GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί τα κύματα των μεταναστών "φέρνουν" και εμπρησμούς δασών...

Ένας ακόμη μεγαλύτερος - «αόρατος» επί του παρόντος- κίνδυνος συνοδεύει την έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος. Μπορεί τις τελευταίες...

Ένας ακόμη μεγαλύτερος - «αόρατος» επί του παρόντος- κίνδυνος συνοδεύει την έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στους τρόπους αντιμετώπισης (ή μη) της αυξημένης ροής μεταναστών αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός εν όψει της θερινής περιόδου που ξεκινά σε μερικές εβδομάδες. Ο φόβος να συνδυαστεί η σημερινή, διαρκώς επιδεινούμενη, κατάσταση με καταστροφικές πυρκαγιές είναι μεγάλος και καθόλου αβάσιμος...
Οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, αξιολογώντας τα υπάρχοντα στοιχεία και αξιοποιώντας την οδυνηρή εμπειρία παλαιότερων ετών, έχουν εκπέμψει SOS προς τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων τους για τα προβλήματα που διαφαίνονται. Καθώς ανασύρονται μάλιστα μνήμες ακόμη και από τη δεκαετία του 1980, πολλοί φοβούνται ότι το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί εφιαλτικό.

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που μέχρι στιγμής συνθέτουν το σκηνικό ανησυχίας.
Κατ' αρχάς, τους τελευταίους μήνες έχουν τριπλασιαστεί οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται ανεξέλεγκτα στη χώρα μας εκμεταλλευόμενοι το Δουβλίνο 2. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο μπήκαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης 10.445 άτομα, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 ο αριθμός ήταν 2.863 άτομα. Μόνο τον Μάρτιο φέτος πέρασαν σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6.498 παράνομοι μετανάστες και ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Λέρο και τη Σάμο. Και καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάζονται κατά μέσο όρο με τα πλοία της γραμμής περισσότεροι από 300 παράνομοι μετανάστες, προερχόμενοι από τα νησιά του Αιγαίου και λαμβάνοντας αδιακρίτως άδεια παραμονής έξι μηνών. Είναι θέμα χρόνου η κατάσταση να σταματήσει να είναι διαχειρίσιμη.
Δεύτερον, το κύμα αυτό αυξάνει με τρομερούς ρυθμούς σε καθημερινή βάση. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ροή μεγαλώνει διαρκώς χωρίς όμως η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή (της Συρίας και γενικότερα της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένης) να παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και άρα να δικαιολογεί από μόνη της αυτό που συμβαίνει.
Ένα τρίτο στοιχείο που παρατηρείται είναι ότι έχουν, αν μη τι άλλο, χαλαρώσει οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι δουλέμποροι και όσοι άλλοι έχουν λόγους να «γεμίζουν» την Ελλάδα με παράνομους μετανάστες. Το μήνυμα της ανεκτικότητας που επικρατεί βοηθάει ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν υποτιμώνται τέλος και οι αρνητικές επιπτώσεις από τη συγκεχυμένη στάση της κυβέρνησης στον τρόπο λειτουργίας των κρατικών οργάνων και υπαλλήλων που χωρίς σαφείς εντολές -και με «δεμένα χέρια» σε πολλές περιπτώσεις- αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Την ίδια ώρα οι διαθέσιμες υποδομές γίνονται ολοένα και λιγότερο επαρκείς.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πολύ πιο εύκολο πια να «έρθουν» στη χώρα μας (υπό τον μανδύα των μεταναστών ή των προσφύγων) και οργανωμένες συμμορίες εμπρηστών που εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία θα επαναλάβουν το έργο καταστροφής του παρελθόντος. Την ανησυχία των αρμοδίων παραγόντων εντείνει μάλιστα το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται αυτή την περίοδο ιδιαίτερα στριμωγμένη από τους δανειστές, που επιδιώκουν να την οδηγήσουν σε συμφωνία νέας συνθηκολόγησης, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα παιχνίδια επιρροής στην ευρύτερη περιοχή με την Τουρκία να διεκδικεί πάντα το ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης στον μουσουλμανικό και όχι μόνο κόσμο. Δεν είναι λίγοι επομένως εκείνοι που θέλουν να δουν την Ελλάδα να «γονατίζει» πλήρως για οικονομικούς, κοινωνικούς, διπλωματικούς και γεωστρατηγικούς λόγους.

Οι ισχυρισμοί περί απλών «θεωριών συνωμοσίας», όσον αφορά τις μεγάλες πυρκαγιές στην πατρίδα μας, έχουν καταπέσει άλλωστε με τις μαρτυρίες και τα στοιχεία που κατα καιρούς έχουν δει (και μάλιστα όχι ολοκληρωμένα) το φως της δημοσιότητας. Ακόμη και οι εμπρησμοί του 2007 είχαν συνδεθεί μέσω του σχεδίου "Πυθία" με προσπάθεια αποσταθεροποίησης της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Επίσης ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ είχε παραδεχθεί ότι η χώρα του διέθετε τεράστια μυστικά κονδύλια ώστε Τούρκοι πράκτορες να καίνε τα ελληνικά δάση! Κι αυτά συνέβαιναν την δεκαετία του 1990. Πόσο μάλλον τώρα... 

Iδεολογικός λαβύρινθος
Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος χάνεται και στον ιδεολογικό λαβύρινθο που χαρακτηρίζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ως μικρό κόμμα επί δεκαετίες είχε κάνει σημαία του την υπεράσπιση κάθε είδους μετανάστη, ακόμη και των παρανόμων. Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία ξεχώρισε μάλιστα με τη δήλωσή της ότι οι μετανάστες «λιάζονται στις πλατείες», είναι ιδρυτικό μέλος της αριστερίστικης συνιστώσας του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ανήκει στη λεγόμενη ομάδα των δικαιωματιστών του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την πολιτική ανοιχτών συνόρων, την κατεδάφιση του φράχτη στον Εβρο, την υποδοχή και ένταξη -και όχι τον επαναπατρισμό- των παράνομων μεταναστών και την παροχή ιθαγένειας όχι μόνο σε όσους αλλοδαπούς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά και σε όσους μένουν εδώ αρκετά χρόνια.
Η ανάθεση του υπουργείου αυτού -σε συνδυασμό με την υπουργοποίηση και του συζύγου της Θοδωρή Δρίτσα στα θέματα Ναυτιλίας- έγινε από τον Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών. Την ίδια ώρα όμως καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης (και εκ των πραγμάτων συναρμόδιος) αναλάμβανε ο Γιάννης Πανούσης ο οποίος προέρχεται από τον παραδοσιακό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ήταν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και δεν ανήκε καν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση των δύο τάσεων στους κόλπους της κυβέρνησης είναι εμφανής όλο αυτό το διάστημα την ώρα που το πρόβλημα οξύνεται. Ο κ. Πανούσης συγκρούστηκε και με τον προϊστάμενό του υπερυπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, που έγειρε περισσότερο προς τις παραδοσιακές κομματικές θέσεις, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ένα ακόμη ζήτημα για το αν ο τομέας της Δημόσιας Τάξης πρέπει να μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, να παραμείνει στο Εσωτερικών ή να αυτονομηθεί εντελώς.
Η ουσία είναι ότι ο κ. Τσίπρας, αν και αναγνωρίζει πως οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πια κόμμα του 36% και όχι του 4%, έχει μεγάλη δυσκολία να έρθει σε ρήξη με τον σκληρό πυρήνα της Κουμουνδούρου. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ίσως το επιχειρήσει όταν φθάσει η ώρα του πρώτου κυβερνητικού ανασχηματισμού τους επόμενους μήνες.

To Δουβλίνο 2
To Δουβλίνο 2 προβλέπει ουσιαστικά ότι όποιος παράνομος μετανάστης εισέλθει σε ευρωπαϊκή χώρα και συλληφθεί δεν θα επιστρέψει στην χώρα καταγωγής του αλλά στη χώρα της Ε.Ε. στην οποία πρωτοεισήλθε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα και κατόπιν μεταβαίνουν σε άλλη χώρα για άσυλο πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην χώρα μας.
Το Δουβλίνο ΙΙ (ή Κανονισμός 343/2003) αποτελεί νομικό κείμενο που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2003 και καθορίζει τη χώρα η οποία θα είναι υπεύθυνη για να δώσει άσυλο. Ενα μόνο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης.
Η πρόβλεψη αυτή είχε τεθεί με στόχο την αποφυγή αποστολής των αιτούντων άσυλο από τη μια χώρα στην άλλη καθώς και την αποτροπή της κατάχρησης του συστήματος ασύλου με την υποβολή περισσοτέρων αιτήσεων από ένα μόνο άτομο σε διαφορετικές χώρες. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν τον κανονισμό καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Η Ελλάδα ουσιαστικά εγκλωβίστηκε σε έναν κανονισμό που υπέγραψε χωρίς να εξασφαλίσει ανταλλάγματα, εκτός από τις κοινοτικές ενισχύσεις για τη Frontex και τα κέντρα κράτησης. Το Δουβλίνο 2 συνδέεται πλήρως με τη συνθήκη Σέγκεν, που επιτρέπει στους πολίτες των χωρών της Ευρώπης να ταξιδεύουν μόνο με την ταυτότητα τους. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 πάντως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που επιστρέφουν στην Ελλάδα μέσω του Δουβλίνο 2.
Ανδρέας Καψαμπέλης

1 σχόλιο

  1. Η Giusi Nicolini, δήμαρχος της Λαμπεντούζα δήλωσε χαρακτηριστικά:(Στην Ευρώπη - φρούριο πόσους ακόμη νεκρούς πρέπει να θρηνήσουμε μέχρι να διαπιστώσουμε πως μαζί με αυτούς πεθαίνει και ο πολιτισμός μας;)


    Ο έτερος υποκριτής Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως μια ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για να ληφθούν μέτρα!!!

    Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, 900 NEKROI (θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο) δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+, όταν η Γαλλία είναι από τους πρωτομάστορες του εμφυλίου και των επεμβάσεων στη Λιβύη και από τους πρωταγωνιστές της τρομολαγνίας και των αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

    Οι αλλεπάλληλες τραγωδίες με εκατοντάδες θύματα μετανάστες, είναι προφανές πως οφείλονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ σε περιοχές της Αφρικής και της Ασίας, όπως η Λιβύη, η Συρία κ.ά., στις οποίες μετέχουν ενεργά και χώρες της ΕΕ.

    Τις εκατόμβες των νεκρών προσφύγων, που προσπαθούν να σωθούν με κάθε τρόπο από αυτές τις επεμβάσεις αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα, προκαλεί ασφαλώς και η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που έχει επιβληθεί από τις κυρίαρχες δυνάμεις της και τους αντιμετωπίζει ως εγκληματίες..ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΕΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕΡΙΚΏΝ ΕΛΊΤ ...


    Ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον
    καινούριο τάχα κάτι να μας φέρει.

    Τι κρύβει μέσ’ στα δόντια του το ξέρω,καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

    Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
    και χάνονται βαθιά στα περασμένα.

    Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν,
    μα όχι και το μίσος του για μένα.

    Το φασισμό βαθιά καταλαβέ τον.
    Δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

    Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος
    που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι,
    το κουρασμένο βήμα του το ξέρω
    και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.

    Μα πάλι θέ ν’ απλώσει σαν χολέρα
    πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
    και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα
    αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση