ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Η άσκηση ωφελεί πολύ και το... νου

Share it:
Η άσκηση ωφελεί πολύ και το... νου
Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την κατάσταση των μυών και γενικότερα την υγεία του οργανισμού, ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα η άσκηση οδηγεί και σε… μεγαλύτερο εγκέφαλο.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας healthday.com, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, αυξάνοντας το μέγεθος των περιοχών που συμβάλλουν στον έλεγχο της ισορροπίας και του συντονισμού.
Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο -όπως η μείωση του κινδύνου πτώσεων- όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Urho Kujala από το πανεπιστήμιο της Γυβάσκυλας στη Φιλανδία.
Θα μπορούσε ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο ακινησίας σε μεγαλύτερη ηλικία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Dr Kujala υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ήδη συνδεθεί με μια σειρά από διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα, τη μείωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, την καλύτερη λειτουργία της μνήμης και το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ωστόσο, ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ήθελαν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει η άσκηση τον εγκέφαλο.
Για το λόγο αυτό διεξήγαγαν την έρευνά τους με 10 ζευγάρια διδύμων (άντρες) ηλικίας 32-36 ετών.
Εστιάζοντας σε δίδυμους, που έχουν το ίδιο DNA, θα ήταν σε θέση να δουν πώς το περιβάλλον κάθε ατόμου επηρεάζει τον οργανισμό του.
Σε κάθε "σετ διδύμων" ο ένας αδερφός ασκούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια των τριών ετών, που διήρκεσε η έρευνα, παρότι ανέφεραν ότι σε προηγούμενα στάδια της ζωής τους πραγματοποιούσαν παρόμοια επίπεδα άσκησης.
"Κατά μέσο όρο, οι πιο ενεργοί από τους διδύμους έτρεχαν τρεις ώρες περισσότερο την εβδομάδα" είπε ο Dr Kujala.
Επιπλέον, οι ερευνητές έκαναν μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους των διδύμων, για να δουν κατά πόσο η σωματική δραστηριότητα είχε κάποια επίδραση στο μέγεθος του εγκεφάλου τους και ειδικότερα, σε συγκεκριμένες περιοχές αυτού.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η άσκηση δε φάνηκε να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου στο σύνολό του, ωστόσο διαπιστώθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στην περισσότερη δραστηριότητα και τον όγκο του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την κίνηση.
Επιπλέον, οι δίδυμοι που γυμνάζονταν περισσότερο, είχαν καλύτερο έλεγχο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό τους, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.
Share it:
Reactions:

Για να ζούμε καλύτερα

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση