GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τέλος στην παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων Αμερικανών πολιτών

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε χθες το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στη συλλογή τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών, σε μια ψηφοφορ...

Τέλος στην παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων Αμερικανών πολιτών Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε χθες το νομοσχέδιο που βάζει τέλος στη συλλογή τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών, σε μια ψηφοφορία που ανέτρεψε την πολιτική της εθνικής ασφάλειας που είχε επιβληθεί λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011.
Μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων και διαφωνιών για το πώς να συνυπάρξει η προστασία των πολιτών με την πολιτική προστασίας από τρομοκρατικές πράξεις, η Γερουσία ψήφισε με 67 υπέρ και 32 κατά το νομοσχέδιο "Νόμος για την Ελευθερία των ΗΠΑ" (USA Freedom Act), που παρατείνει για μερικούς μήνες τη συλλογή δεδομένων από την NSA, ώστε να δοθεί χρόνος στις εταιρίες τηλεφωνίας να θέσουν σε εφαρμογή τα μέσα για την αποθήκευσή τους, πριν βάλει τέλος στη μαζική συλλογή των κλήσεων.
Το νομοσχέδιο θα αντικαταστήσει το άρθρο 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) - που εξέπνευσε στις 0:01' η ώρα την 1η Ιουνίου και το οποίο προσέφερε τη νομική βάση για τη συλλογή των μεταδεδομένων (χρόνος, διάρκεια, αριθμός κλήσης) όλων των τηλεφωνικών κλήσεων των αμερικανών πολιτών - με ένα άλλο το οποίο περιορίζει τη συλλογή αυτή σε απαραίτητες περιπτώσεις και μετά από συγκεκριμένη άδεια.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε στο λογαριασμό του στο Τουίτερ ότι μόλις πάρει στα χέρια του το νομοσχέδιο από τη Γερουσία θα το υπογράψει, επικυρώνοντάς το. Σε δήλωσε χθες, είπε, "Μετά από μια περιττή καθυστέρηση και μία ασυγχώρητη διακοπή σε σημαντικές εθνικές αρχές ασφαλείας, η διοίκησή μου θα εργαστεί ταχύτατα για να εξασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες της εθνικής μας ασφάλειας έχουν και πάλι την πλήρη σειρά των ζωτικής σημασίας εργαλείων που χρειάζονται για να συνεχίσουν να προστατεύουν τη χώρα".
Η συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2013 με τα έγγραφα που διοχέτευσε στον Τύπο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην τεχνικό της NSA, που γνωστοποίησε στους αμερικανούς το μέγεθος των κυβερνητικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και, ο οποίος τώρα ζει εξόριστος στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση