GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει «το 25 με 30%» των εδαφών στο Ιράκ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει απολέσει "το 25 ως το 30%" των εδαφών του Ιράκ, μεγάλο τμήμα του οποίου είχε καταλάβει σ...

Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει «το 25 με 30%» των εδαφών στο Ιράκ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει απολέσει "το 25 ως το 30%" των εδαφών του Ιράκ, μεγάλο τμήμα του οποίου είχε καταλάβει στο απόγειο της δράσης του τον περασμένο Αύγουστο, πριν από την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό Πεντάγωνο.

"Το ΙΚ δεν είναι πλέον η κυρίαρχη δύναμη στο 25 ως 30% των κατοικημένων περιοχών του Ιράκ, όπου διέθετε πλήρη ελευθερία κίνησης" τον Αύγουστο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Γουόρεν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Συνολικά οι περιοχές των οποίων το ΙΚ έχει απολέσει τον έλεγχο φθάνουν τα 13.000 ως 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου και του κεντρικού Ιράκ, κατά την ίδια πηγή.

"Το ΙΚ τώρα απωθείται, με βραδείς ρυθμούς", αλλά "είναι μια μακρά μάχη", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από τον Αύγουστο του 2014 αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν 3.244 αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ, εκ των οποίων τις 1.879 στο Ιράκ και τις 1.365 στη Συρία. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διεξήγαγε περίπου το 80% των επιδρομών αυτών, κατά τα στοιχεία του Πενταγώνου.

Στη Συρία, το ΙΚ "διατηρεί τον έλεγχό του γενικά", χάνοντας μεν έδαφος γύρω από την πόλη Κομπάνι, αλλά αντιθέτως κερδίζοντας έδαφος στα περίχωρα της Δαμασκού και της Χομς, φθάνοντας ως το σημείο να εισβάλει στον καταυλισμό προσφύγων Γιάρμουκ, επισήμανε ακόμη ο συνταγματάρχης Γουόρεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποδέχεται σήμερα στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος ζήτησε χθες περισσότερη βοήθεια—ιδίως οπλισμό—από την Ουάσινγκτον για τον κοινό αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Από την Κυριακή ως χθες Δευτέρα το πρωί, ο συνασπισμός διεξήγαγε 3 επιδρομές στη Συρία και 14 στο Ιράκ. Τα πλήγματα στη Συρία έγιναν εναντίον στόχων γύρω από την κουρδική πόλη Κομπάνι. Στο Ιράκ επλήγησαν στόχοι στο Μπάιτζι, στην αλ Χαουαΐτζα, στη Ραμάντι, στο Σίντζαρ και στο Ταλ Άφαρ.

Εξάλλου, ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν χθες αντεπίθεση εναντίον του ΙΚ στην επαρχία Άνμπαρ, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν την κατάσταση και να συνεχίσουν την προέλασή τους και την ανακατάληψη της καρδιάς των σουνιτικών εδαφών.

Ο πρωθυπουργός αλ Αμπάντι είχε ανακοινώσει την επιχείρηση στην Άνμπαρ την περασμένη εβδομάδα, αλλά αμέσως μετά τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν δύο περιοχές στα βόρεια προάστια της Ραμάντι.

Ένας αστυνομικός στη μία από τις περιοχές, την Άλμπου Φάρατζ, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακατέλαβαν περίπου το 40% του εδάφους της χθες αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές.

Το ΙΚ έχει φέρει στην περιοχή ενισχύσεις από αλλού στην επαρχία και έχει τοποθετήσει βόμβες για να εμποδίσει την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ένας από τους αξιωματούχους επισήμανε ότι οι τζιχαντιστές επιτίθενται στο Μπάιτζι για να αποσπάσουν την προσοχή των κυβερνητικών δυνάμεων από την Άνμπαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση