GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόκκινες γραμμές: Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα μέτρα της κυβέρνησης

Πυρετώδεις υπολογισμοί και εργασίες στο επιτελείο της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα κατατεθούν προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία ...

Κόκκινες γραμμές: Ποια είναι τα αδιαπραγμάτευτα μέτρα της κυβέρνησης

Πυρετώδεις υπολογισμοί και εργασίες στο επιτελείο της κυβέρνησης για τα μέτρα που θα κατατεθούν προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας και να μπει ένα τέλος, έστω και την ύστατη στιγμή, στην ασφυξία ρευστότητας που απειλεί να πνίξει τη χώρα. Τα "αδιαπραγμάτευτα μέτρα", δηλαδή οι λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης εξετάζονται και αναζητώνται "ευέλικτοι ελιγμοί" ώστε να επιτευχθεί η χρυσή τομή που θα κάνει τους δανειστές να δώσουν το πράσινο φως.

Κατά τη χθεσινοβραδινή πολύωρη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης συζητήθηκε μια τελική δέσμη μεταρρυθμίσεων και μέτρων, τα οποία να μπορούν να ικανοποιήσουν τους εταίρους αλλά και να μην προκαλέσουν κυβερνητικούς τριγμούς στο εσωτερικό για υπαναχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Ήδη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει σαφείς τις ανησυχίες τους για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και στη συνάντηση με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Τα μέτρα θα τεθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα σταλεί στο Brussels Group.

Ικανοποίηση πάντως επικρατεί για το χθεσινό Euro Working Group. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε "σε καλό κλίμα".

Πού υποχωρεί η κυβέρνηση αν βρεθεί σε αδιέξοδο

Αν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν σε τέλμα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια "μέση οδός" αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης ("δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για αυτό, αλλά δεν θα το βγάλουμε ποτέ από το τραπέζι. Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο", δηλώνουν συγκεκριμένα). Παράλληλα, υπό διερεύνηση τίθεται και το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

Σχετικά με τα εργασιακά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. "Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους", επισημαίνουν.

Για το ΦΠΑ, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να είναι ανοικτό σε κάθε πρόταση. Η συζήτηση για το θέμα θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, ο οποίος όμως δεν θα εφαρμοστεί σε τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά "όχι" για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι "πολύ κοντά" η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%. Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Εκκρεμεί απόφαση για το αν θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα από την αναβάθμιση και την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, όπου προτίθεται να εφαρμόσει από τις αρχές του καλοκαιριού τους αλγοριθμικούς ελέγχους και τη φορολογική αμνηστία. Μέσω των συγκεκριμένων ελέγχων θα υπάρχει πλήρης εικόνα της κίνησης των λογαριασμών και της μεταφοράς ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλο και παράλληλα της ακολουθίας των δηλώσεων εισοδημάτων σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι για την "αμνηστία" πρέπει να επιβάλλεται ένας στάνταρ φόρος, π.χ. 15% και κατώτερος.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταστήσει τη ΓΓΔΕ τελείως ανεξάρτητη, που θα λογοδοτεί στη Βουλή. Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί στους θεσμούς προβλέπει ότι συγκεκριμένη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΓΔΕ, το οποίο στη συνέχεια θα ορίζει τον επικεφαλής, ενώ μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο. Το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι απολύτως χαρακτηριστικό του κλίματος εις βάρος της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν ορισμένοι από τους εταίρους είναι το εξής γεγονός: "από την αρχή ήθελαν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να δείξουν ότι συνεχίζεται η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους", επισημαίνουν.

Την ίδια ώρα "κλειδωμένα" θεωρούνται τα "ανώδυνα" μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για μία ενδιάμεση συμφωνία

Ποια μέτρα του πολυνομοσχεδίου θεωρούνται σίγουρα

  • Βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τέλος στον κακουργηματικό χαρακτήρα στη μη απόδοσή του.
  • Πλήρης αυτονομία στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
  • Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και πιθανότατα επέκτασή του και στις διαδικτυακές διαφημίσεις
  • Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
  • Αύξηση στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης (Ι.Χ πισίνες και σκάφη αναψυχής
  • Μέτρα καταπολεμησης της φοροδιαφυγής με ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος. Πιθανό να μειωθεί το όριο για πληρωμές με κάρτα από τα 1.500 μέχρι και στα 100 ευρώ. Θα προβλέπεται και η υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων μέσω τραπεζών ή με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά
  • Με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους
  • Αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης
  • Θέσπιση λοταρίας με αποδείξεις
  • Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση