GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δώστε χρόνο, δηλαδή χρήμα στη κυβέρνηση Τσίπρα για να εξημερώσει τον έλληνα αντιδραστικό και να συμφιλιωθεί η ίδια με το πνεύμα της Εγκυκλοπαίδειας…

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ας ηρεμίσουμε και ας μην αυταπατόμαστε, τόσο η συντηρητική και νεοσυντηρητική διακυβέρνηση της ΕΕ,...

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Ας ηρεμίσουμε και ας μην αυταπατόμαστε, τόσο η συντηρητική και νεοσυντηρητική διακυβέρνηση της ΕΕ, όσο και ο προοδευτικός κόσμος στο εσωτερικό, δεν έχουν άλλη κυβερνητική λύση για την Ελλάδα πέραν της υφιστάμενης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Αν φυσικά δεν επιθυμούν χαοτικές καταστάσεις!

Το παλαιό πολιτικό σύστημα, όπως αυτό εκφράστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι νεκρό, μετά την ήττα του και τον εξευτελισμό του στο εξωτερικό και την απομυθοποίησή του στο εσωτερικό. Η δεξιά, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά στην Ελλάδα, βρίσκονται σε πολιτικό κενό και περιδίνηση μέχρι να ξαναβρούν την κυβερνητική τους και ιδεολογική τους ισορροπία/νέα ταυτότητα, στο βαθμό που ανανεωθούν και «αναθεωρηθούν» ριζικά. Είναι εκφραστές ενός αρρωστημένα πελατειακού κράτους, στο οποίο κυριαρχούν διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία μετά την οικονομική κρίση και την εμπλοκή της τρόικας φαίνεται να αδυνατούν να αναπαράγουν τον εαυτό τους.

Η μορφή της παρατεταμένης ελληνικής κρίσης αποτελεί σοβαρή πολιτική κρίση της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στην πατρίδα μας… και όποιος δεν το καταλαβαίνει, προφανώς ανήκει στην κοινωνική ομάδα των αντιδραστικών με χαρακτηριστικά ή αρχοντοχωριάτη, ή ευρωχωριάτη, ή συνδυασμό των δύο σε μια συμπλεγματική, φαντασιακή κοινωνικοπολιτική, αναφερόμενη ταυτότητα!

Από την άλλη θα συναντήσεις τους αντιδραστικούς της δεξιάς με φασιστικό προσανατολισμό, ο οποίος εμφανίζεται ως πούρος εθνικισμός, όπως και μια ποικιλία από αντιδραστικούς της αριστεράς. Μεταξύ αυτών των δύο σαφώς διακριτών ομάδων (ακροδεξιοί και αριστεροί αντιδραστικοί) υπάρχει μια κοινή «φιλοσοφική»/κοσμο-αντιληπτική βάση. Αισθάνονται να πνίγονται από την κερδοσκοπική, τεχνολογική κοινωνία της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης και από την μορφή της ιμπεριαλιστικής προόδου που επικράτησε μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, τον διαφωτισμό και την γαλλική επανάσταση. Με άλλα λόγια και οι δύο αυτές κατηγορίες συμπολιτών μας ταυτίζουν τα σημερινά δεινά στην ελληνική κοινωνία και την διόγκωση του Κοινωνικού Ζητήματος στην Ελλάδα με την επικράτηση του «αντίχριστου» ή του «αντικομουνιστή» αντιστοίχως, στην Ευρώπη και στον Δυτικό κόσμο: δηλαδή την επικράτηση του πνεύματος της Εγκυκλοπαίδειας, το οποίο ταυτίζουν με την αισχροκέρδεια και την υπερεκμετάλλευση των σκληρά εργαζομένων ελλήνων, είτε από ξένες δυνάμεις (: κυρίως από την Γερμανία και υπό την απειλή ισλαμιστών εισβολέων), είτε από τον διεθνή ή υπερεθνικό (: ΕΕ) καπιταλισμό, αντίστοιχα!

Οι άνθρωποι αυτοί, συνήθως ζαλισμένοι από την κοινωνική αδικία και εξαγριωμένοι από τον αποκλεισμό, καταφέρονται εναντίον των αστικών θεσμών και της προόδου, επειδή τα ταυτίζουν με τον ιμπεριαλισμό, την κερδοσκοπία, την ανεργία τους και την προσωπική τους αγωνία για μια αξιοπρεπή ζωή, έξω από το κοινωνικό περιθώριο που είναι εγκλωβισμένοι/παραπεταμένοι. Τους ανθρώπους αυτούς «εκμεταλλεύονται» κομματικές γραφειοκρατίες ή «συμμορίες» με την μορφή κομματικών ή πνευματικών οργανώσεων, οι οποίες βασίζονται στην διάχυση μιας αντιδραστικής κουλτούρας που παραπέμπει ευθέως σε μια προκαπιταλιστική αγροτική νοοτροπία!

Εδώ θέλει προσοχή! Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ΑΝΕΛ ανέπτυξαν προεκλογικά έναν σε κάποιο βαθμό αντιδραστικό πολιτικό λόγο. Αν όχι ως κυρίαρχη αφήγηση, τουλάχιστον ως υποστηριχτική, παράπλευρη αφήγηση, για να μην χάσουν ψήφους από αριστερά τους (ΣΥΡΙΖΑ) ή από δεξιά τους (ΑΝΕΛ). Το κακό είναι πως ακόμη και στην διάθρωση του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείστηκαν αυτά τα στοιχεία που εμφανίζονται τρομαγμένα από την θεσμική πρόοδο για την ριζοσπαστικοποίηση της δημοκρατίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτισμού. Δεν αποκλείστηκαν οι ακραίοι λαϊκιστές!

Υπάρχουν ακόμη και υπουργοί, εκτός από κομματικά στελέχη, που φοβούνται την αστική, δημοκρατική ανάπτυξη και που βλέπουν καχύποπτα τις αστικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δειλά-δειλά αναφέρεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας ως άμεσες προτεραιότητες! Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν τον ευρωπαϊσμό σαν μια απατηλή καπιταλιστική φόρμα, που μέσα από την σύγχρονη πολιτική, διοικητική και οικονομική τεχνολογία, όπως επίσης μέσω της σύγχρονης αυτοματοποιημένης μηχανής, έρχεται για να ισοπεδώσει τον άνθρωπο και ασφαλώς τον εργαζόμενο! Τρέμουν την ιδέα της προοδευτικής μεταρρύθμισης, επειδή πιστεύουν πως η έννοια της προόδου στα αστικά, καπιταλιστικά καθεστώτα - όπως και η έννοια των θεσμών - ταυτίζεται με την κερδοσκοπία!

Κι όμως η σοσιαλ-δημοκρατική εμπειρία παντού στον κόσμο έχει δείξει πώς το κέρδος θα μπορούσε να υποταχθεί στην πρόοδο. Αυτή την αλήθεια, που συνδυάζεται με την άλλη αλήθεια πως η ιδέα της επιστημονικής, οργανωτικής, βιοοικονομικής, παιδαγωγικά κονστρουκτιβιστικής και τεχνολογικής ανάπτυξης είναι δημιούργημα και κληρονομιά της εργατικής τάξης και των υποδεέστερων κοινωνικών ομάδων και όχι αποκλειστικά της άρχουσας τάξης, μοιάζει να μην εσωτερικεύουν όλοι οι άνθρωποι της υπό διαμόρφωση νέες διακυβέρνησης στην Ελλάδα!

Εδώ έχουμε μάλλον σοβαρό πολιτικοπολιτισμικό και ίσως ψυχολογικό πρόβλημα, που πρέπει να επιλυθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αλέξη, φρόντισε να λυθεί αυτή η παρεξήγηση, είναι σαφώς σοβαρότερη και κρισιμότερη από τις «παρεξηγήσεις» με την γερμανική κυβέρνηση!!! «Δώστε χρόνο, δηλαδή χρήμα στη κυβέρνηση Τσίπρα για να εξημερώσει τον έλληνα αντιδραστικό και να συμφιλιωθεί η ίδια με το πνεύμα της Εγκυκλοπαίδειας», λέω εγώ κάθε φορά που συνομιλώ με κάποιον που έχει λόγο στις αποφάσεις που αφορούν στην διαχείριση της εξέλιξης της ελληνικής οικονομικής κρίσης…

Και είμαι απολύτως ειλικρινής, δηλαδή αυθεντικά πραγματιστής: Όποιος ευρωπαίος ηγέτης δεν «επενδύει» έστω και συγκυριακά στον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς είτε επιθυμεί, είτε απλώς φλερτάρει ασυνείδητα με μια πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη θεσμικού χαρακτήρα κρίση στην Ευρώπη, σαφώς σοβαρότερη από οποιαδήποτε οικονομική!

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ούτε οι ευρωχωριάτες που τους αρέσει να αποκαλούνται εκσυγχρονιστές και προχωρημένοι, ενώ είναι φουκαράδες, μιμητές lifestyle-ίστικων προτύπων, θα μπορούσαν να υπηρετήσουν μια κοινωνικά αποδεχτή λύση, ούτε ασφαλώς οι αντιδραστικοί από δεξιά ή αριστερά. Εάν δεν δοθεί χρόνος στον Αλέξη Τσίπρα - μπόλικος χρόνος μια και αποδείχθηκε απολύτως ανέτοιμος οργανωτικά για αποτελεσματική διακυβέρνηση - η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ηφαίστειο και το πνεύμα της Εγκυκλοπαίδειας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή φάρσα… σε κατάρα που θα διαλύσει την ΕΕ και την όποια προοπτική να μεταμορφωθεί σε έναν πόλο εναλλακτικής ηγεμονίας και ευημερίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση