GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία: Σοβαρές επιφυλάξεις από την Αριστερή Πλατφόρμα, προθυμία από το Ποτάμι

Στις 8:00 συνεδριάζει ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει πριν από τη Βουλή το πράσινο...

Συμφωνία: Σοβαρές επιφυλάξεις από την Αριστερή Πλατφόρμα, προθυμία από το Ποτάμι

Στις 8:00 συνεδριάζει ταυτόχρονα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει πριν από τη Βουλή το πράσινο φως στο κυβερνητικό επιτελείο για να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και τη σύναψη της συμφωνίας.

Το θερμόμετρο στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, με τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας να μην έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το τι θα πράξουν.

Ήδη από την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, είχε τονίσει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι η ψήφος θα είναι κατά συνείδηση, υπογραμμίζοντας με νόημα ωστόσο ότι είναι κρίσιμες ιστορικές στιγμές και ο κάθε βουλευτής κρίνεται.

Πάντως, εκτός από τη μη υπογραφή του σχεδίου νόμου από τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στο «μπλοκ» του είναι το άρθρο το οποίο ανέβηκε στην ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σε αυτό με τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία με τους "Θεσμούς";» χωρίς καμία κριτική, με μοναδική αιχμή το «κατά πλειοψηφία» στην έγκριση του κυβερνητικού συμβουλίου, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα».

Ενδεικτικά πάντως των επιφυλάξεων είναι τα όσα είπε την Πέμπτη σε ενεργειακό φόρουμ ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε πως το «όχι» του λαού δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό «ναι».

«Δεν θέλουμε στα δυο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού χωρίς μάλιστα να δίνεται καμία προοπτική στον τόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ομηρεία, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο και έτοιμη να αποδεχθεί τετελεσμένα, αλλά διαθέτει πολλές επιλογές.

Οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη έρχονται μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία στελέχη προερχόμενα από την Αριστερή Πλατφόρμα τάχθηκαν κατά της υποχωρητικής στάσης της κυβέρνησης απέναντι στις αιτιάσεις των δανειστών.

Οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη πάντως συνεδρίασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί η στάση που θα κρατήσουν. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στον υπουργό ΠΑΠΕΝ ασκήθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του για υποχωρητικότητα. Οι βουλευτές αυτοί ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, καθώς τυχόν καταψήφιση θα ανοίξει το δρόμο για απώλεια της δεδηλωμένης, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να καραδοκεί να μπει στην κυβέρνηση, έχοντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το ενδεχόμενο εκλογών στις παρούσες συνθήκες φαντάζει δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση