικανά να το κάνουν. Ενόχλησα πολύ και πολλούς. Μέχρι εκεί μπορώ να πάω.

Πρόεδρος: Πάτε σε έναν πολύ ευρύ κύκλο ανθρώπων.

Παπακωνσταντίνου: Θα μπορούσα να πω το απλούστερο. Να κάνω ένα  νέο cd να το παρέδιδα και τέρμα. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε αν είμαι έξυπνος, ηλίθιος, λίγο πονηρός, πολύ, τι είμαι τελικά; Ποιός θα με αμφισβητούσε εκείνη την εποχή;

Πρόεδρος: Ναι, αλλά οι εποχές αλλάζουν...

 

Εισαγγελέας: (Ξένη Δημητρίου): Γιατί δεν βάλατε πρωτόκολλο σε αυτό που παραλάβετε;

Παπακωνσταντίνου: Είναι απλό. Εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ επισήμως ως εκπρόσωπος του ότι πήρα παράνομα στοιχεία, ούτε η Γαλλία ότι μου έστειλε παράνομα στοιχεία. Άρα η επιστολή που στείλαμε και μας έστειλαν ήταν ουσιαστικά - συγγνώμη για την έκφραση- φερετζές, δηλαδή προσχηματική. Δεν μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για είσπραξη φόρων. Ως βάση διασταύρωσης στοιχείων και μόνο.

ΒΑΣ. ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Συνήγορος για τις ερωτήσεις της εισαγγελέας): Δεν γίνεται να υποβάλλουμε κ. πρόεδρε ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο, για τα οποία έχει ήδη απαντήσει πολλάκις. Γιατί κατατείνει να γίνει παραπειστική.

Εισαγγελέας: Στην ανακριτική διαδικασία επιβάλλεται ίσως να ρωτάμε την ιδία ερώτηση

Πρόεδρος: Μπορεί νομολογιακά να θεωρηθεί επανάληψη αυτή η επαναδιατύπωση άρα εκτός θέματος. Ποιά απάντηση θα λάβουμε υπόψη.

Εισαγγελέας: Θα ελέγχουμε την αξιοπιστία.

Πρόεδρος: Κ. Εισαγγελέα για αξιοπιστία κατηγορουμένου δια νόμου δεν μπορούμε να μιλήσουμε ποτέ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση