GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η εικόνα της Ρόδου έχει ισοπεδωθεί διεθνώς!

Τα λάθη που συνέβαλαν ώστε η Ρόδος να πάψει να είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, να καταστεί προορισμός για φθηνές διακοπές και να υπο...

Τα λάθη που συνέβαλαν ώστε η Ρόδος να πάψει να είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού, να καταστεί προορισμός για φθηνές διακοπές και να υπολείπεται νησιών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αναδείχθηκαν στην ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων με τη στήριξη του ΕΒΕΔ.

Η ημερίδα διεξήχθη προχθές το βράδυ στο ξενοδοχείο Rodos Park και έλαβαν μέρος διακεκριμένοι ομιλητές καθηγητές και φορείς του τουρισμού. Το “παρών” έδωσαν επίσης ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου και Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Π. Κουνάκης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός και ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κ Κατσίβας.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών και των κατοίκων του νησιού για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου.
« Πουλάμε φθηνά τον παράδεισο που διαθέτουμε! Η Ρόδος παρέμεινε κλασικός προορισμός για πολλά χρόνια. Οι καιροί όμως άλλαξαν. Οι πελάτες ψάχνουν κάτι διαφορετικό και μοναδικό! Νέες συναρπαστικές εμπειρίες. Θέλουν κάτι καινούριο, άγνωστο, αυθεντικό. Εμείς μείναμε στο ήλιος Θάλασσα και στις αρχαιότητες. Και τώρα τελευταία και στο All Inclusive. Χρειαζόμαστε εμπλουτισμό του προϊόντος μας. Η ποιότητα είναι μονόδρομος για να ανταγωνιστούμε τους φθηνότερους προορισμούς που ολοένα αυξάνονται. Η δε πολυτέλεια αντίδοτο στην κρίση, για να αυξήσουμε τα έσοδα και την απασχόληση και για να πετύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν της Ρόδου. Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε πορεία με νέες στρατηγικές κατευθύνσεις, με συνεχή ενημέρωση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, αύξηση της παραγωγικότητας και εργασίας. Η Ρόδος πρέπει να γίνει «Ποιοτικός και Πολυμορφικός Προορισμός», όπως ήταν παλιά, να συνδυάσει το κλίμα και τις φυσικές ομορφιές με τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τον πολιτισμό και την ιστορία, προβάλλοντας την Μεσαιωνική Πόλη γεμάτη ζωή, που έπρεπε να εισπράττουμε είσοδο για να την επισκεφτούν. Χρειάζεται ένα Rebranding του προορισμού …..και συνεχή προβολή!», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.
Για λανθασμένη στρατηγική μάρκετιγκ, που κατέστησε τη Ρόδο προορισμό για φθηνές διακοπές μίλησε ο Σύμβουλος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών-Πανεπιστημιακός κ. Δημήτρης Κούτουλας.
«Όλοι σχεδόν οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα. Θα αναφερθώ στο μάρκετιγκ και θα σας στενοχωρήσω. Η Ρόδος χαρακτηρίζεται ως η ναυαρχίδα του τουρισμού. Πράγματι υπήρξε ο πρώτος μεγάλος τουριστικός προορισμός μέχρι που την προσπέρασε η Κρήτη και άλλοι προορισμοί. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως υπάρχει πτωτική πορεία. Μπορεί αυτή να μην αντανακλάται άμεσα στους αριθμούς των επισκεπτών αλλά στο ταμείο των επιχειρήσεων. Το νησί ήταν από τους πιο κοσμικούς προορισμούς και έφθασε να έχει αρκετά φθαρμένη και κουρασμένη εικόνα. Ο τρόπος προβολής συνέβαλε στο να καταλήξει η Ρόδος να απευθύνεται στο λιγότερο ελκυστικό κομμάτι της αγοράς. Δεν είναι πλέον προορισμός για διασημότητες, αλλά για ανθρώπους με περιορισμένα βαλάντια. Αυτό την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη στις εξελίξεις. Είναι κρίμα να πωλείται τόσο φθηνά η Ρόδος γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα τόπο ευλογημένο, που συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία που δεν υπάρχουν αλλού. Εξαιρετικές παραλίες, φύση, ιστορία, συναρπαστική ενδοχώρα, ωραία μνημεία και πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό. Αν ρωτήσούμε τους τουρίστες για τους λόγους που έρχονται στη Ρόδο θα μας απαντήσουν πως είναι οι χαμηλές τιμές», τόνισε ο κ. Κούτουλας και πρόσθεσε πως έχει ισοπεδωθεί η εικόνα της Ρόδου στη διεθνή τουριστική αγορά.

«Δεν ξεκίνησε έτσι η πορεία της Ρόδου. Κατέληξε έτσι από αστοχίες και λαθεμένες επιλογές που θα πρέπει να τις εντοπίσουμε. Μην αναζητήσετε ευθύνες για την ισοπέδωση της Ρόδου πουθενά. Οι ευθύνες σχετίζονται με τους χειρισμούς των Ροδιτών που είχαν τα εργαλεία και τη δύναμη. Δεν υπήρξε στρατηγικός τρόπος σκέψης για να αποφευχθούν οι κακοτοπιές. Η αγορά τιμολογεί τη Ρόδο πολύ χαμηλά. Αυτό έχει να κάνει και με το brand name του νησιού», τόνισε ο κ. Κούτουλας.
Ο κ. Κούτουλας αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης που είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών.
«Η Μύκονος και η Σαντορίνη είχαν ενδιαφέρουσα εξέλιξη και απέκτησαν απίστευτη τουριστική πυκνότητα και δυναμική γιατί μπόρεσαν να προσελκύσουν πελατεία που δεν ήθελε να σκοτώσει το χρόνο της σε ένα ζεστό μέρος αλλά ανθρώπους πρόθυμους να χρυσοπληρώσουν τις διακοπές τους. Στη Ρόδο δεν συμβαίνει αυτό γιατί δεν ακολουθήθηκε σωστή στρατηγική. Δεν αναφέρομαι αρνητικά στη δομή του ΠΡΟΤΟΥΡ. Είναι το καλύτερο μοντέλο συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Αποτελεί επίτευγμα. Το μάρκετινγκ που υλοποιήθηκε όμως ήταν πέρα για πέρα αναποτελεσματικό. Η αγορά όμως τιμωρεί την απραξία και επιβραβεύει τη μοναδικότητα. Έγιναν λάθη και υπήρξαν αστοχίες. Ακόμη και τώρα η παρουσία της Ρόδου στο διαδίκτυο είναι αμήχανη. Το κύρος του νησιού υποβαθμίστηκε. Παλαιότερα είχαν κατατεθεί προτάσεις να γίνει η Ρόδος προορισμός για γάμους και την διεξαγωγή αγώνων. Είχε προταθεί η δημιουργία convention bureau. Γιατί δεν προχώρησαν όλα αυτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Κούτουλας που έφερε σε αμηχανία τους παρευρισκόμενους στην ημερίδα όταν παρουσίασε φωτογραφία από την προβολή της Ρόδου σε τουριστική έκθεση.
Στη φωτογραφία απεικονίζονταν μια ομάδα γυναικών και ανδρών που με χαρακτηριστική φορεσιά απεικόνιζαν τον ήλιο. «Με καμπάνιες σαν και αυτή το μόνο που προσελκύει η Ρόδος είναι τουρίστες με πολύ μικρά βαλάντια», δήλωσε ο κ. Κούτουλας.

Στην ανάγκη να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται αναφέρθηκε ο διευθυντής της ΤΕΖ Tour Hellas κ. Μανώλης Απλανεδάκης.
«Η Ρόδος υποφέρει από τα δεινά του μαζικού τουρισμού. Από τους πελάτες μας έχουν εντοπιστεί προβλήματα στις υποδομές. Η ποιότητα είναι παρεξηγημένη έννοια στη χώρα. Απέχουμε και δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό γιατί η Ελλάδα έχει παράδοση στον τουρισμό. Διαθέτουμε πολύ καλά ξενοδοχεία. Δεν θα έπρεπε να συγκρινόμαστε με προορισμούς, όπως η Αίγυπτος. Εμείς πρέπει να στοχεύουμε σε καλύτερους πελάτες. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να γίνει συνολικά η αναβάθμιση. Δεν θα πρέπει να βλέπουμε τον τουρισμό ως … «ξεπέτα». Μιλάμε για δωδεκάμηνο τουρισμό, ενώ στην ουσία δεν επιθυμούμε να υπάρχει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο κ. . Μανώλης Απλανεδάκης.
Ο κ. Απλανεδάκης ανακοίνωσε πως με τη συνδρομή της ΤΕΖ Tour Hellas θα έρθουν στη Ρόδο τουρίστες από τη Ρουμανία και τη Λετονία.
«Όχι μόνο θα καλύψουμε τις απώλειες από τη Ρωσία αλλά θα υπάρξει και σημαντική αύξηση αφίξεων. Η αγοραστική δυνατότητα των τουριστών και το φετινό καλοκαίρι θα είναι μικρότερη. Χρειάζεται καλή αντίληψη της κατάστασης και διαμόρφωση της τιμολογιακής μας πολιτικής», δήλωσε ο κ. Απλανεδάκης.
Σε όσα γίνονται για τη βελτίωση της εικόνας που παρουσιάζει η Ρόδος αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων και του ΕΒΕΔ στοχεύει να μας κάνουν καλύτερους. Εφόσον έχουμε ανταγωνισμό πρέπει να βελτιώνουμε συνεχώς το προϊόν που διαθέτουμε. Έγινε αναφορά στα σκουπίδια στις παραλίες. Ο δήμαρχος πήγε από τον περασμένο Οκτώβριο στο αρμόδιο υπουργείο και ζήτησε την παραχώρηση των παραλιών. Είναι 3 Απριλίου και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΣτΕ για τις παραλίες.
«Οι δικαστές μερικές φορές συμπεριφέρονται λες και είναι μέσα σε γυάλα. Δεν κατανοούν ποιές θα είναι οι συνέπειες. Δικαίως οι τουρίστες θα διαμαρτυρηθούν για ατέλειες και ελλείψεις. Σας θυμίζω ότι παλαιότερα ήταν κλειστοί τις Κυριακές οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία. Κάναμε αγώνα για να αλλάξουν όλα αυτά. Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας. Και αυτών που έχουν τα ξενοδοχεία, των εργαζομένων και των θεσμικών εκπροσώπων», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στις επισημάνσεις που έγιναν για την ποιότητα του νερού από ομιλητή.
«Χρειάζεται να είμαστε πιο εξωστρεφείς. Η Ρόδος έχει καλό όνομα. Αυτό πρέπει όχι μόνο να το διαφυλάξουμε αλλά και να το ενισχύσουμε», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.
Πηγή: www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση