GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απεβίωσε ο διάσημος βιογράφος ιστορικών προσωπικοτήτων, Ζαν Λακουτύρ

 Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζαν Λακουτύρ, βιογράφος μερικών από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, όπως ο Σαρλ ντ...

Απεβίωσε ο διάσημος βιογράφος ιστορικών προσωπικοτήτων, Ζαν Λακουτύρ
 Ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζαν Λακουτύρ, βιογράφος μερικών από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα, όπως ο Σαρλ ντε Γκωλ και ο Χο Τσι Μινχ, απεβίωσε χθες, Πέμπτη, σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του.
"Έσβησε ειρηνικά στο σπίτι του" στο Ρουσιγιόν (νότια Γαλλία), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κόρη του, η Ντομινίκ Μιολάν-Λακουτύρ. Πρόσθεσε πως το Σεπτέμβριο θα οργανωθεί στο Παρίσι μια επιμνημόσυνη τελετή ως φόρος τιμής.
Ως δημοσιογράφος υπήρξε επί 20 χρόνια συνεργάτης της εφημερίδας αναφοράς "Le Monde" και υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποαποικιοποίησης, πριν αφιερωθεί στη συγγραφή μνημειωδών βιογραφιών των μεγάλων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα.
Ο Ζαν Λακουτύρ έγινε ένας πολυγραφότατος βιογράφος, μερικές φορές αμφιλεγόμενος, κι ένας παθιασμένος παρατηρητής του αιώνα του. Έγραψε περίπου 60 βιβλία αφιερωμένα σε μεγάλες ιστορικές φυσιογνωμίες- όπως στον αιγύπτιο πρόεδρο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ και τον πατέρα του ανεξάρτητου Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ - αλλά και στο ράγκμπι, τον πρόεδο Κένεντι, τον Σταντάλ ή τον Μοντεσκιέ.
Από το 1984 έως το 1986 εξέδωσε μια μεγάλη βιογραφία του ντε Γκωλ σε τρεις τόμους και το 1991-92 μια μνημειώδη ιστορία των Ιησουιτών, που χαιρετίσθηκαν από πολλούς ειδικούς.
Δημοφιλής στο ευρύ κοινό και μεταξύ των διανοουμένων, ο Ζαν Λακουτύρ επικρίνεται από ορισμένους που υποστηρίζουν πως έχει την τάση να "αγιογραφεί" και να είναι μερικές φορές "περιποιητικός" στις αφηγήσεις του για την άμεση ιστορία.
"Μεγάλος συγγραφέας με ζωή εξίσου πλούσια με τις βιογραφίες του, ο Ζαν Λακουτύρ θα παραμείνει μια πολύ μεγάλη συνείδηση για την αριστερά και τη Γαλλία", έγραψε στο Twitter ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση