ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Γιατί ''αιμορραγεί'' η Ανταρκτική; Τι αποκαλύπτει ένα περίεργο φαινόμενο για την παγωμένη ήπειρο...

Share it:
Οι κοιλάδες McMurdo Dry Valleys της Ανταρκτικής, που  σχηματίζουν μια από τις πιο ακραίες ερήμους του πλανήτη,θεωρούνται από τα πιο ξηρά και κρύα μέρη της Γης.
Το περιβάλλον είναι τόσο αφιλόξενο που έχει χαρακτηριστεί ''το κοντινότερο στο περιβάλλον του πλανήτη Άρη, από κάθε άλλο γήινο περιβάλλον''. 
Ωστόσο, βαθιά κάτω από την επιφάνεια της παγωμένης ηπείρου, οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν ανακαλύψει κάτι αναπάντεχο: υπόγειες λίμνες που σφύζουν από ζωή. Όλα ξεκίνησαν με την εμφάνιση ενός κόκκινου χειμάρρου που άρχισε να αναβλύζει μέσα από το εσωτερικό του παγετώνα Taylor. Ο χείμαρρος όπως ανακαλύφτηκε αργότερα δεν ήταν παρά ένα ρεύμα συμπυκνωμένου σιδήρου. Το συγκεκριμένο ρεύμα, πιθανολογείται πως είναι μέρος ενός ευρύτερου συστήματος υπόγειων λιμνών με διπλάσια αλμυρότητα από το θαλασσινό νερό. Για την εξερεύνηση των υπόγειων κοιτασμάτων οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν καινοτόμο αερομεταφερόμενο ηλεκτρομαγνητικό αισθητήρα, που ανίχνευσε ηλεκτρομαγνητικές αποκρίσεις από το υπέδαφος. 
Με αυτό οι επιστήμονες ανακάλυψαν κοιτάσματα νερού σε απόσταση 300 μέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια που μπορεί να φτάνουν σε μήκος μέχρι και τα 12 χιλιόμετρα. Στο οικοσύστημα ανιχνεύτηκαν μικροοργανισμοί με μεγάλη ανθεκτικότητα στο κρύο οι οποίοι εικάζεται πως μοιάζουν με μικροοργανισμούς που συναντούμε στα υπόγεια ύδατα. 
Η μικροβιολόγος, Jill Mikucki από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, η οποία έχει μελετήσει τους λεγόμενους ''καταρράκτες αίματος'', υποστηρίζει ότι η συνεχής ροή των υπόγειων υλικών στην επιφάνεια είναι πιθανό να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών οικοσυστημάτων, μιας και η διαδικασία αυτή ανανεώνει θρεπτικά στοιχεία κρυμμένα για χιλιετίες στο υπέδαφος και τα εναποθέτει στον Νότιο Ωκεανό.
 

Share it:
Reactions:

Εικόνες

Θέματα

Ξεχωρίζουν

Περιβάλλον

Τροχάδην

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση