GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΝΑ ΠΡOΣΩΡΙΝΟ GREXIT‏

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΜΗΣ. Mελος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ Στην εποχή μας ένα κοινό μέτρο προσδιορισμού της Αξίας μιας Χώρας είναι το ΑΕΠ και...

Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΑΜΗΣ.
Mελος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Στην εποχή μας ένα κοινό μέτρο προσδιορισμού της Αξίας μιας Χώρας είναι το ΑΕΠ και το χρέος της σε σχέση με το ΑΕΠ.
Για το τελικό εθνικό προϊόν υπεύθυνοι είναι οι συντελεστές παραγωγής. Στην παραγωγική διαδικασία, οι συντελεστές παραγωγής, ανάλογα και με το βαθμό συμμετοχής τους στην παραγωγική διαδικασία αμείβονται. Υπάρχουν 3 βασικοί συντελεστές παραγωγής,
Α. Τα στοιχεία του περιβάλλοντος
β. Οι σωματικές και πνευματικές δυνατότητες του ατόμου
Γ. Το κεφάλαιο, δλδη τα υλικά μέσα και αγαθά από τα οποία μπορούμε να παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες.
Το χρέος προκύπτει όταν αδρανοποιηθούν οι συντελεστές παραγωγής ή κάποιοι από τους συντελεστές παραγωγής, εξέλιξη η οποία καθορίζει το επίπεδο παραγωγής. Το επίπεδο παραγωγής μπορεί να μεταβληθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω και εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων πραγματικών ή τεχνιτών. .
Τεχνητός παράγοντας είναι οι πολιτικές διακυβέρνησης οι οποίες επιδρούν στην κατανομή των πόρων μέσω της νομοθεσίας. Οι κατευθύνσεις της νομοθεσίας και των κυβερνητικών αποφάσεων μοντελοποιούν τόσο την συμπεριφορά μιας οικονομίας εξατομικευμένα, όσο και την συμπεριφορά μιας οικονομίας αθροιστικά.
Η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ υποχρεώνει την χώρα μας να προσαρμόσει το σύνολο των οικονομικών ενεργειών της χώρας, είτε αποκλειστικά, είτε με συναρμοδιότητα στους κοινούς κανόνες. Κοινός κανόνας είναι και το σύμφωνο για το Ευρώ όπως αυτό διαμορφώθηκε εξαιτίας της κρίσης χρέος, το 2010. Ως γνωστό, αυστηροποίησε τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας, μια απόφαση η οποία στην πράξη δεν εφαρμόζεται επειδή το ευρωζωνικό χρέος αυξήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια και σε επίπεδο ελλείματος, χώρες πυλώνες του Ευρώ, όπως Γαλλία και η Ιταλία, πήραν παράταση ως το 2017 για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμα κάτω από 3% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι η παρέκκλιση επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ με ότι αυτό συνεπάγεται για μια οικονομία σε κρίση.
Τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής οικονομίας είναι φυσικό να επηρεάζουν και τις αποφάσεις για την Ελλάδα .Τόσο η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες του Ευρώ με προβλήματα, όσο και η Γερμανία που υποβοηθά την οικονομία της εξαιτίας της κρίσης του Ευρώ βολεύονται με την «κατάψυξη» της Ελλάδας και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση σοβαρές αναταράξεις ή έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρέους. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα για να καλύπτονται εντέχνως, μεταξύ άλλων, οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως αυτές έχουν προκύψει εξαιτίας του Ευρώ και τα προβλήματα που προκάλεσε στο ευρωπαϊκό σύστημα η χρηματοπιστωτική κρίση.

Τι έγινε στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια;
Ως απάντηση στο αμφιλεγόμενο υπερβολικό έλλειμμα του 2009, το οποίο οδήγησε στην κρίση των spreads με τις γνωστές συνέπειες η χώρα μας μπήκε σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης εσωτερικής υποτίμησης, με γενική μείωση των ονομαστικών μισθών, αλλά με σταθερότητα των τιμών και αύξηση των φόρων για να καλυφθεί το έλλειμμα, όπως αυτό προκύπτει εξαιτίας της αδρανοποίησης των συντελεστών παραγωγής. Έτσι φτάσαμε σε μείωση κατά 30% τουλάχιστον του ΑΕΠ και με σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ να πηγαίνει σε φόρους με ότι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο κατανάλωσης και κατ επέκταση σε αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό επίπεδο παραγωγής σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας.
Αρνητική επίδραση στην όποια αναπτυξιακή προοπτική της χώρας είχε και το psi το οποίο «κούρεψε» με μη αναστρέψιμο τρόπο σημαντικό εγχώριο χρηματικό κεφάλαιο. Επίσης, οι τεράστιες μαύρες τρύπες του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έχουν απορροφήσει, από το 2010 έως σήμερα, χωρίς να έχουν δώσει λύση τεράστια πόσα δημόσιων δανειακών πόρων με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για όλες τις παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας. Όλα τα παραπάνω και άλλα χρόνια προβλήματα, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν παρήγαγαν βαθιά ύφεση, δραµατική µείωση των εισοδηµάτων και πολλαπλασίασαν την ανεργία.
Τι γίνεται τώρα;
Το νέο πρόγραμμα – μνημόνιο 3 είναι συνέχεια των προηγούμενων, δεν βάζει φρένο στην αποδιοργάνωση κράτους, αγοράς και κοινωνίας, δεν προσεγγίζει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τον ευρωπαϊκό αυταρχισμό δεδομένου ότι μας βάζουν σε ένα πλαίσιο τεχνιτών στόχων που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόβλεψη για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σύμφωνα με το σχέδιο που πουλήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η δημόσια περιουσία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. ( Η treuhand έχει συνδέσει την παρουσία της με τεράστια σκάνδαλα κατάχρησης, σπάταλης πόρων και αδίκων απολύσεων)
Γιατί είναι αναγκαίο το προσωρινό grexit!
1. Θα βγάλει τη χώρα από το «κάδρο» της κρίσης του Ευρώ και έτσι θα πάψουν να διαχέονται οι επιπτώσεις της κρίσης
2. Το πάγωμα του χρέους και η ρήτρα ανάπτυξης θα οδηγήσουν δανειακούς πόρους που τώρα πηγαίνουν σε μαύρες τρύπες στην πραγματική οικονομία, εξέλιξη η οποία θα ενεργοποιήσει όλους τους συντελεστές παραγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΑΕΠ, την ανεργία κ.α.
3. Θα μας δώσει τη δυνατότητα ευελιξίας σε ότι αφορά την πολιτική διαχείρισης των οικονομικών του δημοσίου.
4. Βάζει τις βάσεις για έξοδο, με ορίζοντα διετίας, της χώρας στις διε θνείς αγορές.
5. Βάζει σοβαρές βάσεις για ριζική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, έτσι θα ενδυναμωθεί και θα αυξηθούν οι δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος.
6. Η επιστροφή σε τοπικό νόμισμα με ελεγχόμενη υποτίμηση και ελεγχόμενη ισοτιμία θα φέρει τον πληθωρισμό σε επιθυμητά επίπεδα και θα ενισχύσει μεταξύ άλλων σημαντικά τη θέση της χώρας στο διεθνές εμπόριο, τον τουρισμό, θα μειώσει τις εισαγωγές στα αναγκαία, κυρίως σε πάγιο εξοπλισμό με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για την εγχώρια παραγωγή, γενικά θα διορθώσει στρεβλώσεις της οικονομίας.
7. Βάζει τις βάσεις για να γίνει το χρέος βιώσιμο και η όποια ελάφρυνση, αν χρειάζεται, να γίνει σε χρόνο που θα το επιτρέψουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες μετά το πέρας της 5ετιας.
8. Σταδιακά θα βγάλει την χώρα από τη κρίση ρευστότητας.
9. Θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ριζική επανατοποθέτηση της της πολιτικής στο συνολικό κοινωνικό γίγνεσθαι
10. Δεν θα διαταράξει την σχέση Ελλάδας- ΕΕ και θα βοηθήσει την Ευρωζώνη να επανατοποθετηθεί συνολικά.

Για τους παραπάνω λόγους και για άλλους που θα αναλύσω σε επόμενο σημείωμα θεωρώ πως είναι αναγκαία η άμεση υλοποίηση του προσωρινού grexit.
Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να σταθούμε, η βάση της πολιτικής σκέψης, στην αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών και όχι να μένουμε στην φαινομενική αλήθεια των πραγμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση