GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο εδώλιο ο Ρόντος και υπάλληλοι του ΥΠΕΞ για τη ΜΚΟ αποναρκοθετήσεων...

Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων παραπέμπει για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησ...


Στο εδώλιο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων παραπέμπει για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης"  με βούλευμα του το συμβούλιο εφετών τους Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, Αλέξανδρο - Γεώργιο Ρόντο, Νικόλαο Τσαμαδό, Νικόλαο Μπαζα, Ευάγγελο Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη.
Κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Στους κατηγορούμενους,  πλην του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου και της Μαρίας Μακρυνιώτη, αποδίδονται επίσης τα αδικήματα  της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία.
Ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος θα δικαστεί για άμεση συνεργεία στις παραπάνω πράξεις, καθώς και για οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορία που αποδίδεται και στη Μαρία Μακρυνιώτη.
Ο Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο και φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ, έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου κ.λπ., αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του.
Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004 και φέρονται να διατέθηκαν σε άλλους σκοπούς.
Ο ρόλος του Α. Ρόντου
Ο Αλέξανδρος Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.
Ενώπιων της ανακρίτριας  είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, δείχνοντας την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο.
Όπως είχε υποστηρίξει, οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Με το ίδιο βούλευμα απορρίπτεται η αίτηση αποφυλάκισης του Κωνσταντίνου Τζεβελέκου και διατηρούνται σε ισχύ το ένταλμα προσωρινής του κράτησης, το οποίο παρατείνεται  για έξι ακόμα μήνες.
Επίσης, διατηρούνται οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ενώ απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση