GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ. Πούτιν: "Η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια". Τσίπρας: "Δεν θα υπάρξει Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος..."

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν της τρίωρης συνάντησή...

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν της τρίωρης συνάντησής του στη Μόσχα, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή διμερών συμφωνιών. Η αποκατάσταση της εμπορικής σχέσης Ελλάδας-Ρωσίας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Κρεμλίνο.
«Η Ελλάδα είναι μία κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί το γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου δίνοντας απάντηση στα σχόλια και τις δηλώσεις από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο.
«Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών με στόχο πάντοτε την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επί τάπητος στην τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο τέθηκε η αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας υπό το φως του ρωσικού εμπάργκο σε απάντηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων -τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδιέξοδες επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με τη λογική τους.

O B. Πούτιν διευκρίνισε ότι "η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια. Μιλήσαμε μόνο για συνεργασίες" και πρόσθεσε ότι "Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέρος στους διαγωνισμούς για ιδιωτικοποιήσεις και για επενδύσεις. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στις υποδομές, στους αγωγούς, στα λιμάνια αλλά και σε ενεργειακούς πόρους, στη βιομηχανία και σε άλλες κατευθύνσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος".

Δεσπόζουσα θέση στη συζήτηση σήμερα είχε το ενεργειακό, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στη Μόσχα, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τις εμπορικές σχέσεις των δυο πλευρών, αλλά και τον τουρισμό.

Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Η Ελλάδα, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις» που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια. Είπε δε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Τσίπρας: Εμείς εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για αγωγό. Είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμε της δυνατότητες της χρηματοδότησης, σεβόμενοι πάντα το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και της Ε.Ε.  Δεν θα υπάρξει Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος, θα υπάρξει μόνο ελληνικός αγωγός.

Πούτιν: Από τον αγωγό θα υπάρξουν τεράστια κέρδη για την Ελλάδα και θα είναι φορολογικά έσοδα σε όλα τα επίπεδα της εθνικής οικονομίας. Θα υπάρξει συγχρηματοδότηση. Εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση