GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βοσνία: Χιλιάδες στη φετινή "Πορεία Ειρήνης" για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα

Περίπου εννέα χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν σήμερα την "Πορεία Ειρήνης Νεζούκ – Ποτοτσάρι 2015", το τριήμερο ταξίδι εκατό χιλ...

Βοσνία: Χιλιάδες στη φετινή
Περίπου εννέα χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν σήμερα την "Πορεία Ειρήνης Νεζούκ – Ποτοτσάρι 2015", το τριήμερο ταξίδι εκατό χιλιομέτρων που οργανώνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.
Η "Πορεία Ειρήνης" είναι μία από τις σημαντικότερες δράσεις των διοργανωτών των εκδηλώσεων μνήμης για τη Σρεμπρένιτσα και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και δήμαρχος της πόλης, Τσαμίλ Ντουράκοβιτς, τόνισε ότι η φετινή πορεία είναι η μαζικότερη μέχρι σήμερα.
Τον Ιούλιο του 1995, όπως αναφέρεται σε αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), στη Σρεμπρένιτσα οι μονάδες του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με επικεφαλής τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, εκτέλεσαν 8.000 άμαχους Βόσνιους Μουσουλμάνους.
Άνθρωποι απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου, συμμετέχουν στη συμβολική πορεία, κάνουν πεζοί με αντίθετη κατεύθυνση τη διαδρομή που διένυσαν το 1995, στη διάρκεια του πολέμου, χιλιάδες Βόσνιοι Μουσουλμάνοι για να ξεφύγουν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας. Τελικός προορισμός της πορείας είναι το κοιμητήριο Ποτοτσάρι, στη Σρεμπρένιτσα, όπου βρίσκεται το μνημείο για τα θύματα της σφαγής.
"Όλα είναι έτοιμα για τις εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών από το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες θα παρευρεθούν περισσότερες από 85 επίσημες αντιπροσωπείες απ΄όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 50.000 πολίτες.
Οι συμμετέχοντες στη συμβολική πορεία σχεδιάζουν να φθάσουν στις 10 Ιουλίου στο Ποτοτσάρι, όπου θα παραστούν στην τελετή ταφής 136 θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, μεταξύ των οποίων 18 ανήλικοι. Μέχρι τώρα στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι έχουν ταφεί συνολικά 6.241 θύματα της Σρεμπρένιτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση