GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Μπορεί στην κυβέρνηση να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά ση...

Τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Μπορεί στην κυβέρνηση να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία ανοικτά στα οποία κυβέρνηση και δανειστές διαφωνούν.

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στην οποία συμμετείχαν στη Villa Said στο Παρίσι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης.

Αμέσως μετά τα στελέχη των Θεσμών (EE-EKT-ΔΝΤ) επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ για να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group οι οποίες άρχισαν στον ίδιο χώρο το προηγούμενο Σάββατο.

Η συνέχιση των διαβουλεύσεων του Brussels Group και μετά την ολοκλήρωση του Euro Working Group έγινε ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν μεγάλες διαφορές σε τέσσερα τουλάχιστον θέματα.

"Υπαρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν" δήλωσε στο Mega ο κ. Θεοχαράκης αμέσως μετά το Brussels Group. Πρόσθεσε ότι δεν απομένει πολύς χρόνος και ότι η δυνατότητα για συμφωνία εξαρτάται από μια πολιτική απόφαση. Ο Γ.Γ. του υπουργείου υπέδειξε ως σημεία διαφωνίας τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Όπως πληροφορείται "Το Βήμα", τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα θα συνεργαστούν και την Πέμπτη με την ελληνική κυβέρνηση, παρατείνοντας κατά μια ημέρα τις επαφές οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν σήμερα Τετάρτη

Για "πάρα πολλές διαφορές" οι οποίες παραμένουν σε "διάφορα σημεία" στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης και πρόσθεσε ότι αποτελεί "πολιτική απόφαση" το αν θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος.

Μιλώντας αποκλειστικά στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μετά το Brussels Group ο κ. Θεοχαράκης έκανε λόγο για θετικό κλίμα στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό.

Παράλληλα, σημείωσε πως το αν θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία ή όχι αποτελεί "πολιτική απόφαση".

"Μιλήσαμε για αρκετές ώρες με όλους τους θεσμούς, και τους τέσσερις δηλαδή, καθώς επίσης είχαμε και από την ελληνική κυβέρνηση άτομα τα οποία ανέπτυξαν τις διάφορες πτυχές της ελληνικής πολιτικής" δήλωσε.

Παρά το "φιλικό" κλίμα όπως πρόσθεσε "στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε".

"Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι" επισήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.

Ερωτηθείς που εντοπίζονται αυτές οι διαφορές, ανέφερε πως αφορούν "σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα".

"Δεν είναι μόνο ένα και δύο" τόνισε εκφράζοντας πάντως την εκτίμηση ότι "θα γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση