GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Η ΕΚΤ δεν αυξάνει τον ELA. Κλείνουν αύριο οι Τράπεζες!

Στα επίπεδα της Παρασκευής παραμένει η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, οπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα συνεργαστ...

Στα επίπεδα της Παρασκευής παραμένει η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ, οπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα συνεργαστεί στενά με την Τραπεζα της Ελλάδος για να διατηρήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μεταδίδει ο οικονομικός συντάκτης της «Κ», Σωτήρης Νίκας.
«Η Τράπεζα της Ελλάδας ως μέλος του Ευρωσυστήματος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
 Μ. Ντράγκι: «Συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδας»
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι: «συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηριζουμε σθεναρα τη δεσμευση των κρατων μελων στην υποσχεση να αναλαβουν δραση για την αντιμετωπιση των αδυναμιων των οικονομιων της ζωνης του ευρω».
 Τράπεζες: Ο κύβος ερρίφθη
Ο κύβος ερρίφθη για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στις εγχώριες τράπεζες και πλέον μόνο πολιτική παρέμβαση σε ανώτατα επίπεδο θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση.
Σε λίγο θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας της Τράπεζα της Ελλάδος όπου ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει την κυβέρνηση για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα εισηγηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό οικονομικών Γ. Βαρουφάκη την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η κυβέρνηση, πρακτικά δεν έχει καμία άλλη εναλλακτική εκτός αν υποχωρήσει και αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, παρά τα συμφωνήσει με τα capital controls. Έτσι από αύριο θα ξεκινήσει ειδική τραπεζική αργία και είναι αβέβαιο το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες καθώς όπως έχει ξεκαθαρίσει η ΕΚΤ δεν μπορεί να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες χωρίς η χώρας να βρίσκεται σε πρόγραμμα με την ΕΕ, πολύ περισσότερο αν δεν πληρώσει το ΔΝΤ και κινηθούν διαδικασίες αθέτησης πληρωμής.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αναστολή λειτουργίας των τραπεζών είναι ήδη έτοιμο και θα προωθηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στο BBC, όπως μεταδόθηκε από ξένα μέσα, ότι είναι πιθανό να προχωρήσουμε σε κεφαλαιακούς περιορισμούς, τονίζοντας μάλιστα ότι είναι αποκρουστική η σκέψη της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

1 σχόλιο

  1. Την κανονική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του ELA, αποφάσισε η Ε.Κ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση