GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σερβία: Επιταχύνει την αναδιοργάνωση των δημοσίων εταιρειών

Τους επόμενους δύο μήνες, η σερβική κυβέρνηση θα υιοθιετήσει σχέδια δράσης για τη μεταρρύθμιση των εταιρειών Srbijagas και Putevi Srbij...

Σερβία: Επιταχύνει την αναδιοργάνωση των δημοσίων εταιρειών

Τους επόμενους δύο μήνες, η σερβική κυβέρνηση θα υιοθιετήσει σχέδια δράσης για τη μεταρρύθμιση των εταιρειών Srbijagas και Putevi Srbije (Εταιρεία Οδοποιίας), δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ζέλικο Σέρτιτς, στη διάρκεια των εργασιών του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κοπαόνικ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης των μεγαλύτερων δημόσιων επιχειρήσεων της χώρας, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (EPS) και του οργανισμού σιδηροδρόμων (Zeleznice Srbije) έχουν ήδη υιοθετηθεί.

"Αυτές είναι οι τέσσερις εταιρείες που 'κουβαλούν' μεγάλους κινδύνους για τη μακροοικονομική σταθερότητα" είπε ο κ. Σέρτιτς, προσθέτοντας πως οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μεγάλες ζημίες πρέπει να αναδιοργανωθούν.

Παρουσιάζοντας το μέγεθος του προβλήματος, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι περίπου 500 δημόσιες επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημίες 51 δισεκατομμυρίων δηναρίων το 2013.

Αναφερόμενος στην EPS, ο κ. Σέρτιτς τόνισε πως στο σχέδιο των αλλαγών περιλαμβάνονται και λιγότερες διευθυντικές θέσεις.

Ωστόσο, το συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης δεν θα περιστραφεί γύρω από τις απολύσεις διευθυντικών στελεχών, καθώς στόχος του είναι η δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής μεθολογίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, συμπλήρωσε.

Το κράτος δεν μπορεί, πλέον, να βοηθήσει την οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σέρτιτς και διευκρίνισε ότι θα δοθεί στήριξη στη βιομηχανοποίηση, όχι όμως με άμεση χρηματοδότηση.

Από τις αρχές του 2016, η EPS θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία και θα προχωρήσει, επίσης, η αναδιοργάνωση της Srbijagas, η οποία εμφανίζει ζημίες άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, είπε ο κ. Σέρτιτς.

Η EPS έλαβε το χρονοδιάγραμμα για την αναδιοργάνωση και τα απαραίτητα νομικά έγγραφα για την υλοποίηση της διαδικασίας "μετασχηματισμού" της, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο (του τρέχοντος έτους). Ήδη -πρόσθεσε ο κ. Σέρτιτς- ο αριθμός των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας έχει μειωθεί.

Περισσότερες από 15 εταιρείες εντός της EPS θα συγχωνευθούν σε συνολικά δύο, με τη μία εκ των δύο να σχηματίζεται το συντομότερο δυνατό, συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση