GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Renault Captur 1.5 dci

To Captur είναι η θέση της Renault στην κατηγορία crossover, μια κατηγορία που πριν πολλές δεκαετίες εκπροσωπούσε το θρυλικό 4L, ενώ...

Δοκιμή news.gr: Οδηγούμε το Renault Captur 1.5 dci

To Captur είναι η θέση της Renault στην κατηγορία crossover, μια κατηγορία που πριν πολλές δεκαετίες εκπροσωπούσε το θρυλικό 4L, ενώ δεν κατάφερε να πείσει το συνεργατικό Koleos.
To Captur βασίζεται στο Clio και για να ακριβολογούμε είναι ένα μεγαλύτερο, υπερυψωμένο Clio, που όμως δεν ακολουθεί τα χαρακτηριστικά του, αλλά υιοθετεί ένα ξεχωριστό σπορ/περιπετειώδες σχήμα που την ίδια στιγμή δεν ξενίζει κινούμενο εντός αστικού ιστού. Εμφανισιακά λοιπόν, το Captur φαίνεται σαφώς μεγαλύτερο από το Clio, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγαλύτερο ύψος του. Το ψηλό πάτωμα εξασφαλίζει ευκολία στην πρόσβαση και στις δυο σειρές καθισμάτων, ενώ το εντάσσει στα οχήματα ελεύθερου χρόνου.

Το ύψος από το έδαφος φτάνει τα 200 χλστ. και είναι αρκετό για τις χωμάτινες περιηγήσεις αλλά –προς το παρόν- η κίνηση παραμένει μόνο μπροστά σε όλες τις εκδόσεις).
Στο εσωτερικό το Captur θυμίζει σαφώς το Clio στον πίνακα οργάνων, τους διακόπτες κλιματισμού και σε πολλούς περιφερειακούς διακόπτες, αλλά τελικά το ταμπλό διαφοροποιείται με έμφαση στην πρακτικότητα. Πάνω από την κεντρική κονσόλα υπάρχει ένας βαθύς αποθηκευτικός χώρος με καπάκι, ενώ μπροστά από τα γόνατα του συνοδηγού το ντουλαπάκι είναι πλέον ένα ευρύχωρο, ανθεκτικό και πρακτικό συρτάρι χωρητικότητας 11 λτ..

Τα υλικά και η ποιότητα είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο και πείθουν για την αντοχή τους στο χρόνο. Ο εξοπλισμός ακόμα και στις βασικές εκδόσεις είναι πλήρης όσον αφορά την ασφάλεια και ικανοποιητικός σε ανέσεις, με στοιχεία όπως το σύστημα πολυμέσων Media Nav, ηλεκτρονικό κλιματισμό, τροχούς 17’’, αλλά και τα πρωτοποριακά αφαιρούμενα καλύμματα καθισμάτων με φερμουάρ για εύκολο καθαρισμό ή αντικατάσταση, στις πλούσιες εκδόσεις.
Σε επίπεδο χώρων πέντε ενήλικες χωρούν άνετα, καθώς ο χώρος σε γόνατα και κεφάλι δεν θα προβληματίσει τους ψηλότερους, ενώ το πλάτος δημιουργεί προϋποθέσεις για άνετο ταξίδι με τον μεσαίο πίσω επιβάτη να δυσκολεύεται κάπως στα πόδια.

Ο χώρος αποσκευών (με διπλό πάτο) χωρά 377 λτ, που μπορούν να γίνουν 455 εάν η έκδοση προσφέρει συρόμενο πίσω κάθισμα, ενώ με πλήρη ανάκληση των πίσω καθισμάτων δημιουργείται ένας επίπεδος χώρος φόρτωσης 1.235 λτ.
Κινητήριος δύναμη του Captur της δοκιμής μας ο «πασπαρτού» πετρελαιοκινητήρας 1.5 dCi με τους 90 ίππους στις 4.000 rpm και τα 22,4 χγρμ ροπής από τις 1.750 σ.α.λ.. Με 1.461 κ.εκ., άμεσο ψεκασμό και τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας, είναι από τους ποιοτικότερους σε απόδοση, λειτουργία και οικονομία κινητήρες diesel που υπάρχουν στην κατηγορία.

Η απόδοση του κινητήρα έχει να αντιμετωπίσει σχεδόν 1.300 κιλά βάρους (με οδηγό και γεμάτο ρεζερβουάρ), που επιταχύνει από στάση στα πρώτα 100 χλμ/ώρα σε 13,5’’ και φτάνει τα 170 χλμ τελική ταχύτητα. Όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η αίσθηση επιτάχυνσης από τις μόλις 1500 σ.α.λ., που δίνει εύκολα προσπεράσματα χωρίς να ζητά πολλές αλλαγές από το 5άρι χειροκίνητο κιβώτιο.
Τα ακόμα καλύτερα νέα όμως, έρχονται από την κατανάλωση που κυμαίνεται από 5-6 λτ/100χλμ. ανάλογα το στιλ οδήγησης, ενώ υπολογίσιμο είναι και το ότι δεν απαιτούνται τέλη κυκλοφορίας για το Captur, λόγω μειωμένων ρύπων.
Ανοίγοντας την πόρτα η εικόνα σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Ποιοτικά υλικά με καλή συναρμογή και σωστή εργονομία, δείχνουν το πόσο πολύ έχουν προσπαθήσει οι σχεδιαστές και τεχνικοί της φίρμας.

Τα αναπαυτικά καθίσματα υπόσχονται άνετα ταξίδια, με την προϋπόθεση ότι, η διαδρομή δεν θα περιλαμβάνει πολλές στροφές, λόγω της μειωμένης πλευρικής στήριξης που παρέχουν στο σώμα. Πάντως η πρόσβαση και στις δύο σειρές καθισμάτων είναι εύκολη.
Στο Captur κάθεσαι ψηλά έχοντας ιδανική ορατότητα περιμετρικά και αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο ύψος από το έδαφος, προδιαθέτει για περιπέτεια, αρκεί να μην το παρακάνεις ξεχνώντας πως δεν υπάρχει τετρακίνηση.
Ο θόρυβος του κινητήρα δεν θα ενοχλήσει τους επιβάτες λόγω και της προσεγμένης ηχομόνωσης, ενώ η ποιότητα κύλισης είναι γαλλικού επιπέδου, χάρη και στα υψηλού προφίλ ελαστικά.
Στις στροφές, η ανάρτηση δεν επιτρέπει την απότομη μεταφορά φορτίου, ενώ παρά τα 20 χιλιοστά που το χωρίζουν από το έδαφος, οι κλίσεις δεν είναι υπερβολικές ώστε να αποθαρρύνουν τον οδηγό. Πλέον αυτών, η βελτιωμένη αίσθηση του τιμονιού και τα καλά (αλλά με μέτρια αίσθηση) φρένα, επιτρέπουν την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του κινητήρα, αν και το Captur δεν σε εμπνέει να πηγαίνεις με την ψυχή στο στόμα.

Η συμπεριφορά του πάντως μοιάζει πολύ με αυτήν του Clio. Σφιχτή λειτουργία στις χαμηλές ταχύτητες και στην κίνηση εντός πόλης, που μαλακώνει όσο επιταχύνεις και σε κρατάει ξεκούραστο στις μακρινές διαδρομές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο οδηγός μπορεί να εμπιστευθεί το πλαίσιο και να οδηγήσει με ασφάλεια σβέλτα, αφήνοντας τα τυχόν μικρολάθη στην αποτελεσματικότητα του ESP.
Είναι προφανές πως το πρώτο ζητούμενο από την ανάρτηση είναι η άνεση και γι αυτό μας χάλασε κάπως τα χτυπήματα που ακούγονταν από την –μάλλον- πολύπαθη ανάρτηση του αυτοκινήτου της δοκιμής μας. Ενός αυτοκινήτου όχι τόσο οδηγοκεντρικού, αλλά εστιασμένου στο να φτάσει με ασφάλεια, άνεση και οικονομία στον προορισμό του, ενώ θα ικανοποιήσει και συγκρατημένες τάσεις περιήγησης εκτός ασφάλτινης διαδρομής.

Η τιμή του Captur 1.5 dCi ξεκινά από τα 17.700 ευρώ (16.400 ευρώ με απόσυρση) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ESP, 4 αερόσακους, cruise control και περιοριστή ταχύτητας με χειριστήρια στο τιμόνι, σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε οδόστρωμα με κλίση (HSΑ), λειτουργία Stop & Start, κλιματισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέφτες, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά παράθυρα, ράδιο-CD με 4 ηχεία, χειριστήρια στο τιμόνι, Bluetooth και θύρες USB & AUX κλπ.
Με λίγα λόγια το νέο μικρό αυτοκίνητο ελεύθερου χρόνου της Renault δείχνει ολοκληρωμένο, με προσωπικότητα, στιλ, πρακτικές λύσεις, σχετική ελευθερία κινήσεων και ένα θαυμάσιο πετρελαιοκινητήρα με ελάχιστη κατανάλωση.
Υπέρ
  • Σχεδίαση
  • Ευρυχωρία
  • Πρακτικότητα
  • Οδική συμπεριφορά
  • Ποιότητα κύλισης/Ηχομόνωση
  • Κινητήρας/Απόδοση
  • Φρένα
  • Κατανάλωση
Κατά
  • Μέτρια αίσθηση φρένων
  • Έλλειψη έκτης σχέσης
  • Πλευρική στήριξη καθισμάτων
Τεχνικά χαρακτηριστικά
  • Κινητήρας: 1461κ.εκ.
  • Ισχύς: 90ίπποι/4.000σ.α.λ.
  • Ροπή: 22,4χγρμ/1.750σ.α.λ.
  • Κιβώτιο: 5άρι χειροκίνητο
  • Τιμόνι: Ηλεκτρικά υποβοηθούμενη κρεμαγιέρα
  • Ανάρτηση: Μακ Φέρσον εμπρός/ημιάκαμπτος άξονας πίσω
  • Φρένα: Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός/αεριζόμενα ταμπούρα πίσω
  • Διαστάσεις: 4122Χ1778Χ1566 χλστ.
  • Βάρος: 1213 κιλά
  • Ρεζερβουάρ: 45 λτ
  • 0-100: 13.5΄΄
  • Τελική ταχύτητα: 170χλμ/ώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση