GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς αξιολογούν τη ροή του χρόνου οι άνθρωποι με κατάθλιψη

Ο χρόνος φαίνεται να περνά πολύ αργά ή ακόμη και να παραμένει στάσιμος, όταν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, αναφέρει μια νέα μελέτη. ...

Ο χρόνος κυλά αργά για τα άτομα με κατάθλιψη
Ο χρόνος φαίνεται να περνά πολύ αργά ή ακόμη και να παραμένει στάσιμος, όταν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη αξιολογούν τη ροή του χρόνου διαφορετικά από τους υγιείς. Ο Ντάνιελ Όμπερφελντ- Τουίστελ, του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg University Mainz (JGU), στη Γερμανία, δήλωσε ότι οι ψυχίατροι και ψυχολόγοι επανειλημμένως έχουν αναφέρει ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη αισθάνονται πως ο χρόνος περνά αργά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα από 16 μεμονωμένες προγενέστερες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 433 καταθλιπτικά άτομα και 485 μη καταθλιπτικά άτομα. Στις μελέτες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τη διάρκεια των περιόδων του χρόνου. Για παράδειγμα, τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν τη διάρκεια μιας ταινίας σε λεπτά, πατώντας ένα κουμπί για πέντε δευτερόλεπτα, ή κάνοντας διακρίσεις ανάμεσα τη διάρκεια των δύο ήχων.

Από τα ευρήματα της μελέτης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη ήταν σε θέση να κρίνουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το ίδιο όπως οι υγιείς ανθρώπους, αλλά αντιλήφθηκαν ότι ο χρόνος κυλούσε πιο αργά.
«Βρήκαμε ισχυρές ενδείξεις ότι σε καταθλιπτικά άτομα η υποκειμενική αίσθηση της ροής του χρόνου διαφέρει από την ικανότητα αξιολόγησης της πραγματικής διάρκειας των εξωτερικών γεγονότων», κατέληξε ο Δρ. Όμπερφελντ- Τουίστελ.

Λίγα είναι πραγματικά γνωστά για τις επιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών και της ψυχοθεραπείας στην βελτίωση της αίσθησης του χρόνου. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες μεγαλύτερου εύρους με σκοπό να γίνει σαφής η διάκριση μεταξύ της υποκειμενικής αντίληψης της ροής του χρόνου, και της ικανότητας ενός ατόμου να εκτιμήσει επακριβώς τα καθορισμένα χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση