GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νιγηρία - Μπόκο Χαράμ: Ένας χρόνος από την απαγωγή των 219 κοριτσιών

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των 200 και...

Νιγηρία - Μπόκο Χαράμ: Ένας χρόνος από την απαγωγή των 219 κοριτσιών

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των 200 και πλέον μαθητριών οι οποίες είχαν απαχθεί από μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράκ πριν από έναν χρόνο, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι σαφές εάν οι νιγηριανές αρχές θα καταφέρουν να τις εντοπίσουν.

Η απαγωγή των κοριτσιών από ένα δευτεροβάθμιο σχολείο στο Τσιμπόκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, προσέλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική κρίση την οποία προκαλεί η προσπάθεια της Μπόκο Χαράμ να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στον μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας, της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να γίνει μια πορεία στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για τον έναν χρόνο από την ομαδική απαγωγή των μαθητριών.

Ο Μπουχάρι, η εκλογή του οποίου στην προεδρία στην εξουσία σήμανε την πρώτη φορά που ο πρόεδρος της χώρας ηττήθηκε σε μια εκλογική αναμέτρηση, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το παν για να ηττηθεί η εξτρεμιστική οργάνωση.

"Δεν γνωρίζω εάν τα κορίτσια του Τσιμπόκ μπορούν να σωθούν. Το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Όσο κι αν το εύχομαι, δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα μπορέσουμε να τα βρούμε", ανέφερε ο Μπουχάρι σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

"Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα εντός των δυνάμεών της για να επιστρέψουν στα σπίτια τους", πρόσθεσε ο Μπουχάρι, άλλοτε επικεφαλής ενός στρατιωτικού καθεστώτος, ο οποίος τόνισε πως η δική του προσέγγιση θα είναι διαφορετική από εκείνη του απερχόμενου προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν.

Ο Τζόναθαν επικρίθηκε κυρίως για την βραδεία αντίδραση των αρχών στην κρίση της απαγωγής των κοριτσιών από το σχολείο του Τσιμπόκ. Ο απερχόμενος πρόεδρος είχε υποστηρίξει ότι μια βιαστική επιχείρηση για την απελευθέρωσή τους υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να οδηγήσει στον θάνατό τους.

Η κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση "με άθλιο τρόπο", δήλωσε ο Λαουάν Αμπάνα, δύο ανιψιές του οποίου ήταν ανάμεσα στα κορίτσια που απήχθησαν. "Είμαστε σίγουροι ότι τα κορίτσια είναι ακόμα ζωντανά", συνέχισε με τρεμάμενη φωνή και κομπιάζοντας σε κάθε λέξη.

Σε μια έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι η Μπόκο Χαράμ έχει απαγάγει τουλάχιστον 2.000 γυναίκες και κορίτσια από την έναρξη του 2014, πολλές εκ των οποίων μετατράπηκαν σε σεξουαλικές σκλάβες ή εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε μάχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση