GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το μπραντεφέρ που έφερε Ελλάδα - Ευρώπη πιο κοντά σε συμφωνία

Πολύ κοντά βρίσκεται η Αθήνα με τους εταίρους σε μία συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις της τριμερούς μεταξύ Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ βρέθηκ...

Το μπραντεφέρ που έφερε Ελλάδα - Ευρώπη πιο κοντά σε συμφωνία

Πολύ κοντά βρίσκεται η Αθήνα με τους εταίρους σε μία συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις της τριμερούς μεταξύ Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ βρέθηκε κάποια στιγμή πολύ κοντά στο ναυάγιο, ωστόσο το κλίμα άλλαξε στη συνέχεια.

Μέχρι το χθεσινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο, κλίμα ασυνεννοησίας και διαψεύσεις, ενώ τελικά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανιζόταν μέχρι και θυμωμένος με την Αθήνα.

Το βαρύ κλίμα, το πρωί της Τετάρτης έφτασε σε σημείο σχεδόν ματαίωσης των συναντήσεων του Ελληνα πρωθυπουργού κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε στις οκτώ το βράδυ πως θα πραγματοποιηθούν.

Οι εταίροι έφθασαν να απειλούν το πρωί της Τρίτης με ναυάγιο καθώς αρνούνταν να επιβεβαιώσουν τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Εάν στο περιθώριο της Συνόδου δεν γίνονταν οι συναντήσεις και ο πρωθυπουργός αποχωρούσε από τις Βρυξέλλες με άδεια χέρια... Το παιχνίδι εντυπώσεων είχε πρωταγωνιστή τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την Κομισιόν, αλλά ξεκίνησε με διαρροές από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Οι ταυτόχρονες διαρροές σε ξένα μέσα ενημέρωσης και τα περίεργα δημοσιεύματα είχαν ως στόχο να αυξηθεί η πίεση στην ελληνική πλευρά. Μάλιστα η Κομισιόν έλεγε επισήμως ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε την Αθήνα ότι απορρίπτει τα νέα κείμενα που κατέθεσε. Ωστόσο μέσα σε λίγα λεπτά η Αθήνα, σε οργισμένο ύφος διέψευσε ότι έλαβε ενημέρωση!

Το μήνυμα από τη γερμανική αλλά και την ελληνική πλευρά είναι η εντατικοποίηση των συζητήσεων, όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως η συμφωνία κλείνει και θα προβλέπει παράταση 9 μηνών για την Ελλάδα. Η Αθήνα επίσης τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στο βιώσιμο χρέος, κάτι που επισήμανε και ο κ. Τσίπρας σε σύντομη δήλωσή του – οι κ. Μέρκελ και Ολάντ αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

O κ. Τσίπρας δήλωσε ότι συμφώνησε με τους άλλους δύο ηγέτες να  εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες και να γεφυρωθούν οι απομείνασες διαφορές. «Σήμερα είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία. Οι συζητήσεις έγιναν σε καλό και φιλικό κλίμα όπως πάντα. Αποφασίσαμε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μία λύση. Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση βιώσιμη και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια στην ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο και μία προπτικη που θα δώσει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά αποχωρώντας ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα. «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή τόνιζε ότι η απόσταση σε θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει, αν και φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι η επίτευξη στόχου 1% του ΑΕΠ για φέτος, τον οποίο ζητούν οι πιστωτές. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προτείνει την παράταση του προγράμματος κατά 9 μήνες, δηλαδή έως τον Μάρτιο του 2016, οπότε ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Οι βασικοί άξονες είναι να αγοράσει o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι, και να τα ανταλλάξει με ομόλογα που λήγουν αργότερα. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να χρησιμοποιηθούν τα περίπου 11 δισ. που βρίσκονταν έως πρόσφατα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται να εκταμιεύσει χρήματα το ΔΝΤ.

Προηγήθηκαν πληροφορίες -οι οποίες διαψεύστηκαν από το Βερολίνο- ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα προτείνει στον πρωθυπουργό κλιμακωτή συμφωνία, με την Αθήνα να πρέπει να ξεκινήσει μία μείζονα μεταρρύθμιση εάν θέλει να αρχίσει η παροχή βοήθειας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι απομένουν μόνο λίγα ζητήματα προς επίλυση, αλλά χρειάζεται χρόνος για τεχνική εργασία από τους θεσμούς πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι μία συμφωνία με την Ελλάδα εξακολουθεί να είναι δυνατή πριν από το Eurogroup.

Αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της είναι «πιο πιθανή από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση