GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επικίνδυνη για καρκίνο μια χημική ουσία που βρίσκεται σε δεκάδες τρόφιμα

Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα και κυρίως στα τηγανητά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές, σύμφωνα με την...

Επικίνδυνη για καρκίνο μια χημική ουσία που βρίσκεται σε δεκάδες τρόφιμα

Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα και κυρίως στα τηγανητά, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των τροφίμων.

Πρόκειται για το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που βρίσκεται στο καπνό του τσιγάρου αλλά και σε πολυάριθμα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα και ο καφές.

Η εν λόγω χημική ουσία παράγεται εκ φύσεως στα αμυλούχα τρόφιμα κατά το καθημερινό μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και κατά την βιομηχανική επεξεργασία σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας άνω των 120 βαθμών Κελσίου και χαμηλής υγρασίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τρόφιμα όπως οι τηγανητές πατάτες και οι κροκέτες πατάτας περιέχουν σε υψηλά επίπεδα την καρκινογόνο ουσία και πως όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του.

"Τα στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο. Δεδομένου ότι το ακρυλαμίδιο είναι παρόν σε ένα ευρύ φάσμα των καθημερινών τροφίμων, αυτή η ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών ισχύει για όλους, αλλά τα παιδιά είναι η πιο εκτεθειμένη ηλικιακή ομάδα με βάση το σωματικό τους βάρος”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Η Επιτροπή για τις Προσμίξεις στην Τροφική Αλυσίδα (CONTAM) της EFSA αξιολόγησε τα ευρήματα από συνολικώς 43.419 δείγματα τροφίμων τα οποία συνελέγησαν και αναλύθηκαν από το 2010 σε 24 ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και έξι οργανισμούς τροφίμων.

Τα δείγματα προέρχονται από βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως:

* Οι έτοιμες προς κατανάλωση τηγανητές πατάτες

* Τα τσιπς πατάτας και οι προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες/προϊόντα πατάτας για μαγείρεμα στο σπίτι

* Το μαλακό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές και τα παρόμοια προϊόντα

* Ο καφές και τα υποκατάστατα καφέ

* Οι βρεφικές τροφές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά με ή χωρίς βάση τα δημητριακά.


Τα συμπεράσματα της EFSA θα χρησιμοποιηθούν από σε ολόκληρη την Ευρώπη ως τη βάση της νέας συμβουλές ασφάλειας για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα τους γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση