GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Bloomberg: Ένα διάγραμμα που τα λέει όλα για την Ελλάδα

Ακόμη κι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγές με τους πιστωτές, ανοίξει ξανά τις τράπεζες και μπει τέλος στους ελέγχους κεφαλαίων, η Ευρώπη θ...

Bloomberg: Ένα διάγραμμα που τα λέει όλα για την Ελλάδα
Ακόμη κι αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγές με τους πιστωτές, ανοίξει ξανά τις τράπεζες και μπει τέλος στους ελέγχους κεφαλαίων, η Ευρώπη θα έχει μακρύ δρόμο μέχρι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχει καταστραφεί, αναφέρει το Bloomberg View που παραθέτει ένα διάγραμμα το οποίο λέει πολλά.
Στη διάρκεια του 12μηνου μέχρι τον Μάιο, τουλάχιστον 64 δισ. ευρώ  ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν φύγει από τη χώρα, περίπου όσο το ένα τρίτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.
Τώρα που η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της έχουν βάλει την χώρα σε μια επικίνδυνη πορεία προς το άγνωστο, αξίζει να εξεταστεί η οικονομική ζημιά που έχει δημιουργήσει ένας χρόνος πολιτικής αναστάτωσης και μικροπολιτικής. Πουθενά δεν είναι αυτό πιο σαφές από ό,τι με την φυγή κεφαλαίων.
Εδώ παρατίθενται η σωρευτική ροή κεφαλαίων στο 12μηνο μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, ως ποσοστό επί του ελληνικού ΑΕΠ το 2014 (οι αρνητικοί αριθμοί δείχνουν τις εκροές από την Ελλάδα):
Τα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, η οποία καταγράφει τις υποχρεώσεις για κάθε ευρώ που αφήνει το τραπεζικό σύστημα, υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές και οι καταθέτες άρχισαν να τα αποσύρουν από τα μέσα του 2014 –όχι πολύ καιρό μετά από τη νίκη του ακροαριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, που έβαλε την κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η φυγή κεφαλαίων επιταχύνθηκε απότομα τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε την εξουσία μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, με την υπόσχεση με δώσει τέλος στη λιτότητα και να διαγράψει μέρος των χρεών της χώρας.
Η φυγή αποδεικνύει πόσο η ελληνική πανωλεθρία έχει υπονομεύσει το κοινό νόμισμα. επιτρέποντας στους επενδυτές να εξετάζουν την πιθανότητα ότι μια χώρα της ευρωζώνης μπορεί να επανέλθει σε ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.
Οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν σπείρει αμφιβολίες για την μελλοντική στήριξη της ένωσης για κάθε μέλος που περιέρχεται σε οικονομική δυσκολία, διαβρώνοντας τα οικονομικά πλεονεκτήματα της νομισματικής ένωσης.

Δείτε επίσης
Φραγή στα στοιχήματα... Grexit στη Βρετανία
Ο "ιός" της αστάθειας περνά στα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας
Σενάρια "ντόμινο" για τον EFSF... μέσω ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση